Vročica? Kje pa! Hit sezone so Biki!

Foto: Žurnal24 Pričakovati je, da bo tudi James moral pomagati pri pokrivanju Rosa. (Foto: Reut Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Ginobili, Vujacic Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Sacramento Kings : Dallas Mavericks 100:102 Foto: Žurnal24 Paul Pierce Foto: Žurnal24 Dwight Howard Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Marc Gasol in Lamar Odom Foto: Žurnal24 Hakim Warrick Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Bosh, James in Wade Foto: Žurnal24 Carlos Arroyo, Darren Collison in and Roy Hibbert Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Griffin Foto: Žurnal24 Krstic in Blake Griffin Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Landry Fields (levo) in Ronnie Brewer Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Eddie House, Amare Stoudemire, Chauncy Billups in Bill Walker Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 LeBron James in Marcus Camby Foto: Žurnal24 Derrick Rose je prepričljivo dobil obračun z izkušenejšimi tekmeci. (Foto: Reute Foto: Žurnal24 Dwight Howard Foto: Žurnal24 LeBron James Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Tony Parker Foto: Žurnal24 Kevin Durant
Pred zadnjo četrtino rednega dela sezone v ligi NBA je čas za tretji Žurnalov pregled sezone. Kdo igra dobro? Komu najbolje kaže v dirki za MVP-ja? In kdo navdušuje med novinci? Poglejmo.
Oglej si celoten članek

Najprej top 5 ekip zadnjih 21 tekem. Na polovici sezone je bil naš vrstni red: 1. Heat, 2. Spurs, 3. Celtics, 4. Magic in 5. Lakers. Zdaj je stanje drugačno!

Top 5 ekip. 1. San Antonio Spurs (52-12). Gregg Popovich je trojici veteranov (Tony Parker, Manu Ginobili, Tim Duncan) dodal mlada orožja in po nekaj letih so spet resen kandidat za prstan. Ne le dobra obramba, napad je še boljši. Zmaga za 30 proti Heatom in največ zmag med vsemi. To pove vse. Sicer so za 32 klonili proti Lakersom, a pred tem so jih že dvakrat premagali.

Top 5 ekip. 2. Los Angeles Lakers (46-20). Po All-Star vikendu so kot prerojeni. Četrtkov poraz s Heati je bil njihov edini resnejši spodrsljaj. Bliže kot je končnica, boljši so.

Top 5 ekip. 3. Dallas Mavericks (47-18). Zmagali so 18 od zadnjih 20 tekem. Vselej se najde kakšen rezervist, ki na določeni tekmi stopi v ospredje. Čakata jih še dve tekmi z Lakers, ki bosta pokazali, kaj letos dejansko zmorejo.

Top 5 ekip. 4. Chicago Bulls (45-18). Ekipa, ki je hit sezone, moštvo, ki mu neopredeljeni gledalci najbolj privoščijo uspeh. Brez velikega pompa so ustvarili odlično ekipo. Derrick Rose je postal pravi vodja, udarna centrska kombinacija Joakim Noah-Carlos Boozer je neustavljiva. Če le sveža poškodba Boozerja ne bo preresna.

Top 5 ekip. 5. Boston Celtics (46-16). Sicer še vedno ekipa z največ zmagami na Vzhodu, a stanje na centrskem položaju še naprej vzbuja skrbi – ne glede na zadnje odlične tekme Nenada Krstića. Njihov odstotek meta je vse boljši (56-odstoten), še vedno imajo drugo najboljšo obrambo lige.

Vsaj še trojica ostaja v ožjem krogu za šampionske prstane: Orlando Magic (če bi bil Gilbert Arenas pravi ...?), Miami Heat (po petih blamažah zmaga nad Lakers!) in Oklahoma City Thunder (s Perkinsom bodo še boljši, a najbrž šele naslednje leto).

Od top 5 ekip pa k petim najlepšim presenečenjem zadnjega "četrtletja". Sredi januarja smo izbrali Clippers, Barona Davisa, Sašo Vujačića, Ryana Andersona in Grega Monroa. Pa zdaj?

Top 5 presenečenj. 1. Memphis Grizzlies (36-30). Le dve zmagi za petim mestom na Zahodu (sicer tudi le tri pred devetim mestom), a resnici na ljubo jih dva meseca nazaj nihče ni videl v končnici. Za povrh so v zadnjem tednu vzeli skalp Mavericksov in Spursov.

Top 5 presenečenj. 2. Phoenix Suns (33-30). Sredi sezone že odpisani, zdaj le še tri zmage za končnico. Na zadnjih 10 tekmah imajo šest zmag. Obramba šepa, napad je odličen, še posebej odkar blestita ...

Top 5 presenečenj. 3. Channing Fry in Marcin Gortat (Sun). Prvi je odločil dve tekmi s košem v zadnji sekundi, slednji pa je z osmimi dvojnimi dvojčki na zadnjih 13 tekmah njihov najboljši igralec.

Top 5 presenečenj. 4. Tyler Hansbrough (Pacers). Fant, ki ga sredi sezone večina ni niti poznala, se je kljub hudi konkurenci na svojem igralnem mestu utrdil v prvi peterki. Na 10 od zadnjih 12 tekem je dal prek 10 točk (in imel vsaj 5 skokov).

Top 5 presenečenj. 5. New York Knicks (34-30). Že res, da igrajo toplo/hladno, a po zamenjavi polovice ekipe je vendarle večina pričakovala, da bo njihova rezultatska krivulja padla, pa ni. Diši po končnici proti Heatom in slednji se upravičeno lahko bojijo.

