Vsi bodo morali imeti čelade

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Po zadnjih dogodkih v formuli 1, ko je nepravilno pritrjeno kolo v glavo zadelo televizijskega snemalca, bi lahko uvedli obvezno uporabo čelad v boksih.
Oglej si celoten članek

Poletni del sezone formule 1 so dodatno podžgali razburljivi dogodki na zadnjih dveh dirkah v Veliki Britaniji in Nemčiji.

Medtem ko so v Silverstonu med dirko popuščale pnevmatike in so se zaradi varnosti pritoževali dirkači, so se po Nürburgringu in letečem kolesu v karavani pojavile razprave o obvezni uvedbi čelad za vse v boksih.

Zaradi malomarnosti poškodovan snemalec

Nedeljska nezgoda ob postanku Marka Webbra, ko njegovi mehaniki niso dobro pritrdili zadnjega desnega kolesa, to pa je nato odletelo z dirkalnika, odskakovalo po boksih in nazadnje zadelo televizijskega snemalca v prsi in glavo, je sprožila polemike o tem, kako varni so boksi med avtomobilističnimi prireditvami. Krovna avtomobilistična zveza (Fia) je moštvu Red Bull zaradi malomarnosti naložila plačilo 30 tisoč evrov globe, snemalca so z lažjimi poškodbami prepeljali v bolnišnico, v prihodnje pa bodo morda morali vsi, ki se med treningi in dirkami gibljejo ob progi v boksih, uporabljati zaščitno opremo in čelade.

"Naredili smo neumno napako, kolo ni bilo pravilno pritrjeno. Dobra novica pa je, da je s snemalcem vse v redu," je takoj po dirki dejal vodja moštva Red Bull Christian Horner in dodal, da so boksi v avtomobilskem športu pač nevaren kraj. Z njim se strinja tudi vodja Mercedesove ekipe Ross Brawn: "Mislim, da bi morali vsi, ki delajo v boksih, nositi čelade. Za mehanike je zaščitna oprema samoumevna, mislim, da je prišel čas, da podobno naredijo tudi vsi drugi na tem prostoru."

Potem ko je Fia zaradi težav s pnevmatikami v Silverstonu hitro ukrepala in proizvajalcu pnevmatik Pirelliju naložila preiskavo ter so Italijani že v Nemčiji ponudili izboljšane pnevmatike, direktor Red Bulla Helmut Marko pričakuje, da bo tako tudi zaradi "primera letečega kolesa". Že na naslednji preizkušnji formule 1 konec meseca na Madžarskem naj bi uvedli nekaj sprememb. "Prepričan sem, da bomo imeli že v Budimpešti nov sistem, ki bo lahko preprečil takšne človeške napake," pravi Marko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.