Z evropskim bronom bolj samozavestna

Foto: Žurnal24 Peter Kauzer Ur%C5%A1a Kragelj Jure Megli%C4%8D EP 2010
Na minulem EP v slalomu na divjih vodah je bila kajakašica Urša Kragelj bronasta. Ta kolajna ji je dala dodatne samozavesti za SP, ki bo naslednji teden v Tacnu. Želi si vsaj uvrstitve med osem.
Oglej si celoten članek
Največji slovensi adut domačega SP v Tacnu bo Peter Kauzer. Svetovni in evropski prvak cilja le na zmago.

Slovenske slalomistke na divjih vodah se vse do lani niso nikoli uvrstile med najboljših deset na svetovnih prvenstvih. Toda v Tacnu, ki bo prvenstvo sveta gostil med sedmim in 12. septembrom, bi prav lahko doživeli doslej najboljši slovenski izid med kajakašicami. Največ upov za takšen razplet vzbuja mlada Primorka Urša Kragelj. Dvaindvajsetletnica je  že dlje deležna pohvalnih besed na račun nadarjenosti. Da to niso bila le natolcevanja, je članica Soških elektrarn dokazala lani, ko je na SP v Seu d'Urgellu z osmim mestom dosegla z naskokom najboljšo slovensko žensko uvrstitev na prvenstvih sveta. Svoj talent je kazala že na mladinskih tekmovanjih, med drugim je leta 2006 postala svetovna prvakinja med mladinkami, v istem letu se je veselila brona tudi na mladinskem evropskem prvenstvu. Z uspehi je nadaljevala tudi v konkurenci mlajših članic, ko je v letih 2007 in 2008 osvojila drugo in tretje mesto na evropskih prvenstvih te starostne kategorije. Vrhunec kariere pa je dosegla letos na članskem EP v Bratislavi, ko se je okitila z bronom.

"Prav s tega EP bom poskušala odnesti čim več samozavesti, saj bi bilo res škoda, da bi me pokopal pritisk javnosti na domači tekmi. Zelo bom vesela, če se mi bo na vse vožnje uspelo pripraviti optimalno in pokazati, za kaj smo vse leto trenirali prav za to tekmo," pred SP pravi Kragljeva, ki tacensko progo tako kot vsi slovenski slalomisti zelo dobro pozna. "Prvič sem se po njej spustila že pred več kot desetimi leti. V spominu mi je ostal predvsem prvi spust po zapornici. Vode je bilo malo, strahu pa nekaj več. Ko se zdaj spustiš po njej, je povsem drugače, saj uživaš v vodi. Ko se enkrat naučiš igrati z njo, je res zelo lepo," se je savskih brzic v Tacnu dotaknila Kragljeva, ki je v zadnjih letih ves čas - resda enkrat bolj, drugič manj - napredovala. Da pa je del vsaj širše elite kajakašic, je spoznala šele letos. "Nisem si mislila, da se bom borila za sam vrh. Pred sezono sem razmišljala, s kakšnimi rezultati bi bila zadovoljna. In sem vsakič merila na finale. S to sezono sem res zadovoljna, čeprav ni šlo vedno vse po željah, toda nikoli ne more biti vse idealno. Da, sem pa prav letos začutila, da sem konkurenčna. Ko se primerjam z drugimi tekmovalkami, vidim, da sem jim blizu ali celo hitrejša in to mi daje spodbudo za naprej."

Urše Kragelj ni bilo na petkovem 'paralelcu' na Ljubljanici, sta pa tam tekmovala Eva Terčelj in Peter Kauzer. Poglejte v naši galeriji.

Ta proti nekaterim drugim tekmovalkam, ki so na videz kot roboti, deluje precej drobcena, toda to je ne ovira na poti proti vrhu: "Tehnika je gotovo moja velika prednost. Ampak za svojo kilažo sem zelo dobro pripravljena, nisem šibka tekmovalka, čeprav na videz morda delujem tako. Mogoče ravno kanček zaostajam za drugimi, ampak to se v naši disciplini ne pozna tako, kot če, denimo, zaostajaš v tehniki." Kragljeva bo skupaj z izkušeno Nino Mozetič in nadarjeno Evo Terčelj na domači progi ne samo v posamični, ampak tudi v ekipni tekmi skušala poskrbeti za odmeven izid. "Res smo lahko visoko. Toda ekipne vožnje na tacenski progi bodo za dekleta zelo zahtevne. Narediti moramo jasen načrt in se spustiti optimalno po progi. Rezultat je lahko vse - od katastrofalnega do izjemnega. Seveda, želimo si drugega. Imamo določeno prednost in če se bomo z glavo lotile zadeve, potem bomo na koncu lahko zelo zadovoljne."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.