Zahović: "Želimo si Plzňa, ki bo tokrat padel!"

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
Zlatko Zahović je spet veliki zmagovalec. Po težkem začetku sezone, ko je bil s slepilnim manevrom že navidez na izhodnih vratih kluba, se zdaj lahko veseli februarskega zmenka z velikani.
Oglej si celoten članek

"Po zadnjem žvižgu se mi je v glavi zavrtela celotna pot od leta 2007. Od velikega finančnega minusa do petega mesta v prvenstvu, do prvega naslova, prvega pokala, prvega superpokala, do prve Evropske lige do danes. To je prvo, kar ti gre skozi glavo. Mislim, da sem tekmo spremljal zelo mirno, ker enostavno se je moralo zgoditi to, kar se je zgodilo. Danes je rojstni dan NK Maribora, danes je vijolična zmaga, zdaj bo vijolična zima. Enostavno je moralo tako biti," je po zmagi Maribora nad Wiganom (2:1) v mešani coni dejal dobro razpoloženi Zlatko Zahović.

Mitska desetica slovenske nogometne reprezentance je preživela turbulentni začetek sezone. Po napovedanem preklicu lastnega odhoda je klub po neprepričljivem začetku evropske poti zapustil trener Ante Čačić, tudi odhodi številnih vidnih članov šampionskega moštva na čelu z bivšim strategom Darkom Milaničem pa niso preprečili novega podviga pod taktirko debitanta na evropski sceni Anteja Šimundže.

Menjava trenerja ključna poteza

"Moj 'odhod' je bil plus, ker vi ne veste, za kaj gre," je zatrdil Zahović. "Je uvrstitev v šestnajstino finala Evropske lige enaka uvrstitvi v Ligo prvakov? Meni je bolj pomembno kot ta primerjava to, da je Ligo prvakov in Evropsko ligo trikrat doživel naš klub. Mi ne tekmujemo med seboj, ampak smo ponosni na svoje uspehe. Jaz sem verjel v to, po menjavi trenerja sem verjel, da se bo to zgodilo. Mislim, da je bila to ključna poteza in v tistem trenutku logična rešitev. Obžalujem mogoče le, da tega nisem naredil že po tekmi proti Apoelu."

Da bo noč nekaj posebnega, je napovedal že datum, ki se je skladal s 53. rojstnim dnem kluba. Na klopi je bil strelec prvega gola v Ligi prvakov, trener Ante Šimundža, za nameček pa se je z "antologijsko" obrambo v klubsko zlato knjigo znova vpisal vratar Samir Handanović, v zadnjih letih tarča številnih kritik in nesporni osmoljenec prve tekme z Wiganom na Otoku.

Foto: Gregor Katič Zahovič Šimundža Maribor Zulte-Waregem Evropska liga

Oni bodo odpirali torto

"Spet ima stroka prav, kajne? Zato smo mi tukaj, da ne pademo pod pritisk. Ne glede, z vsem spoštovanjem tudi morda do medijskega pritiska ali pritiska navijačev – igral bo tisti, o katerem bo razmišljala stroka. Danes je stroka dobila eno potrdilo, da je to to," je bil zadovoljen tudi Zahović in nadaljeval:

"Vsako leto lahko vidiš nek napredek. Ne glede na vse razumem, da bodo zdaj pričakovanja še večja, ampak Maribor bo ostal na istem. Delo, delo, načrtno delo, brez nekih velikih finančnih vložkov, ki bi lahko potem ogrožali prihodnost Maribora. Potem pa so rezultati – lahko je plus ali minus. Ampak to je naša pot. Na tej poti smo tako visoko postavili letvico tudi v nezadovoljstvu, ampak na koncu bomo torto odpirali mi."

"S tem proračunom se mora res vse poklopiti"

S tekmo v Belgiji se po Zahovićevih besedah niso obremenjevali, vsi po vrsti so namreč verjeli, da bo Rubin profesionalno opravil svoj del "naloge". Trener Šimundža je po tekmi tudi priznal, da mu je rezultat iz Bruggeja nekaj minut pred koncem rednega dela izdal prav Zahović.  

