Zadnji test, potem pa zares

Foto: Žurnal24 Slovenski hokejisti so že preizkusili ledeno ploskev v dvorani Civic Center, ki
Srečanje proti Norveški bo zadnji preizkus naše hokejske reprezentance pred petkovim začetkom SP v Kanadi. Risi so v mestu Port Hawkesbury doživeli poseben sprejem.
Oglej si celoten članek

Tekma v Port Hawkesburyju, ki se bo začela ob polnoči, bo že pokazala, kakšne možnosti imajo risi, da bi bili tudi naslednje leto del elitne druščine. Prav z Norvežani bi se namreč lahko pomerili v skupini za obstanek. Najprej pa se bodo morali izbranci selektorja Matsa Waltina v Kanadi privaditi na manjšo ledeno ploskev. To je poudaril tudi Šved na slovenski klopi: "Tekma proti Norveški je pomembna zato, ker bomo prvič igrali na manjšem igrišču. Upam, da bomo pokazali, kako dobro smo pripravljeni." Waltin je opozoril tudi na utrujenost risov: "Aklimatizacija na novo okolje ni preprosta. Fantje imajo še težke noge od 15-urnega potovanja, vendar je vse bolje."

 
 

Norveška je nekje na enaki ravni kot Slovenija. Dejstvo je, da smo na manjšem igrišču in da nam na njem manjka izkušenj, ampak mislim, da lahko pričakujemo dobro, borbeno tekmo. Igralci bomo dali vse od sebe.

David Rodman

 
Slovenski hokejisti so že preizkusili ledeno ploskev v dvorani Civic Center , ki jo bo na pripravljalni tekmi napolnilo 1500 gledalcev. Po tekmi z Norveško bo Waltin tudi določil napadalne trojke in branilske pare. V prvem napadu bosta zagotovo Anže Kopitar in Tomaž Razingar , mesto Iva Jana, ki ga ni v reprezentanci, pa lahko zapolni Egon Murič ali Boris Pretnar . Enak bo verjetno ostal drugi napad z Gregorjem Polončičem in bratoma Rodman . Prvi vratar bo zagotovo Robert Kristan , ki je še enkrat ponovil, da je cilj Slovenije ostati med najboljšimi: "To je cilj ne glede na to, ali premagamo Latvijo ali nasprotnika v skupini za obstanek." V slovenski skupini sta poleg Latvije še Kanada in ZDA.

Port Hawkesbury je majhno obmorsko ribiško mesto, ki bo prizorišče zadnje pripravljalne tekme Slovenije pred SP.

 
Gostitelji zadnje pripravljalne tekme Slovenije in Norveške pred začetkom SP so v čast izjemnim igralcem priredili tudi poseben večerni sprejem, ki so se ga udeležili vsi najpomembnejši meščani in meščanke ter njihovi najuspešnejši hokejisti. Na obrazih hokejistov, tako slovenskih kot tudi norveških, je bilo videti kar precej začudenja ob laskavih besedah, ki so jih izrekali organizatorji gostovanja Slovenije in Norveške v Port Hawkesburyju . "Mi smo zapisani hokeju in čast, ki nas je doletela, da gostimo tako odlične hokejiste, ki so v samem svetovnem vrhu, je nekaj nepozabnega za naš kraj. Edini kanadski kraj smo, ki gosti dve reprezentanci pred začetkom svetovnega prvenstva in verjemite mi, da se vsak od nas na vso moč trudi, da bi vam izkazali hvaležnost za vaše zaupanje in da bi se tukaj dobro počutili," je v slavnostnem nagovoru poudaril župan W. J. MacLean .

 
 

Tekma proti Norvežanom bo zelo dober pokazatelj naše trenutne forme. Malo imamo še težav s časovno razliko. Pri igrišču imamo težave, ker je manjše, predvsem nevtralna tretjina je skrčena in zato malo traja, da se navadimo na nove razmere.

Dejan Varl

 
Med slavnostnimi gosti sta bila tudi dva izjemna kanadska hokejista, ki izhajata iz Port Hawkesburyja, eden je 47-letni Mike McPhee , ki je večji del svoje kariere preživel v kanadski ekipi Montreal Canadiens , pozneje pa je igral tudi za Dallas Stars . Najbolj ga meščanke in meščani Port Hawkesburyja poznajo po osvojenem Stanleyjevem pokalu leta 1986. Njegov pozdrav hokejistom Slovenije in Norveške pa je imel tudi poseben pomen, saj McPhee nikoli ni zaigral za kanadsko reprezentanco, kljub številnim uspehom na klubski ravni: "Fantje, izjemno ste lahko ponosni nase, da lahko predstavljate svojo državo. Meni to ni bilo usojeno in igrati za domač klub v domačem kraju je bilo zame vedno res nepozabno doživetje. Mogoče je to usoda ljudi, ki prihajamo iz majhnih krajev, da smo čustveno bolj občutljivi na takšne stvari, vendar pa zagotovo lahko rečem, da se je treba takšnim hokejistom bolj truditi za uspeh. Vesel sem, da ste nas počastili s svojo prisotnostjo. To, da boste nastopili na svetovnem prvenstvu, je že kot bi osvojili naslov – to je zmaga, ki vam prinaša prepoznavnost po svetu, med navijači in vsemi prijatelji hokeja. Bodite ponosni na to, kar ste dosegli. Mi smo izjemno ponosni ob tem, da smo danes vaši gostitelji. Upam, da uživate v našem kraju," je svoj govor končal danes 47-letni inženir.

 

Preberite še ...

Intervju: Mats Waltin
Risi proti Norveški v razprodani dvorani

Med gosti pa je bil tudi precej mlajši hokejist iz Port Hawkesburyja. Mladi Aaron Johnson , ki igra za New York Islanderse in bo čez dva dni dopolnil 25 let, že tretje leto nastopa v NHL. Za prebivalce Port Hawkesburyja je on tisti, ki največ prispeva k prepoznavnosti majhnega obmorskega ribiškega mesta, mame in očetje ga postavljajo svojim otrokom za zgled uspešnega in delavnega človeka, otroci pa ga imajo za največjo hokejsko zvezdo vseh časov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.