Vujačić se ne oglaša, Udrih ni odpisan

Foto: Žurnal24
V nedeljo ob 18.30 bo v Vilni žreb skupin 37. evropskega košarkarskega prvenstva za moške, ki bo od 31. avgusta do 18. septembra v Litvi. Slovenija bo na njem naskakovala prvo kolajno.
Oglej si celoten članek
Žreba v Vilni se bosta poleg Maljkovića in Avanza udeležila še generalni sekretar KZS Iztok Rems in generalna sekretarka eurobasketa 2013 Alenka Škreblin. Želja slovenske delegacije ni toliko vezana na izbor tekmecev kot na prizorišče predtekmovanja, saj bo tudi od tega odvisno, koliko slovenskih navijačev bo konec poletja odpotovalo v Litvo.
Evropsko prvenstvo v Litvi bo prvič gostilo štiriindvajset reprezentanc, ki bodo na žrebu razdeljene v štiri šestčlanske skupine. Slovenija je zaradi osvojenega četrtega mesta na zadnjem EP na Poljskem uvrščena med nosilce, tako da se v predtekmovanju ne more srečati s Srbijo, Grčijo in Španijo, lahko pa dobi katerega koli od naslednjih tekmecev: Francija, Hrvaška, Rusija, Turčija, Nemčija, Litva, Črna gora, Belgija, Velika Britanija, Makedonija, Izrael, Gruzija, Italija, Bolgarija, Poljska, BiH, Ukrajina, Latvija in dva kvalifikanta.

Selektor Slovenije Božidar Maljković ne goji nobenih posebnih pričakovanj pred žrebom, saj se zaveda, da ga odločilne tekme za najvišja mesta čakajo šele po predtekmovanju. "Žreb je dejanje, na katerega nimaš vpliva, zato bom sprejel, kar nam bo prinesel," pravi Maljković in nadaljuje: "Zavedam pa se, da bo prvenstvo v Litvi najmočnejše evropsko prvenstvo doslej. Udeležbo so že napovedali številni evropski asi iz lige NBA, se pravi Španci Calderon, Fernandez, brata Gasol, prišel bo Dirk Nowitzki in številni drugi. Na prvenstvu bo veliko tekem, ritem igranja bo zelo naporen, veliko neprespanih noči pa bodo imeli tudi moji pomočniki. Teh še nisem izbral, saj hočem pretehtati vse možnosti in izbrati najboljše mlade slovenske trenerje, ki bodo nadaljevali z mojim delom, ko bom odšel."

Foto: Žurnal24 Sa%C5%A1a Vuja%C4%8Di%C4%87 in Carlos Boozer Selektor Božidar Maljković je trenutno v Sloveniji, saj opravlja pogovore s slovenskimi košarkarskimi strokovnjaki ter si ogleduje nekatere mlade igralce, ki bi lahko v naslednjih letih vskočili v izbrano vrsto. Z delom v slovenskih klubih je zadovoljen, videl je kar nekaj nadarjenih igralcev, med drugimi pa se je srečal tudi z nekdanjima selektorjema Alešem Pipanom in Juretom Zdovcem.

Hkrati je Božidar Maljković opravil že prve obiske slovenskih reprezentantov v tujih klubih, se z večino ostalih kandidatov slišal po telefonu, v marcu pa se bo podal preko luže na obiske v ZDA. Glede nastopa Bena Udriha na EP v Litvi je Maljković dejal: "Čeprav je Beno Udrih novinarjem že povedal, da ga ne bo na evropsko prvenstvo, saj se poleti podaja v zakonski stan, kar je velik korak za vsakega posameznika, želim to slišati še iz njegovih ust. Upam, da se bomo marca srečali in pogovorili, morda bo spremenil odločitev, vsekakor pa na Udriha računam v prihodnjem obdobju."

Poleg Bena Udriha bo Maljković v družbi direktorja reprezentanc Mateja Avanza obiskal še Gorana Dragića, ki je že potrdil igranje za izbrano vrsto, ter verjetno Saša Vujačića. "Mi nikoli nismo nikogar prosili, naj igra za reprezentanco, in tudi tokrat ne bomo. Vsem pa bomo predstavili željo, da se vključijo v triletni projekt do evropskega prvenstva 2013 v Sloveniji. Z Udrihom sem se že pogovoril in še vedno mislim, da se zadevo da rešiti, vendar če bo Udrih dal prednost zasebnemu življenju, mu seveda ne bomo oporekali. Odprto je še vprašanje okoli Vujačića, ki se ne odziva na naše klice. Če naju bo želel sprejeti, se bomo srečali, saj želimo kljub različnim pogledom ohraniti komunikacijo," pravi Matej Avanzo.

"Mesta so štiri, po našem mnenju dve zanimivi za slovenske navijače, dve pa neatraktivni. To sta Klaipeda in Alytus. Prvo je pristaniško mesto z dvajset kilometrov oddaljeno Palagno, počitniškim krajem s pol milijona hotelskih sob, Alytus pa leži v pokrajini, znani po zdraviliškem turizmu. Želimo si Klaipedo, ki ima tudi mednarodno letališče, na katerem bi lahko pristajala čarterska letala s slovenskimi gosti," pravi Avanzo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.