Yego začel z YouTubom, zdaj v finalu

Foto: Facebook profil Juliusa Yega
Foto: Facebook profil Juliusa Yega
Za eno najlepših londonskih olimpijskih zgodb je poskrbel Kenijec Julius Yego, ki bo nocoj nastopil v finalu meta kopja.
Oglej si celoten članek

Na igrah v Londonu nastopa 44 kenijskih športnikov. Triinštirideset jih tekmuje v teku, eden pa meče kopje. To je Julius Yego, ki je v kvalifikacijah premagal tudi Slovenca Matijo Krajnca in se uvrstil v finale. Pozor: meta kopja se je učil tako, da je preučeval posnetke na YouTubu.

Iz atletskega plemena

Yego prihaja iz plemena Nandi. Njegovim članom so dolgo rekli tudi "ljudje tekači“. In to upravičeno. Iz tega plemena namreč prihajajo tudi zvezdniki kot so dvakratni olimpijski prvak Kipchoge Keino, Bernard Lagat, Wilson Kipketer, Pamela Jelimo in drugi. Yego pa ne sodi med tekače. Vedno je rad metal kopje, še posebej pa se je zaljubil vanj, ko je kot 16-letnik prek televizijskega zaslona spremljal olimpijske igre v Atenah. Sklenil je, da bo tudi sam metal palico. In jo je metal vse do prehoda v srednjo šolo, kjer so mu ponudili, da meče s pravim kopjem. Edinim, ki ga je šola imela. Ampak tistega leta 2005 se je kopje zlomilo, hkrati z njim pa tudi Juliusovi upi o nadaljnjem "treniranju“. Rešil ga je dobri učitelj, ki mu je, potem ko je videl njegovo veliko željo, kupil novo kopje. V državi, kjer profesionalno kopje stane dvakrat več od povprečne plače, je bilo to darilo, ki je Yegu spremenilo življenje.

Foto: Facebook profil Juliusa Yega julius yego Železny je bil predmet opazovanja

To in pa YouTube. Treniral je sam, brez trenerja, brez primernega prostora. Možnosti za uspeh so bile praktično nične, tudi po tem, ko je leto dni po prejetem darilu postavil novi mladinski rekord Kenije. Na internetu je gledal posnetke trikratnega olimpijskega prvaka in svetovnega rekorderja Jana Železnyja, še posebej pa je preučeval olimpijskega rekorderja Andreasa Thorkildsna. "Moral sem gledati posnetke, da bi videl, kaj ti fantje počnejo. Oni so mi bili idoli,“ pravi Yego, čigar mladinski rekord vseeno ni ostal neopažen. Opazila ga je – policija. In to v pozitivnem smislu. Zaposlili so ga in mu omogočili kolikor toliko normalne razmere za trening. Treniral je več kot kadarkoli prej. In to tako dobro, da je navdušil vodilne može mednarodne atletske zveze IAAF, ki so mu ponudili šestmesečno štipendijo za trening na Švedskem, kjer bi vadil pod nadzorom elitnih trenerjev.

Bitka proti vzorniku

Korak za korakom je Yego korakal k svojim sanjam. Lani je kot 22-letnik osvojil zlato kolajno na afriškem prvenstvu in postal prvi kenijski celinski prvak v tej disciplini. Nedolgo zatem je izpolnil olimpijsko "B“ normo. Njegova zgodba je prišla do Norvežana Thorkildsna, ki ga je vzel pod svoje okrilje in še danes trenirata skupaj. Vsega 175 cm visoki Yego (najnižji v tekmovanju) je v kvalifikacijah vrgel deseto daljavo in se uvrstil v nocojšnji finale, kjer bo tekmoval proti svojemu velikemu vzorniku. "Ko je Kipchoge Keino s svojim tekom osvajal olimpijske zlate kolajne, so Kenijci ponoreli. Odtlej vsi tečejo. Jaz pa svojemu narodu želim samo pokazati, da smo lahko dobri tudi v drugih disciplinah. In lahko smo,“ je nasmejano dejal Yego. Fant, ki nikdar ni obupal in ki je, prav zaradi tega, ker se ni želel odreči svojemu talentu, vedno našel roko, ki mu je pomagala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.