Za smrt 96 ljudi odgovorna policija

Foto: EPA Hillsborough incident sodba Foto: EPA Hillsborough incident sodba Foto: EPA Hillsborough sodba liverpool Foto: EPA Hillsborough sodba liverpool Foto: EPA Hillsborough sodba liverpool Foto: EPA Hillsborough incident sodba Foto: EPA Hillsborough incident sodba Foto: EPA Hillsborough incident sodba Foto: EPA Hillsborough incident sodba Foto: EPA Hillsborough incident sodba Foto: EPA Hillsborough incident sodba Foto: EPA Hillsborough incident sodba Foto: EPA Hillsborough incident sodba Foto: EPA Hillsborough incident sodba
Britansko tožilstvo je potrdilo, da so policijske napake botrovale smrti 96 navijačev Liverpoola na polfinalni pokalni tekmi proti Nottingham Forestu v Sheffieldu leta 1989.
Oglej si celoten članek

Porota je odločila, da so policijske napake pripomogle k nevarnosti in da Liverpoolovi navijači s svojim vedenjem niso povzročili nesreče, kar pomeni, da so nezakonito izgubili življenje in da je za to nekdo odgovoren.

Tako so družine umrlih končno dobile določeno zadovoljstvo oziroma odgovor. Kot poročajo otoški mediji, so resnico o tragediji na tribuni Leppings Lane na stadionu Hillsborough dolgo skrivali.

Uradna preiskava največje britanske športne tragedije iz leta 1990 je pokazala, da je bil za tragedijo kriv slab policijski nadzor pri vhodih na tribuno in tudi počasno ter nekoordinirano delovanje, a tedanja oblast je odločila, da ni dovolj dokazov za uvedbo preiskave zoper policijo.

Številni svojci, ki so od leta 1989 iskali pravico za smrt njihovih najdražjih, so se ob razlgasitvni sodbe držali za roke. Hodnike sodnih dvoran je kmalu zatem preplavilo veselje ter solze sreče in olajšanja.

Barry Devonside, ki je v nesreči izgubil 18-lentnega sina, je dejal, da je o tem trenutku sanjal skoraj tri desetletja. ''Danes smo pridobili zaupanje porote, ki smo ga iskali 27 let, da bi našli pravico za tiste, ki se niso vrnili domov. Niti v najboljh norih sanjah si nisem predstavljal, da bomo kdaj priča takšni odločitvi. Upal in sanjal sem, da bo do tega prišlo. Vesel sem, da nam je uspelo,'' je povedal Devonside.

Družinam se je opravičil tudi predstavnik policije in dodal, da možje postave sprejemajo svojo odgovornost. Neutrudnim iskalcem pravice se je z objavo na družabnem omrežju poklonil tudi britanski premier David Cameron.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:20 27. April 2016.

    Dej ne se hecat z minusi , jaz sem želve držal pod ključem , pa ni bilo nobenega incidenta na …

  • 17:37 26. April 2016.

    Tudi SLO policija je kriva za najmanj pol neredov na SLO štadionih ! Šele navodilo Kresalove , po tisti prvi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.