Vračajo se nekatera športna tekmovanja, a brez gledalcev

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Trenirali in tekmovali bodo lahko vsi tisti športniki, ki so v uradnem registru.
Oglej si celoten članek

Na današnji dan je vlada sprejela odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavosti tudi za tiste, ki se s športom ukvarjajo profesionalno. "Kot veste, smo že pred časom sprostili ukrepe glede rekreacije na prostem, danes pa tudi glede profesionalnih športnikov," je na tiskovni konferenci vlade poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Simona Kustec.

Ukrepe so pripravili v sodelovanju z Olimpijskim komitejem, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvom za zdravje. Tisti športniki, ki so v uradnem registru, bodo od zdaj lahko tako trenirali kot tudi tekmovali, do vključno državne ravni, a pod posebnimi pogoji. Mednje spadajo tudi tisti otroci, ki so med registriranimi športniki.

"Rezultati na tekmovanjih športnikom omogočajo ohranjanje in pridobivanje novih statusnih pravic tako na državni kot na lokalni ravni in znotraj izobraževalnega sistema, v ta sklop spadajo štipendije, zdravstveno varstvo ipd.," je odločitev utemeljila ministrica.

Brez gledalcev

Vseeno pa trenutno še ne morejo omogočiti, da so na tekmovanjih prisotni tudi gledalci - zaradi varovanja zdravja. "Organizatorji bodo morali zagotoviti, da se na tekmovanjih pojavljajo samo osebe, ki so za njihovo izvedbo nujne," je poudarila Simona Kustec. Enako velja za treninge.

NIJZ je poleg splošnih pravil pripravil tudi posebna priporočila za športnike v času covid-19, celoten dokument si lahko ogledate TUKAJ. Poudarki pa so na ohranjanju primerne medsebojne razdalje, na razkuževanju rok, poleg tega se odsvetuje tuširanje v športnih objektih, obrazno masko morajo športniki znotraj objektov nositi do začetka treninga in tudi po koncu, dokler ne izstopijo iz stavbe ...

Ker neposredni stik ni dovoljen, prav tako pa si športniki med vadbo ne smejo izmenjevati rekvizitov, to precej oteži treninge za večino skupinskih športov, med njimi nogomet, košarko, rokomet in podobno. Bodo pa v skladu z novim ukrepom in priporočili lahko ponovno trenirali plavalci. 

Kmalu se bodo morda odprli tudi fitnesi

Sprejeti ukrepi veljajo za 14 dni, v sklopu naslednjega sproščanja ukrepov pa je ministrica povedala, da obstaja tudi možnost, da se pod določenimi pogoji odprejo tudi fitnesi in podobne vadbe. "Vse bomo uskladili z ministrstvom za zdravje in NIJZ," je obljubila.

Poleg tega ni še jasno, kako bo z nadaljevanjem slovenskega nogometnega prvenstva, a je Simona Kustec dodala, da bo to stvar dogovora med športnimi zvezami in Olimpijskim komitejem.

Letni program športa bodo optimizirali, je še dejala, je pa po njenem mnenju potrebno, da vsak preuči ukrepe znotraj svojega polja športa.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.