Vrečer nič več v rumenem

Foto: EPA Diego Ulissi, kolesarstvo Foto: bralec Jaro Veselinovič nesreča, dirka, Slovenija Foto: bralec Jaro Veselinovič nesreča, dirka, Slovenija Foto: bralec Jaro Veselinovič nesreča, dirka, Slovenija Foto: bralec Jaro Veselinovič nesreča, dirka, Slovenija
Italijan Diego Ulissi (Lampre) je zmagovalec tretje, kraljevske etape kolesarske dirke po Sloveniji. Na 170 kilometrov dolgi preizkušnji od Tržiča do gorskega cilja na Golteh je bil drugi Hrvat Radoslav Rogina (Loborika), tretji pa najboljši Slovenec Simon Špilak (Lampre). Ulissi je z zmago tudi prevzel majico vodilnega na dirki.
Oglej si celoten članek

Da je pred karavano kolesarjev, na startu v Tržiču jih je bilo 113, zares zahteven zaključek, se je vedelo že vse od predstavite. Golte (1394 m) so se s tem pridružile legendarnemu Vršiču, ki se ga dirka izogiba že štiri leta zapored, in Krvavcu, ki je karavano v vseh treh letih sprejel v skoraj zimskih temperaturah. Tokrat je bilo na Golteh prijetno, tudi vreme je zdržalo, najbolj navdušen ob koncu pa je bil vsekakor "čudežni deček" italijanskega kolesarstva Diego Ulissi, ki pri dvaindvajsetih letih napoveduje izjemno prihodnost.

Zasledovalcev se je otresel ob vstopu v zadnji kilometer, kjer je naklona za skorajda 20 stopinj. Pred njim je dolgo vodil Simon Špilak, ki je bil sprva predviden za uspeh Lampreja. Špilaku povsem na koncu ni šlo, zamenjal ga je Ulissi, ki je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Simon Špilak je končal na tretjem mestu. Povsem pa je odpovedal lanski zmagovalec Vincenzo Nibali, ki ga ni bilo niti med najboljšimi dvajsetimi.


Zasedba Lampreja z dvema slovenskima matadorjema, ob Špilaku je bil še Grega Bole, je ves čas nadzorovala potek etape. Bole je po svojih gorenjskih cestah uprizoril pravi napad, v begu pa se mu je pridružila še peterica kolesarjev, med katerimi je bil tudi Blaž Jarc, ki je znova potrdil dobro pripravljenost v tem delu sezone, ko sta pred vrati tudi obe preizkušnji državnega prvenstva. Ta šesterica je narekovala tempo vse do Mozirja, kjer se je začetek vzpona na Golte že videl.

Bole si je dokaj nepričakovano nabiral tudi točke za seštevek na gorskih ciljih. Zablestel je ob prvem vzponu na Černivec, saj je imel ob začetku najtežjega dela okvaro kolesa, ki so jo mehaniki hitro odpravili. Nato je ujel preostalo peterico in na koncu je tudi prvi šel mimo številnih obiskovalcev, ki jih tudi tokrat ni manjkalo ob trasi kraljevske etape 18. kolesarske dirke Po Sloveniji.

V ozadju so preostala moštva kar nekoliko "šolala" Perutnino Ptuj, ki je z Robertom Vrečerjem branila rumeno majico, ki si jo je Celjan priboril z odličnim uvodom v Ljubljani. Vse to je "kurente" razumljivo izčrpalo, vse skupaj pa so izkoristili kolesarji v dresih tujih moštev, med njimi tudi Simon Špilak, ki so v boju mož na moža premagali izjemno dobro pripravljenega Vrečerja, ki si je rumene majice neizmerno želel tudi po tretji etapi, saj je konec koncev nastopal po njemu najbolj poznanih cestah.

Glavnina je ubežnike ujela takoj po letečem cilju v Mozirju. Na začetku vzpona je bilo skupaj še 30 kolesarjev, sledil pa je neizprosen boj za čim boljši izkupiček na vrhu. Kot prvi je skočil Špilak, obstala pa sta dva izmed favoritov, lanski drugouvrščeni Italijan Giovani Visconti in Danec Nicki Pedersen. Špilak je pridobil kakih 100 metrov prednosti, kar je pomenilo okrog 12, 13 sekund. Ko so pri Lampreju ugotovili, da Špilaku ne bo uspelo, so naprej poslali mladega Ulissija iz Livorna. Ulissi je imel zgolj osem sekund zaostanka, zmaga mu je nanesla dodatnih deset in Vrečer prav veliko ni smel zaostati. Ni se izteklo po slovenskih notah in po željah ptujskega moštva, ki se je vrnilo na dirko Po Sloveniji po dveh letih odsotnosti.


"Po končani dirki po Italiji sem bil na višinskih pripravah. Med tokratno etapo sem se zelo dobro počutil, saj sem že na prvih dveh vzponih ugotovil, da se noge dobro vrtijo ter da sem zelo močan. Ob napadu Nibalija sem brez težav sledil najboljšim. Veliko je k zmagi pripomogel tudi napad moštvenega kolega Simona Špilaka. Takrat sem lahko dolgo časa le sledil tekmecem, ki so ga lovili. V zaključku sem napadel in izkoristil dobro formo," je vidno zadovoljen v cilju pripovedoval Ulissi.

"Morda sem malo precenil svoje sposobnosti. Vsekakor pa sem zelo zadovoljen, saj je to potrdilo moje dobre pripravljenosti, saj je tudi tretje mesto več kot dober dosežek. Zdaj je pomembno, da v nedeljo zadržimo rumeno majico, Diego pa je res močan," je dejal Simon Špilak.

Dirka Po Sloveniji, 3. etapa:
1. Diego Ulissi (Ita) 4:19:07
2. Radoslav Rogina (Hrv) + 0:18
3. Simon Špilak (Slo) + 0:30
4. Robert Vrečer (Slo) + 0:37
5. Luca Ascani (Ita) + 0:46
6. Kristijan Koren (Slo) + 1:13
7. Giovanni Visconti (Ita) + 1:14
8. Matija Kvasina (Hrv) + 1:50
9. Carlos Sastre (Špa) + 1:53
10. Vladmiri Koev (Bol) + 2:17

Skupni vrstni red po 3. etapi:

1. Diego Ulissi (Ita) 9:21:29
2. Radoslav Rogina (Hrv) + 0:36
3. Robert Vrečer (Slo) + 0:38
4. Luca Ascani (Ita) + 0:55
5. Simon Špilak (Slo) + 1:04

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.