In zdaj k top 5 razočaranjem. Sredi sezono smo sem uvrstili Cavaliers, Timberwolves, Kings, Wizards in Pacers. Z izjemo Pacersov so vsi ti še vedno v kleti lige.

Top 5 razočaranj. 1. Miami Heat (44-21). Že res, da imajo končnico že zagotovljeno in so v četrtek premagali Lakers, a tisti niz petih porazov jim ne more biti v ponos. Še posebej, kar ne poznajo razloga za krizo, in ker so bili januarja tako zelo dobri.

Top 5 razočaranj. 2. Center in organizator igre Heatov. Ja, ostajamo pri Miamiju. Trije kralji ne morejo vsega sami. Odpustili so Carlosa Arroya, pripeljali Mika Bibbyja, a se za zdaj ni izkazal. Mariu Chalmerju se zaupajo. Nad Joelom Anthonyjem so obupali, a Erick Dampier ni nič boljši.

Top 5 razočaranj. 3. Minnesota Timbervolwes (16-50). Le 16 zmag za ekipo, ki ima Kevina Lova?! Ima že 52 zaporednih dvojnih dvojčkov, tudi tekme z 20 točkami in 20 skoki so pogoste. Imajo tudi mlade talente, a zmag od nikoder.

Top 5 razočaranj. 4. Cleveland Cavaliers (12-52). Saj ne, da bi pričakovali kakšen napredek po tistem najdaljšem nizu porazov v zgodovini, a rešitve dejansko ni od nikoder. Poškodbe se še vrstijo: zdaj so še brez Antawna Jamisona.

Top 5 razočaranj. 5. Detroit Pistons (23-42). Ekipa, ki mora nujno pospraviti nered v slačilnici. Stavka igralcev, nerazumne poteze trenerja Johna Kuesterja, Rip Hamilton po več tednih kar naenkrat spet igra, enkrat začenja Tracy McGrady, drugič Rodney Stuckey. Popolna zmeda!

Premiki so se zgodili tudi na lestvici za MVP-ja rednega dela sezone. Na polovici sezone so si sledili James, Stoudemire, Rose, Howard in Bryant. Pa zdaj?

Top 5 za MVP-ja. 1. Derrick Rose (Bulls). Da so Bulls po več kot desetletju spet resen kandidat za prvaka, ima največ zaslug prav mladi Rose. 24,5 točke, 8,1 podaje in 4,3 skoka je njegovo povprečje. Je vodja ekipa in morda celo novi najbolj priljubljen igralec lige.

Top 5 za MVP-ja. 2. Dwight Howard (Magic). Če je kdo za svojo ekipo to sezono nepogrešljiv, je to Superman za Orlando. 23 točk, 13,9 skoka in 2,3 blokade na srečanje. Pod košem so neustavljivi.

Top 5 za MVP-ja. 3. LeBron James (Heat). S 26,2 točke, 7,6 podaje in 7,1 skoka na tekmo ima morda najboljšo statistiko v ligi, a je v zadnjih tednih prevečkrat pogrnil pri metih za zmago.

Top 5 za MVP-ja. 4. Dirk Nowitzki (Mavericks). Zanj velja podobno kot za Howarda: brez njega to ni več ista ekipa. Ima povprečje 23 točk, 6,6 skoka in 2,5 podaje na tekmo.

Top 5 za MVP-ja. 5. Kobe Bryant (Lakers). Odličnih 25,1 točke na tekmo, a za branilca le 4,8 podaje. Vse do tekme z Miamijem je odlično metal za tri. Gonilna sila Lakersov.

Pa še kdo bi si zaslužil uvrstitev v prvo peterico! Zvezdniki Spursov in Celticsov si delijo vlogo in zato niso v ožjem krogu. LaMarcus Aldridge (Trail Blazers) in predvsem Kevin Love (Timberwolves) sta fantastična, a zmag je premagalo za naziv MVP. Morda delamo krivico tudi Kevinu Durantu (Thunder).

In še najboljši novinci tretjega "četrtletja". Novih imen v prvi peterici ni.

Top 5 novincev. 1. Blake Griffin (Clippers). Čeprav je norija okrog Blaka malo padla, pa fant še kar niza dvojne dvojčke in zabija. Trenutno imajo niz štirih zmag, a so 11 zmag od končnice.

Top 5 novincev. 2. Greg Monroe (Pistons). Morda za koga previsoko, a vendarle je v zadnjih tednih najboljši igralec svoje ekipe! Igra obrambo in ima povprečje 15 točk in 9 skokov na tekmo.

Top 5 novincev. 3. DeMarcus Cousins (Kings). Po nekaj slabših tekmah nato eksplodira, tako imel niz treh tekem s povprečjem 22 točk in 13,3 skoka. Več zanesljivosti in bo zvezda prihodnosti.

Top 5 novincev. 4. John Wall (Wizards). Tudi prvemu izboru na zadnjem naboru še manjka konstantnosti, preveč ima tudi izgubljenih žog. V zadnjem obdobju ima povprečje 18,6 točke, 5,2 skoke in 7 podaj.

Top 5 novincev. 5. Landry Fields (Knicks). Na naši lestvici je padel za tri mesta. Od prihoda Carmela Anthonyja igra dlje od koša in njegova statistika je malce padla.

Omenimo še Samarda Samuelsa. Koga?! Ob poškodbi Antawna Jamisona je nedraftani košarkar pristal kar v prvi peterki Cavaliersov in igra odlično. Na zadnjih šestih tekmah ima povprečje 16,3 točke in 8 skokov.

Tako Žurnal24 z malce pomoči nba.com. In kdo so vaši vroči in hladni?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.