Wada razočarana nad odločitvijo Moka o Rusiji

Foto: EPA
Foto: EPA
Predstavniki Svetovne protidopinške agencije so razočarani nad nedeljsko odločitvijo Mednarodnega olimpijskega komiteja.
Oglej si celoten članek

"McLarnovo poročilo je brez dvoma razkrilo dopinški program na državni ravni, ki jasno kaže na to, da v Rusiji načrtno delajo proti principom čistega športa v smislu svetovnih protidopinških pravilnikov," je v nedeljo zvečer ocenil predsednik svetovne protidopinške agencije Wade Craig Reedie.

Glavni preiskovalec Wade Richard McLaren je 18. junija v svojem poročilu obtožil Rusijo, da z državnega vrha vodi program prikrivanja pozitivnih dopinških testov, pri tem pa pomagajo vse pristojne službe vključno s tajno policijo. McLaren je nedvomno dokazal, da so državne službe aktivno sodelovale pri prikrivanju pozitivnih dopinških testov.

Wada je Moku zato svetovala, naj rusko ekipo v celoti izključi z iger, pozivu pa so se pridružile številne njene članice na čelu z ZDA, Kanado in Nemčijo. "V Wadi smo razočarani, ker Mok ni sledil nasvetu izvršnega odbora Wade," še piše v Reediejevem sporočilu javnosti.

Mok je v petek na telekonferenci izvršnega odbora odločil, da ne glede na McLarnovo poročilo ruskih športnikov ne bo kaznoval po principu kolektivne krivde in izključil cele ekipe z iger. Najpomembnejša sta sklepa, da na igrah ne bodo smeli sodelovati tisti ruski športniki, ki so jih v preteklosti že ujeli pri zlorabi dopinga, odločanje o posameznih ekipah pa so prestavili na posamezne panožne športne zveze in Cas.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.