Zadržano novo leto zaradi Tour de Skija

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Slovenske barve na brutalno zahtevnem Tour de Skiju, ki v enajstih dneh postreže z devetimi preizkušnjami, bodo zastopale Vesna Fabjan, Katja Višnar, Alenka Čebašek in Barbara Jezeršek. Slovenski kvartet pred odhodom optimističen.
Oglej si celoten članek

Po krajšem premoru se bo s četrtkovim prologom začel vrhunec sezone v smučarskem teku. Slovenski kvartet deklet, Vesna Fabjan, Katja Višnar, Alenka Čebašek in Barbara Jezeršek, je bil pred odhodom v Oberhof optimističen pred novoletnimi preizkušnjami Tour de Skija. Na sporedu je enajstdnevna turneja z devetimi preizkušnjami.

Marko Gracer, vodja reprezentance, je na novinarski konferenci na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani tik pred odhodom v Nemčijo razkril visoka pričakovanja. V strokovnem vodstvu si želijo dobrih uvrstitev zlasti v sprintih ter točk na večjih razdaljah. Jamstvo uspeha pa je tudi servisna ekipa, ki se je že odpravila na prizorišče prologa. "Turneja je vedno posebna pustolovščina in upam, da nam jo bo tudi tokrat logistično uspelo v redu speljati, kot smo jo do zdaj še vedno. Tekmovalke čaka najnapornejše obdobje sezone," je dejal Gracer.

Vladimir Korolkevič, trener ženske A-ekipe, je bil zadovoljen s kakovostnimi pripravami v Ramsauu, kjer so od 20. do 24. imeli štiri dni treninga: "Pogoji za trening so bili idealni in smo lahko v celoti uresničili program, upam, da smo odpravili tudi ključne pomanjkljivosti. Ekipa je po zadnjih dveh nastopih v svetovnem pokalu vsekakor v vzponu. Pričakujem, da bosta Barbara in po vsej verjetnosti Alenka opravili vse preizkušnje do konca Toura, Vesna in Katja pa se bosta po Dobbiacu posebej pripravljali za nastop na sprintu v Milanu."

Največje breme pričakovanj po tekmovalni upokojitvi slovenske šampionke Petre Majdič nosi Fabjanova, ki je bila na Rogli po dobrem nastopu v izločilnih bojih v sprintu "zgolj" sedma: "Mislim, da je Rogla že pozabljena. Vsekakor je bila pokazatelj, da se stanje izboljšuje, ampak zdaj je treba gledati naprej. Tour de Ski je zanesljivo ena najtežjih preizkušenj, ne le za nas tekmovalke, ampak tudi za trenerje in serviserje. Serviserji so v kabinah za mazanje smuči od jutra do večera, po tekmah se gre takoj v avto in že se moraš odpeljati na naslednje prizorišče. Je tudi zanje zelo, zelo naporno. In nas vse čaka kar težko delo."

Fabjanova meni, da se njena forma stopnjuje: "Kar se same pripravljenosti tiče, upam, da se – tako kot po vsaki tekmi vzpenja. Uspelo nam je zelo dobro trenirati v Ramsauu, pogoji so bili odlični in smo naredili res kakovostne treninge. Želim si, da bom na tistih tekmah, kjer imam več možnosti, dosegla kakšen dober rezultat, najprej na prologu in v sprinterskih preizkušnjah, pa tudi na večjih razdaljah. Preprosto moraš od sebe dati maksimum, ker vem, da sem sposobna in sem točke že dosegala. Najprej pa je treba iti s tekme na tekmo, tekme se vrstijo dan za dnem in lahko se včasih zgodi, da imaš slab dan. Želim si, da bi bilo teh slabih dni za vse nas čim manj in da bi šlo vse čim bolj po načrtih."

Prva tekmovalka slovenske ekipe meni, da imajo Slovenke dovolj izkušenj, da bodo kos tudi najtežjim naporom: "Imamo že kar nekaj izkušenj iz preteklih let in vemo, kako vse to poteka in na katere stvari moraš biti najbolj pozoren. Še zlasti je bistvena regeneracija, da čim prej po tekmi zaužiješ kakšen manjši obrok in da ne izgubljamo energije tam, kjer ni treba. Bo težka preizkušnja, vemo, kaj nas čaka. Novo leto bo spet tako kot vsako malo bolj zadržano, ker imamo tekme, ampak tega se veselimo in upam, da se bomo na koncu lahko veselili tudi dobrih rezultatov."

Višnarjeva je imela po Rogli nekaj dni težave z zdravjem: "Težko je reči, koliko mi je bolezen vzela moči in koliko sem pripravljena. Sem pa zdrava, počutim se v redu, telo funkcionira normalno, želim si predvsem na sprintih doseči dobre rezultate, ker ne bom dajala toliko poudarka ostalim tekmam."

Jezerškova si je za cilj postavila, da na vrhu Alpe Cermis v Italiji priteče med najboljšo trideseterico v skupnem seštevku: "Pot do tja bo trnova. Že lani sem dokazala, da se da, da je nemogoče mogoče. Mislim, da se je treba tekem lotevati pametno, prihraniti čim več moči, biti iz tekme v tekmo bolj sproščen, imeti več moči, ne manj. Druge tekmovalke bodo bolj utrujene, me pa moramo biti bolj spočite. Iz tekme v tekmo moramo iti bolj hrabro, na vsako tekmo do konca, na nož, in izkoristiti vse ponujene priložnosti. Trenirale smo dobro, rezultati kažejo, da gre forma gor, zato je treba samo še stopiti na plin." Čebaškova posebnih pričakovanj nima: "Na Tour grem prvič. Kljub temu ne grem tja samo nabirat izkušnje, ampak se želim približati trideseterici. Upam, da bom lahko zadovoljna prišla domov."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.