"Vse je podrejeno kolektivnemu cilju"

Foto: Žurnal24 Španija je tako dobra, ker gre za skupek uigranih nogometašev dveh najboljših kl
Mundial in prvake Špance je za Žurnal24 analiziral Bojan Prašnikar. "So skupek igralcev, ki igrajo v dveh najboljših klubih. Njihova filozofija je podrejena klubski filozofiji – to pomeni igri Barcelone."
Oglej si celoten članek

G. Prašnikar, za začetek klasično vprašanje: Španci – prvaki zasluženo?
Ja, lahko rečemo zasluženo. Zadnji dve tekmi so odigrali na zelo visokem nivoju. Bili so nasprotniki, ki so dali gol, prejeli pa ga niso. Konstantno so pokazali največ z izjemno začetka, ko so bili poraženi, nakar so našli pravi ritem in potrdili naslov evropskega prvaka izpred dveh let.

Vse je podrejeno kolektivnemu cilju, to pomeni končni zmagi. Prioriteta je ekipna disciplina, odgovornost.
Bojan Prašnikar
Kako ste videli finalno tekmo?
Glede na to, kako je potekalo prvenstvo, me ni presenetila. Vse je podrejeno kolektivnemu cilju, to pomeni končni zmagi. Prioriteta je ekipna disciplina, odgovornost. Na drugi strani pa preprečiti nasprotniku, da se razigra. V finalu smo videli veliko dvobojev, veliko prekinjanja akcij in zato je bilo veliko prekrškov.

Kako se je po vaše odrezal sodnik Webb?
Ni imel lahkega dela. Situacija je bila zelo težka. Bilo je veliko nervoze in dvobojev. Cilj mu je bil, da ne posega po izključitvah. Skušal jih je umiriti z rumenimi kartoni. Ker je bilo veliko duelov, se mu je bilo pogosto težko odločiti. Ne moremo mu dati negativne ocene, saj je bila tekma res zelo zahtevna.

Navijači so nad SP malo razočarani: prevladovala je taktika, golov je bilo malo. Bo šel nogomet v to smer tudi na klubski sceni?
Ja, šlo bo to v smer. Igrišče je zmeraj bolj tesno za 20 igralcev, saj je tempo zelo velik. Še več bo dirkanja od ene strani na drugo, preprečevanja nasprotnih napadov in individualnih dvobojev.

Foto: Žurnal24 null Kaj je tako posebnega v tej španski generaciji? Nekateri celo pravijo, da gre za najboljšo ekipo vseh časov.
So skupek igralcev, ki igrajo v dveh najboljših klubih. Filozofija reprezentance je podrejena klubski filozofiji – to pomeni igri Barcelone, temu pa je dal Real nekaj čvrstosti in odločnosti, zlasti v golu. Ti igralci igrajo skozi vse leto težke tekme, ki jim dajejo izkušnje in določeno prednost. Ker je reprezentanca praktično le iz dveh klubov, jih je še toliko lažje uigrati. So ena najbolj uigranih reprezentanc.

Bi vseeno lahko izdvojila kakšnega posameznika iz te ekipe?
Vsaka tekma je dala določenega igralca v ospredje. Ključni so bili Villa, Casillas, Puyol, Iniesta … Težko najdemo le enega, ki bi izstopal. V določenih trenutkih pa so določeni prevzeli odgovornost in bili nosilci. Lahko pa rečem, da ima Puyol kot kapetan ključno vlogo, takšno ima že v Barceloni.

Messijeva forma se je izgubljala že marca, aprila. Ronaldo je v Realu imel mesto, kjer je prišel do izraza, v reprezentanci pa ga ni imel.
Bojan Prašnikar
Po Fifi je najboljši igralec tega mundiala Diego Forlan, najboljši mladi pa Thomas Müller. Kakšen vtis sta naredila na vas?
Müller je zelo mlad in je v enem letu naredil veliko kariero. Igral je v finalu Lige prvakov, ključno vlogo ima pri Bayernu, zdaj pa še na SP. Dosegel je pet zadetkov, kar je za tako mladega igralca še posebej velik dosežek. To je potrdil tudi z igro. Povsem upravičeno je dobil to nagrado. Da je postal Forlan najboljši igralec, pa je posledica tega, da so si Španci razdelili vloge in pri njih ni nihče izstopal. In tako je bil Forlan rešitev. Moje mnenje je, da bi se našel kakšen boljši.

Pred SP se je govorilo, da bo to prvenstvo Messija, Ronalda, Rooneyja … Kar nekaj posameznikov je razočaralo. Kaj menite?
Ti igralci so letošnjo sezono v določenih trenutkih odigrali zelo dobro, a sezona je zelo dolga in šele na koncu pride SP. Tukaj pa so sposobni dobro odigrati le tisti, ki so stabilni. Ravno Ronaldo in Messi sta pregorela. Messijeva forma se je izgubljala že marca, aprila. Ronaldo je v Realu imel mesto, kjer je prišel do izraza, v reprezentanci pa ga ni imel oziroma se je podredil neki apatiji. Jaz ocenjujem igralce za vrhunske šele, ko daljše obdobje igrajo na vrhunskem nivoju, kot je bil včasih Zidane.

Kaj pa reprezentance? Je katera, ki ste jo pred začetkom SP pričakovali v polfinale, pa je ni bilo?
Predvideval sem, da bo dvoboj med Evropo in Južno Ameriko bolj zanimiv, a so južnoameriške prednjačile v začetku, evropske pa na koncu. In tako imamo prve tri reprezentance iz Evrope, kar se že dolgo ni zgodilo. Iz tega vidika SP ni bilo tako zanimivo. Lahko rečemo, da sta veliko manj od pričakovanj naredili Brazilija in Argentina. Glede na igralski potencial sem sam Argentino uvrščal med glavne favorite. Pri evropskih je višje kotirala Anglija. Vedno sem razmišljal, da bo boljša Italija. Na drugi strani pa sta Nizozemska in Nemčija izjemno presenečenje.

Foto: Žurnal24 Lionel Messi Prvenstvo z malo goli, kjer so zvezdniki ostali v ozadju, Španci prvaki, sodniške napake … po čem si boste še zapolnili prvo afriško SP?
Ravno to, da je bilo prvič v Afriki. Da je bilo veliko polemik, kako bo potekalo v Južni Afriki, a lahko rečemo, da je potekalo na primernem nivoju. Debatirali smo, kako bodo vplivale višinske razmere. Zanimivo je bilo, da je bilo po dolgem času SP na južni polobli. To dvoje je na začetku kar vplivalo, nato pa so se evropske reprezentance le aklimatizirale. Na igrišču pa nisem videl ničesa posebnega.

Gotovo pa si bomo zapomnili naše fante …
Res je. Napravili so dobro delo. Prvenstvo bomo ohranili v lepem spominu.

Mundial je končan. Vam je vzelo veliko časa? Ste pogledali vse tekme?
Sploh ne vem, če sem kakšno zamudil. No, včasih smo imeli kakšen trening. Iskal sem neke smernice, poti, da vidiš, kaj se dogaja. To trenerja pač zanima.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.