Žagar skupno še vedno peti

Foto: EPA
Foto: EPA
Danski Vojens je bil prizorišče nordijske VN v spidveju, ki jo je nekoliko presenetljivo dobil Šved Andreas Jonsson. Matej Žagar je bil 12.
Oglej si celoten članek

Matej Žagar je na ovalu v Vojensu vozil prvič in na koncu s šestimi točkami pristal na 12. mestu. Najuspešnejši slovenski spidvejist je imel na Danskem smolo s slabim žrebom startnih mest, pa tudi z nastavitvami svojih motorjev. Kljub temu je v skupnem seštevku zadržal visoko peto mesto. Do konca prvenstva sta le še dve dirki, naslednja bo VN Švedske v Stockholmu, Žagarja pa do medalj loči še vedno ulovljivih sedem točk.

Težave so se tokrat za slovenskega dirkača pričele že na treningu, saj se motor, ki ga je ponesel do drugega mesta na VN Poljske v Gorzowu, ni obnašal po pričakovanjih in ekipa ga je izločila iz igre. Tehnični pregled pred dirko je nato pokazal, da sta imeli dve od njegovih izpušnih cevi tovarniško napako, kar je pomenilo, da si je za dirko moral eno celo sposoditi od Danca Michaela Jepsna Jensna. Žagar je na začetku dirke sicer pokazal najboljši vožnji, zmaga in drugo mesto sta bila izvrstna popotnica za naprej. A sledili sta dve ničli, skupno pa je dirko končal s šestimi točkami.

"Še četrtič sem privozil do šestih točk, kar je sicer v tej sezoni prav tolikokrat tudi moj najslabši izkupiček, a moram si priznati, da bi ob popolnem nepoznavanju proge in težavah z najhitrejšim motorjem lahko bilo vse skupaj še slabše," je povedal razočarani Žagar.

Naslednjega septembra znova tudi VN Slovenije?

Šest točk je Žagar osvojil v Vojensu, novozelandskem Aucklandu, Koebenhavnu ter v poljskem Bydgoszczu, to pa so prizorišča, za katera je že znano, da v naslednji sezoni ne bodo gostila dirke iz serije Grand Prix. So pa vse bolj glasne govorice o naslednji dirki za VN Slovenije v Krškem. Upravni odbor AMD Krško s predsednico Violeto Freeland na čelu je namreč sprejel sklep, da se pričnejo aktivnosti za ponovno pridobitev te prestižne dirke v Posavje. Če bodo sklenili pogodbo, naj bi bila dirka v Krškem, že deseta za SP, septembra 2015.

Žagarja naslednji teden čaka še nastop v italijanskem Lonigu, kjer bo v soboto t.i. GP Challenge dirka, iz katere se bodo najboljši trije uvrstili neposredno v SP za sezono 2015. "Glede na letošnje točke mi na srečo ne bi bilo treba dirkati v Italiji, a pravila so takšna, da, ker sem na začetku sezone z dirko v Ljubljani pričel te kvalifikacije, jih moram tudi končati. Če bi namreč odpovedal nastop, bi me doletela kazen treh dni prepovedi nastopanja," je dejal Žagar.

Hancock ostaja vodilni

V Vojensu so navijači pogrešali vodilnega v SP, Američana Grega Hancocka, ki je tako končal neverjetno serijo. Od leta 1995, odkar obstaja serija Grand Prix, ni manjkal niti na eni dirki, tokrat pa mu je nastop preprečila poškodba prstov na roki. Hancocka čaka še dodatnih 14 dni terapije in upanje, da bo le lahko ohranil prednost sedmih točk do konca prvenstva in tako morda s 44 leti privozil do svojega tretjega naslova svetovnega prvaka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.