"Vsaj zame je Rubin preresna ekipa, dosti boljša in enostavno se je to moralo zgoditi. Bolj smo bili osredotočeni na našo tekmo, da jo mi odigramo tako, kot je treba. Seveda na takšni tekmi proti takšnemu nasprotniku je potrebno malo sreče. Danes se je vse poklopilo. Rekel bi, da je danes vijolični rojstni dan in vijolična zmaga," je nadaljeval idejni vodja novega Maribora.

"Naj mi ljudje oprostijo, toda mi malce bolj analiziramo ekipe in menili smo, da bo Rubin zmagal, da bi mi le naredili svoje. Seveda v slovenskem prostoru, s tem proračunom, ki ga mi imamo, se ti mora enostavno res vse poklopiti. In to se je danes zgodilo, zato čestitam fantom in strokovnemu vodstvu, vsem v klubu. Enostavno ... To, kar je danes ni samo zgodovina, to je danes nekaj, česar še mi ne verjamemo, kaj šele ljudje v Evropi."

Ob takšni dominantnosti ljudje postanejo "tečni"

Zahović je kritike na račun najtrofejnejšega slovenskega kluba nato primerjal z ostalimi evropskimi velikani, točneje Manchester Unitedom in Barcelono, ki sta monopol na domačem prizorišču plačala s tršo obravnavo v medijih in med navijači.

"Kritike so sestavni del. Normalno je, da ko je Maribor tako dominanten, oziroma ena ekipa, če hočemo v Angliji Manchester, če hočemo Barcelono, ki je bila dominantna ... Normalno je, da postanejo ljudje že malo 'tečni', že malo: 'Joj, dajmo mi menjat! Dajmo pisat o tem!'" meni oče obetavnega Luke, ki je bil tudi tokrat na klopi.

"Jaz vas razumem, da je po porazu Maribora to dogodek. Zato je na nas v klubu, ki smo že marsikaj doživeli ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi, da ostanemo na tleh ne glede na to, kaj se piše. Naša skrivnost? Načrtno delo. Verjeti v projekte, imeti 'skavting' in oko za igralce. Enostavno se igralci spremenijo, ko pridejo v Maribor. Jaz mislim, da nekdo zadaj nekaj dela," je dodal Zahović. 

Viktorio bi s Šimundžo izločili, navijače čakajo darila

Svoje največje želje na ponedeljkovem žrebu šestnajstine finala ni skrival. Usoda bi ga lahko znova združila z nekdanjima kloboma Valencio in Benfico, morda tudi še drugič v kratkem času s Tottenhamom, ukrajinskimi bogataši Šahtarjem in drugimi evropskimi velikani, toda Zahović očitno še vedno ni oprostil Viktorii Plzňu, ki je Štajerce izločila v letošnjih kvalifikacijah za Ligo prvakov.

"Jaz si želim Plzňa. Mislim, da smo jim dosti ostali dolžni, in če bi bil ta trener (Šimundža) takrat, bi Plzeň padel. Na žalost ni bil, zdaj je in želimo si Plzňa, ki bo padel. Koga bi raje izločil, Porto ali Benfico?Plzeň!" je o še enem nekdanjem klubu na žrebu, ki pa ni med možnimi nasprotniki slovenskih prvakov, pribil Zahović.

"Mislim, da smo spremenili to, da vijolice cvetijo pomladi. Mi spomladi ne cvetimo, temveč dozorimo in se pripravljamo za Evropo. To je bil en slogan, dosti let nazaj, ko je bil Maribor jeseni zelo, zelo slab, nato pa je cvetel spomladi. Zdaj smo jeseni zelo, zelo dobri in dozorimo za Evropo. Želje ob novem letu? Najprej ena novost, okrepitev je že pripravljena. Bodo kar darila za navijače ..." je še enigmatično zaključil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.