Wengen: Miller z drugega planeta

Foto: Žurnal24 Bode Miller se je z novim uspehom izenačil z Američanom z največ zmagami, legend
Ameriški smučarski superzvezdnik Bode Miller je na najdaljši smukaški progi Lauberhorn v Wengnu ponovil sanjsko vožnjo izpred enega leta in ubranil zmago. Andrej Jerman odličen šesti.
Oglej si celoten članek
 

Wengen, smuk (M)

1. B. Miller (ZDA) 2:30,40
2. D. Cuche (ŠVI) +0,65
3. M. Paradis - Osborne (KAN) +1,33
6. A. Jerman (SLO) +1,86
23. R. Perko (SLO) +3,23

Lansko drugo mesto je na že 70. wengenskem smuku ponovil Švicar Didier Cuche , zaostal je 65 stotink, tretji je bil z debelo sekundo zaostanka Kanadčan Manuel Paradis - Osborne . Slovenec Andrej Jerman je osvojil odlično šesto mesto.

Bode Miller je, čeprav so po njegovi lanski zmagi in sanjsko odpeljanem smuku vsi trenerji v en glas trdili, da kaj takšnega ni več možno ponoviti, strokovnjakom in vsem poznavalcem alpskega smučanja še enkrat zaprl usta. To je že 27. Millerjeva zmaga na tekmah za svetovni pokal (šesta v smuku), s čimer se je po številu zmag izenačil z legendo ameriškega smučanja Philom Mahrom . Miller se je na peti letošnji smuk, na s soncem obsijano progo Lauberhorn, podal s številko 20. V zgornjem delu je zaostajal za slabe štiri desetinke, v zahtevnejšem srednjem pa dodal plin in odpeljal brez napake. V srednjem delu je imel daleč največjo hitrost, neverjetnih 147 km/h, kar mu je ob tehničnem znanju prineslo veliko prednost in končno zmago. Zares fantastičen konec tedna za Millerja. Na petkovi superkombinaciji je končal na tretjem mestu, na sobotnem slalomu pa osvojil odlično peto mesto, kar je njegov najboljši dosežek v slalomu po letu 2004, ko je zmagal v Sestrieru. Vodilnemu v skupnem seštevku svetovnega pokala, Avstrijcu Benjaminu Raichu , je dokazal, da bo za skupno zmago nabiral tudi točke v slalomu.


Bode Miller © AFP

 

Domači šampion Didier Cuche se je moral tako kot že lani zadovoljiti z drugim mestom. Čeprav je veljal za glavnega favorita, pa je bil ob prihodu v cilj z drugim mestom zadovoljen. Američanu in Švicarju je na zmagovalnem odru družbo delal Kanadčan Paradis - Osborne, ki se je na progo podal prav pred Jermanom. Znova so lahko razočarani v avstrijskem taboru. Šele četrti je bil trenutno vodilni v skupnem seštevku smukaškega pokala Michael Walchhofer , ki je leta 2005 kot zadnji Avstriji prinesel zmago na smuku v Wengnu.

Na drugi strani smo Slovenci lahko zadovoljni z Jermanovim šestim mestom, kar je devet mest bolje od njegovega dosežka leto prej. Jerryja je od stopničk ločilo 53 stotink sekunde. Tržičan se v zgornjem delu proge ni najbolj znašel, smuči mu niso tekle najbolje. Prav to ga je kljub odlično odpeljanemu srednjemu delu proge ločilo od najboljših. Do točk je prišel še drugi Slovenc na tekmi. Rok Perko je z dobrimi tremi sekundami zaostanka za zmagovalcem osvojil solidno 23. mesto.

"Zelo sem vesel, ker sem prav na tekmi opravil najboljšo vožnjo, bil sem hitrejši in natančnejši kot na prejšnjih treningih. To je lepa popotnica za naslednje tekme," je bil zadovoljen Jerman. "Za nami je super dan. Šesto in 23. mesto na tako zahtevnem smuku, to je težko doseči, zato 'kapo dol' obema našima fantoma. V zgornjem ravninskem delu je žal Jerman napravil napako, s katero je izgubil kar nekaj časa. Na tem delu sta bila brez napak praktično le Miller in Cuche. Toda v nadaljevanju je bil Jerman zelo dober. Perko je že ves teden nakazoval, da bi bil lahko uspešen. Začutil je priložnost in jo tudi izkoristil. V Kitzbühlu ne bo tekmoval, tam bosta poleg Jermana nastopila Andrej Šporn in Alek Glebov," je pojasnil vodja slovenske moške ekipe Urban Planinšek .

Svetovni pokal se bo nadaljeval v avstrijskem Kitzbühlu , kjer bodo od 18. do 20. januarja na programu superveleslalom, smuk in kombinacija.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.