Vsi orli na tekmi, Prevcu nagrada in Ammann

Foto: EPA Peter Prevc Oberstdorf Foto: EPA Peter Prevc Oberstdorf Foto: EPA Peter Prevc Oberstdorf Foto: EPA Peter Prevc Oberstdorf Foto: EPA Simon Ammann Oberstdorf Foto: EPA Oberstdorf novoletna turneja Schattenbergschanze Foto: EPA Oberstdorf novoletna turneja Schattenbergschanze
S kvalifikacijami v Oberstdorfu se je začela 63. novoletna turneja smučarskih skakalcev. Na prvo tekmo se je uvrstilo vseh šest slovenskih orlov: Peter Prevc, ki je imel nastop že zagotovljen, je bilo celo najboljši pred Gregorjem Schlierenzauerjem in Noriakijem Kasaijem, Jernej Damjan in Matjaž Pungertar sta bila v vrhu kvalifikantov, dovolj dolgi so bili tudi Anže Lanišek, Robert Kranjec in Nejc Dežman.
Oglej si celoten članek

Zmagovalec kvalifikacij Peter Prevc se bo v prvi seriji nedeljske tekme pomeril s Švicarjem Simonom Ammannom, ki je izpustil kvalifikacije. Matjaž Pungertar (6.), bo skušal izločiti Poljaka Piotra Žylo, Jernej Damjan (9.) pa njegovega rojaka Aleksandra Zniszczola. Robert Krajnec (24.) se bo pomeril z Japoncem Junširom Kobajašijem, Nejc Dežman (30.) z Nemcem Danielom Wenigom, Anže Lanišek (37.) pa z Norvežanom Phillipom Sjoeenom.

Veter pregnal Koudelko in Hayböcka

Kot prvi Slovenec je v kvalifikacijah nastopil Lanišek in si s 118 metri (121,3) zagotovil nastop na nedeljski tekmi. Tudi Dežman ni imel težav z uvrstitvijo na uvodno tekmo turneje, pristal je pri 125 metrih (125,4). Kranjec ni skočil tako, kot zna, a je izvlekel dovolj dolgo daljavo 125,5 metra (128,4) in se gladko prebil naprej. Še boljši je bil Pungertar, zmogel je 134,5 metra (146,9) in zaostal le za takrat vodilnim Takujem Takeučijem (147,2). Med vodilnega Japonca in Pungertarja se je nato vrinil še Nemec Richard Freitag (147,0). Kot zadnji med kvalifikanti je nastopil Damjan in zasedel peto mesto s 129 metri (142,2).

Sledili so nastopi desetih najboljših tekmovalcev v svetovnem pokalu, ki so imeli nastop na tekmi že zagotovljen. Odlično je nastopil Noriaki Kasai, veteran je za desetinko točke (147,3) prevzel vodstvo pred Takeučijem. Še boljši je bil Gregor Schlierenzauer (148,8), vse predhodnike pa je deklasiral Prevc z daljavo 138,5 metra (149,7). Severin Freund je zaostal za najboljšimi, nato pa je sledila daljša prekinitev zaradi močnega vetra, tako da sta se Avstrijec Michael Hayböck in Čeh Roman Koudelka odločila, da v kvalifikacijah ne bosta nastopila. Zato pa je svoj nastop opravil vodilni v svetovnem pokalu - Norvežan Anders Fannemel - in prišel na osmo mesto (145,6).

Prevc je za zmago v kvalifikacijah prejel tudi 2000 evrov. Ker so trije med najboljšo deseterico izpustili kvalifikacije, bomo poleg para Prevc - Ammann videli še dva zvezdniška obračuna v prvi seriji. Koudelka se bo pomeril s Kasaijem, Hayböck pa s Schlierenzauerjem.

Nadgraditi dober začetek sezone

Za slovenskimi skakalci je eden najuspešnejših uvodov v zimo. Zadnji uspeh so slovenski orli poželi konec tedna v Engelbergu, kjer je bil Damjan tretji, popotnica z zadnje tekme pred novoletno turnejo pa je četverica med najboljšo petnajsterico, kar pet slovenskih skakalcev pa je trenutno v skupnem seštevku svetovnega pokala uvrščenih med najboljših 20. Selektor Goran Janus je po tekmah v Švici izbral šesterico, ki bo Slovenijo zastopala na turneji. Iz ekipe je izpadel Jurij Tepeš, ki se bo pripravljal na polete na prenovljeni skakalnici v Kulmu.

Oberstdorf (kvalifikacije), izidi:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.