Vonnova vrnila udarec in dobila megleni smuk

Foto: EPA Vonn Lake Louise smuk svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Vonn Lake Louise smuk svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Vonn Lake Louise smuk svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Maze Lake Louise smuk svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Vonn Lake Louise smuk svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Vonn Lake Louise smuk svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Vonn Lake Louise smuk svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Weirather Lake Louise smuk svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Höfl Riesch Lake Louise smuk svetovni pokal alpsko smučanje
Prvi ženski smuk letošnje sezone je po številnih prekinitvah v Lake Louisu z veliko prednostjo dobila Američanka Lindsey Vonn. Lanskoletna zmagovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala se je najbolje znašla v meglenih razmerah in Tino Maze prehitela za več kot tri sekunde. Črnjanka je bila na koncu dvajseta.
Oglej si celoten članek

Američanka Lidsey Vonn je prepričljivo zmagala na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v Lake Louisu (1:52,61). Druga je bila njena rojakinja Stacey Cook (+1,73), tretji pa sta bili Tina Weirather iz Liechtensteina in Nemka Maria Höfl-Riesch (+1,74). Tina Maze je bila 20. (+3,26) in je ostala prva v skupnem seštevku, Ilka Štuhec pa 23. (+3,56).

Vanja Brodnik, tretja Slovenka, je bila 40. (+4,61) in je ostala brez točk. Tekmo v Kanadi so zaznamovale številne prekinitve zaradi megle. Vonnova, ki je na tem prizorišču nanizala že rekordnih 12 zmag in je skupaj sedemnajstkrat stala na zmagovalnih stopničkah, je nastopila takoj za Mazejevo in za 1,73 sekunde prehitela vse tekmice.

Mazejevo, ki ji nastop v megli ni uspel, je ugnala za 3,26 sekunde in dosegla 54. zmago v svetovnem pokalu, že deseto v smukih na tem smučišču v Alberti. Le ena zmaga jo še loči od izenačitve dosežka Švicarke Vreni Schneider, ki ima na drugem mestu večne lestvice 55 zmag, na čelu pa ostaja Avstrijka Annemarie Moser-Pröll (62).

Pomagal ji je adrenalin

"Na startu sem bila zelo nervozna, saj se sezona zame ni začela najbolje. Adrenalin mi je nekoliko pomagal, da sem bolje nastopila in tudi s samim smučanjem nisem imela težav. Zelo sem ponosna nase," je povedala Vonnova.

Mazejevo in Vonnovo je v skupnem seštevku pokala pred tekmo ločilo 300 točk. Na štirih tekmah jih je Mazejeva zbrala 310 in od prve tekme v Söldnu vodi v pokalu, Vonnova pa je po dveh tekmah, ki se ju je udeležila, prišla do desetih točk za najslabši začetek zime v zadnjih letih, ko je prevladovala v beli karavani in od leta 2008 ob drugem mestu leta 2011 nanizala štiri skupne zmage v pokalu.

Na "svojem dvorišču" je Vonnova ponovno zablestela in v prvi hitri disciplini zime dokazala, da bo potrebno resno računati nanjo tudi v sezoni svetovnega prvenstva. S 53. mesta se je v skupnem seštevku povzpela na šesto. Mazejeva ima na čelu 321 točk, Avstrijka Kathrin Zettel je ostala pri 260 točkah, Maria Höfl-Riesch na tretjem mestu pa ima sedaj 234 točk.

Tina daleč od svoje najboljše izvedbe

Mazejeva, ki je najboljšo uvrstitev na tem prizorišču dosegla s sedmim mestom pred dvema letoma, je nastopila precej slabše, kot na treningih, ko je bila na prvem sedma, na drugem osma in na tretjem deveta. Na koncu je ostala precej za najboljšimi in le za tri desetinke ugnala Štuhčevo. Usoda tekme je dolgo visela v zraku, po številnih prekinitvah pa se je razpletla po željah Vonnove in ne Mazejeve.

Po nastopu treh tekmovalk je bila tekma zaradi pregoste megle na delu proge za slabih deset minut prekinjena. Nedolgo zatem se je s starta pognala Štuhčeva, ki je imela število šest. Mesto nižje pa se je uvrstila na prvem smuku lani v Lake Louisu, ko so tekmo zaznamovali spremenljivi vremenski pogoji. Dan pozneje je bila v isti disciplini 28. Tokrat je ponovno prišla do točk pokala, prvič v tej sezoni.

Po nastopu 25 tekmovalk je bila tekma zaradi megle drugič prekinjena in se je nadaljevala šele čez pol ure, vendar so kmalu po drugem merjenju vmesnega časa prvi naslednji tekmovalki, Švicarki Lari Gut, pokazali rumeno zastavo. S tem so znova prekinili tekmo, ki so jo nadaljevali po 20 minutah. Po petih naslednjih tekmovalkah je sledila nova prekinitev, prireditev pa so po 25 minutnem premoru nato izpeljali do konca.

V soboto bo v Lake Louisu še drugi smuk, v nedeljo pa superveleslalom.

Svetovni pokal, Lake Louise, smuk (Ž), rezultati:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.