Za konec vrhunska uvrstitev Faka, po zadnjem streljanju še drugi

Foto: Epa Jakov Fak
Laegreid osvojil zadnje zlato na SP na Pokljuki, Fak peti na tekmi s skupinskim startom.
Oglej si celoten članek

Norvežan Sturla Holm Laegreid je osvojil zadnjo zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v biatlonu na Pokljuki. Na tekmi s skupinskim startom je s časom 36:27,2 in enim zgrešenim strelom zanesljivo premagal vse tekmece. Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak je bil peti, Miha Dovžan pa 18. Srebro je pripadlo Norvežanu Johannesu Daleju (+ 10,2; 2), tretji pa je bil Francoz Quentin Fillon Maillet (+ 12,8; 2).

"Bila je neverjetna tekma. Načrtoval sem, da v prvem krogu ne bom porabil preveč energije in se osredotočil na streljanje. Opravil sem po načrtu in tako privarčeval nekaj energije za zadnji krog. Izjemno sem zadovoljen," je po tekmi povedal najboljši biatlonec v moški konkurenci, ki je v soboto praznoval 24. rojstni dan, na Norveško pa se bo vrnil s štirimi zlatimi odličji v kovčku.

Kolajna se je nasmihala tudi Slovencem. Jakov Fak (+ 30,0; 1) je zadnjo tekmo na SP začel odlično, tako v prvem kot drugem strelskem nastopu je opravil brezhibno in strelišče po polovici opravljenih strelskih nalog zapustil kot vodilni. Po tretjem strelskem nastopu, ki ga je tudi opravil brez napak, je bil drugi za Laegreidom, po zadnjem postanku - zgrešil je samo enkrat, prav zadnji, 20. strel - pa je bil še vedno le za Norvežanom.

A v teku je nato do cilja popustil in izgubil mesta na zmagovalnem odru, poleg Daleja in Mailleta pa ga je ugnal še Avstrijec Simon Eder, s katerim sta se borila skozi vso tekmo in oba ostala brez odličja. Prav na zadnjem streljanju so strelsko napako naredili tako Laegreid, kot Fak in Eder, ki so bili v vodstvu. Medtem ko je Norvežan v smučini potrdil pripravljenost, sta izkušena Fak in Eder morala na koncu priznati premoč tekmecem.

"Do polovice zadnjega kroga je bilo vse super, nato je sledila odpoved vseh sistemov. Raje bi videl, da bi bilo SP okronano s kolajno. Želel sem si to, trpel za to, a štirje so bili boljši od mene in to je to," je tudi z nekaj grenkega priokusa po tekmi povedal Fak.

Foto: Epa Jakov Fak

 "Če vse naredim optimalno, vidim, kje sem. Tega se zavedam tudi, ko ne gre in danes je bilo to videti precej bolje. Tudi zame je bila tekma zelo zanimiva, pristop je bil drug. Na žalost je zadnji strel padel na rob. Streljal sem v ritmu in taka napaka se zgodi."

Dovžan je na prvem strelskem postanku zgrešil enkrat, v drugem je bil natančen, tako da je bil po polovici tekme na 16. mestu. Zgrešil je nato še enkrat v zadnjem postanku, kar je bilo na koncu dovolj za 18. mesto (+ 2:11,3; 2) in drugo najboljšo uvrstitev v karieri. Prav Dovžan je na Pokljuki pokazal največ med preostalimi slovenskimi biatlonci in se prebil na tekmo s skupinskim startom, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je napredoval na 46. mesto.

"Če potegnem črto, je bilo kar dobro. Tudi drugi so grešili, tako da sem tudi z dvema zgrešenima streloma lahko kar zadovoljen. Sploh s prvim streljanjem stoje, kjer sem res rafalno postreljal in vidim, da so drugi z dvema zgrešenima streloma tudi za mano, pa so tekaško tam nekje kot jaz. To je kar poseben občutek. Tukaj se gre res na polno od starta do cilja in jih je treba tekaško držati, tiste s približno mojim rangom. Računal sem, da bi bil s 15. mestom zelo zadovoljen, tako da sem tudi z 18. zadovoljen," pa je tekmo pokomentiral Dovžan.

Branilec naslova Norvežan Johannes Thingnes Boe je zadnjo tekmo na SP končal brez medalje, saj je zgrešil kar pet strelov in bil osmi.

Po krajšem premoru se bo biatlonska sezona nadaljevala s tekmo svetovnega pokala v Novem mestu na Češkem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.