Vratar dobil baklo v glavo, tekma odpovedana

Foto: EPA
Foto: EPA
Švedska reprezentanca je na krilih Zlatana Ibrahimovića zabeležila drugo zmago v kvalifikacijah za Euro 2016. V Podgorici poškodovan ruski vratar.
Oglej si celoten članek

V Podgorici sta se pomerili reprezentanci Črne Gore in Rusije, tekma pa je imela precej zapletov. Že pred začetkom so ruski navijači po mestu skrbeli za incidente, prepevali ruske pesmi, poizkušali so zažgati tudi ameriško zastavo, do izbruha pa je prišlo tudi na tribunah. S tribun je v prvi minuti tekme priletela bakla, ki je zadela v glavo ruskega vratarja Igorja Akinfejeva,sodnik pa je tekmo prekinil in igralce poslal v slačilnico.

Akinfejeva so zavestnega odpeljali v bolnišnico, po poročanju črnogorskih Vijesti je vratar dobil opekline po glavi. Akinfejeva je zamenjal Jurij Lodigin, tekma pa se je nadaljevala po dobre pol ure. Do nove prekinitve in odpovedi tekme je prišlo v 66. minuti, ko je kapetan Rusije Roman Širokov zapravil enajstmetrovko, ubranil mu jo je Vukasin Polekšić. Prišlo je do prerivanja med nogometaši na igrišču in klopi.

Navijači so s tribun na ruske igralce začeli metati predmete, sodnik Deniz Aytekin pa je prekinil tekmo in jo igralce dokončno poslal v slačilnico.

Avstrijci še naprej na vrhu

Prav tako v skupini G sta do zmag sicer prišli Švedska in Avstrija. Prva je na gostovanju premagala Moldavijo (2:0) in zmagi ter trem remijem dodala še drugi popoln izkupiček točk v teh kvalifikacijah. Švedska je povedla na začetku drugega polčasa, potem ko je Ilia Cebanu žogo poslal naravnost do Zlatana Ibrahimovića, napadalec PSG pa je z glavo zabil v prazno mrežo. Thelin je bil po dobri uri igre blizu drugemu zadetku za goste, vendar je bil njegov strel premočan. Največji švedski zvezdnik je zmago potrdil ob koncu tekme z bele točke.

Švedska je uvrščena na drugo mesto v skupini G in ima štiri točke zaostanka za vodilno Avstrijo. Slednja se je s petardo znesla nad Liechtensteinom (5:0) in ostaja na vrhu z izkupičkom 13 točk.

Španci dokaj srečno do zmage

V skupini C so Slovaki ostali na prvem mestu, po polovici kvalifikacij imajo maksimalnih 15 točk. Tri manj imajo Španci, še tri manj Ukrajinci, v boj za tretje mesto pa so se s prvo zmago vključili Belorusi, sedaj imajo pet točk.

Foto: EPA Alvaro Morata Španija je na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán v Sevilli začela odločno in si pripravila nekaj polpriložnosti, prvo resnejšo pa je zapravil Álvaro Morata v deveti minuti, ko ga je s podajo v prostor našel Andrés Iniesta. Ukrajinci so v 19. minuti zapravili izjemno priložnost, ko je s prostega strela podal Ruslan Rotan, pred vrati pa je iz neposredne bližine čez gol sprožil Artem Fedetski.

Osem minut kasneje so bili gostje spet nevarni, po predložku Jevgena Konopljanke je Fedetski spustil žogo za Rotana, ta pa je meril malce mimo gola. Že v naslednjem napadu so Španci povedli. Koke je s podajo v prostor zaposlil Morato, ta je vzdržal dvoboj z branilcem in zatresel mrežo. V 41. minuti je po predložku Davida Silve s prostega strela Sergio Ramos stresel še prečko.

Drugi polčas so bolje začeli Ukrajinci. Rotan je s prostimi streli sejal paniko v domači obrambi in Iker Casillas je v 52. minuti žogo s skrajnimi močmi poslal v kot. V 54. je Rotan še enkrat našel Fedetskega, slednji je tokrat meril mimo vrat. Casillas bi v 58. minuti skoraj podaril zadetek Ukrajincem, vendar se je odkupil z dobro obrambo, potem ko je podal žogo točno v noge Rotana.

Špancev še naprej ni izučilo in v 62. minuti je bil Fedetski spet najvišji, tokrat je z glavo zgrešil okvir. Še bližje golu so bili Ukrajinci šest minut kasneje, ko bi pravzaprav morali izenačiti. Po akciji Tarasa Stepanenka in Artema Kraveca je bil ob izigrani španski obrambi na osmih metrih povsem sam Rotan, a je le nastreljal Casillasa.

Furia bi tekmo lahko zaključila v 86. minuti, ko je po akciji Isca in Santija Cazorle strel slednjega ubranil Andrej Pjatov. Zaključni pritisk gostov nato ni obrodil sadov.

Za zmago zadoščal prvi polčas

Slovaki so v Žilini vse dvome o zmagovalcu tekme proti Luksemburgu odpravili že v prvem polčasu, v drugem so zanesljivo držali visoko prednost (3:0).

Domačini so povedli v deseti minuti. Ján Ďurica je zadel okvir vrat, odbitek pa je v mrežo Jonathana Jouberta pospravil Adam Nemec. V 21. minuti so Slovaki podvojili prednost, ko je po podaji Juraja Kučke do prostora za natančen zaključek prišel Vladimír Weiss. Končni izid je v 40. minuti postavil Peter Pekarík.

Domači poraz Makedonije

Makedonci so v Skopju proti Belorusom začeli odlično, a dobili zadetka v zaključkih obeh polčasov in se tako najbrž že poslovili od realnih možnosti za prva tri mesta (1:2).

Že v deveti minuti so Makedonci zadeli, ko je Daniel Georgievski našel Agima Ibraimija, slednji je podaljšal žogo do Aleksandra Trajkovskega, ki je zadel z 20 metrov. Belorusi so nato stopili na plin, trud pa se jim je obrestoval v 44. minuti. Aleksander Hleb je po prodoru našel Timofeija Kalačeva, ki je ostal dovolj zbran za zanesljiv zaključek.

Odločilni zadetek je padel v 82. minuti. Domači vratar Tome Pacovski je strel Antona Putila še ubranil, odbitek pa je v mrežo potisnil Sergej Kornilenko. Makedonci so ob koncu poskušali s številnimi predložki, toda brez uspeha in Belorusi so se veselili treh točk.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:10 28. Marec 2015.

    A da so gostujoči navijači, se pravi, če prav razumem, so to Rusi, vrgli baklo v svojega vratarja....?!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.