Vlada bi za EP dala 1,16 milijona

Foto: Žurnal24 Slovenska reprezentanca najverjetneje ne bo imela priložnosti igrati na domačem
Vlada ni v popolnosti podprla EP 2013 v Sloveniji, ampak je pripravljena nameniti 1,16 milijona evrov. Pahor poziva KZS k pogajanjem s Fibo in sponzorji. Prvi odzivi. Boki: "Smešno in žalostno hkrati."
Oglej si celoten članek

Fiba naj bi se o organizaciji EP odločala 4. in 5. decembra na zasedanju v Münchnu.
Vlada Republike Slovenije je Košarkarski zvezi Slovenije ponudila 1,16 milijona evrov, zveza pa bi jih za plačilo pristojbine Fibi Europe potrebovala 6,5 milijona. Vlada  pričakuje, da bo Košarkarska zveza Slovenije (KZS) v pogajanjih dosegla znižanje zahtevane kotizacije Fibe Europe v višini 6,5 milijona evrov. Prvotna kotizacija je znašala osem milijonov.

"Vlada ni organizator prvenstva. V javnosti se pojavlja napačen vtis. Košarkarska zveza Slovenije je organizator. Vlada ne more biti odgovorna za infrastrukturo. Ponudili smo roko, ob benevolentnosti vlade, zlasti turističnega dela gospodarstva, je mogoče prvenstvo izpeljati," je na vladni tiskovni konferenci dejal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. KZS bi po njegovem mnenju morala ostala sredstva načrpati iz različnih ministrstev (za šport, gospodarstvo ...): "Vsi ministri so se pripravljeni pogovarjati in zagotoviti sredstva, ki so na razpolago." Lukšič je dodal še, da je omenjeni dober milijon evrov dodaten denar, ki ga bo vlada zagotovila, če KZS pridobi sredstva, katerih del, tako Lukšič, je tako ali tako na voljo znotraj športnega resorja.

O težko pričakovani odločitvi vlade je spregovoril tudi premier Borut Pahor, ki je poudaril, da Slovenijo čakata tako univerzijada kot projekt Maribor, evropska prestolnica kulture, kar je vlada "podedovala". Glede na disciplino po finančni konsolidaciji ni pričakovati, da bodo dali več kot sedem milijonov za organizacijo, vendar je vseeno vlil vsaj kanček upanja navijačem: "Če se bo KZS s sponzorji in Fibo dogovorila o ugodnejših pogojih, bomo za kakšen evro dodatno subvencionirali projekt. Vendar ne v celotnem znesku. To je preveč, čeprav je EP športni dogodek par excellence." Pahor je izrazil pripravljenost na pogovore. "KZS ima možnost, da se s sponzorji in Fibo usede, pripravljen sem sprejeti sponzorje in vrh Fibe in se pogovarjati," je dejal premier in izrazil zaskrbljenost, ker je Slovenija edini kandidat, zato je pritisnjena ob zid.

"Slovenija športne dvorane potrebuje ne glede na organizacijo košarkarskega EP. Prav tako potrebujemo promocijo Slovenije. Pristojna ministrstva, ki imajo sredstva za omenjene namene, lahko del tega denarja namenijo tudi za organizacijo košarkarskega EP, če bo vse skupaj KZS ustrezno predstavila, pripravila dober program in ustrezen proračun ter kandidirala za sredstva,"
je še dodal Pahor.

Z zapisom na Twitterju se je na odločitev vlade že odzval tudi slovenski reprezentant Boštjan Nachbar, sicer eden najbolj gorečih zagovornikov EP 2013 v Sloveniji. Boki pravi: ''Smešno in žalostno hkrati.''

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.