Zadnji, ki je premagal Mayweatherja

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Serafim Todorov, zadnji boksar, ki je v ringu premagal Floyda Mayweatherja ml., danes živi v revščini in pomanjkanju, medtem ko se ameriški superzvezdnik utaplja v denarju.
Oglej si celoten članek

Le še nekaj dni nas loči do velikega spektakla v Las Vegasu, kjer se bosta 2. maja v težko pričakovanem obračunu velterske kategorije udarila Manny Pacquiao in Floyd Mayweather ml.

Ameriški boksar v svoji profesionalni karieri še ni zabeležil poraza (47-0), mit o njegovi nedotakljivosti pa razblinja 45-letni Serafim Todorov, ki je na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996, takrat še s statusom amaterja, premagal največjega športnega zaslužkarja na svetu.

Todorov se dobro spominja takrat 19-letnega Mayweatherja, ki si je po izpadu v polfinalu priboksal bronasto kolajno. ''Nikoli si nisem predstavljal, da bo postal takšna zvezda. Proti drugim boksarjem sem imel težje dvoboje. Nisem si mislil, da bo postal tako dober. Bil je močan, vendar ni imel tehnike. Sploh nisem pokazal vsega, kar znam,'' se spominja Bolgar, ki je nato v finalu klonil proti Somlucku Kamsingu.
Življenja Todorova in Mayweatherja  se slabi dve desetletji po dvoboju na OI ne bi moglo bolj razlikovati. Američan velja za največjega športnega zaslužkarja na svetu, s prihajajočim dvobojim proti filipinskemu izzivalcu pa bo v žep pospravil 150 milijonov dolarjev. Todorov živi v mestecu Pazardžik, približno uro izven bolgarske prestolnice Sofije, kjer se s nekaj več kot 400 dolarji prebija iz meseca v meseca.

Uteho našel v drogah in alkoholu

Boksarska kariera je splavala po zlu, potem ko je domača zveza zavrnila njegov poskus, da bi zastopal Turčijo, za kar bi takrat prejel milijon ameriških dolarjev. ''Z vrha sem padel na dno. Odgovor sem našel v alkoholu in drogah. Kadil sem heroin. Ko pokadiš dva, pozabiš na vse. Tudi če bi svet zajel ogenj, bi ti bilo vseeno. Sovražil sem vse,'' se spominja Bolgar.

Kasneje se je vendarle pridružil profesionalcem, zadnji dvoboj pa je odboksal leta 2008. Zmaga mu je prinesla 1000 ameriških dolarjev.

Tako kot večina nekdanjih profesionalcev, ga še vedno preveva občutek, da bi tudi danes lahko konkuriral najboljšim borcem na svetu. ''Dajte mi nekaj mesecev s pravim trenerjem in promotorjem. Pripravljen bom na Mayweatherja,'' je zatrdil Todorov, ki ga je navdihnil zadnji del boksarske franšize o Rockyju Balboi, kjer ostareli ''italijanski žrebec'' v ekshibicijskem dvoboju s prvakom dokaže, da še ni za v staro šaro.

Ponovitev polfinalnenga dvoboja iz Atlante bi se v zgodovino zapisala kot najbolj neverjetna poteza aktualnega prvaka, Todorov pa pravi, da bi priložnost pograbil z obema rokama. ''Za nekaj milijonov? To bi storil za nekaj tisočakov,'' je zatrdil Bolgar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.