Zakaj je moral umreti Nick Zoricic?

Foto: Epa
Foto: Epa
Nesrečo s smrtnim izidom še danes obkrožajo številne nejasnosti.
Oglej si celoten članek

Pred desetimi leti se je na tekmi svetovnega pokala v švicarskem Grindelwaldu smrtno ponesrečil v Sarajevu rojeni kanadski smučar prostega sloga Nik Zoricic.

Tedaj 29-letni smučar je na zadnjem skoku pred ciljem skrenil s smeri in poletel preveč v desno stran, se tam zapletel v zaščitno ogrado in pri tem močno udaril v zaledenel kup snega. Po dolgem posredovanju zdravniške službe so ga s helikopterjem prepeljali v bližnjo bolnišnico, kjer je podlegel hudim poškodbam glave.

Švicarska policija je v okviru preiskave zaslišala deset ljudi, med njimi tudi predsednika organizacijskega odbora Christopha Eggerja in nekaj tekmovalcev, na koncu pa ugotovila, da je šlo za običajno smučarsko nesrečo. "Tragična športna nesreča s smrtnim izidom. Na podlagi opravljenih preiskav lahko izključimo vpliv tretjih oseb," so zapisali v poročilu.

"Šlo je za splet nesrečnih okoliščin. Glavni vzrok je bila napaka pri vožnji. Ne čutimo se odgovorne za nesrečo," je za Blick povedal Egger, švicarski smučar prostega sloga Alex Fiva pa je dodal: "Nekatere dirke so bile precej bolj ekstremne. Včasih smo rekli, da so nemogoče. Nihče ni pričakoval, da se lahko zgodi kaj takšnega."

Foto: Epa

Uradna razlaga dogodkov pa ni prepričala družine pokojnega smučanja, katere člani še danes vztrajajo, da so bile pri organizaciji tekmovanja storjene velike napake, ki so pripomogle k Nickovi smrti.

Na dodatna pojasnila ali vsaj opravičilo organizatorjev čakajo že desetletje, a nič ne kaže, da bodo njihove želje kadarkoli uslišane.

"Nesrečo bi lahko preprečili," sta prepričana starša Bebe in Silvia Zoricic. "Ciljni skok je bil zasnovan tako, da je smučarje odneslo v desno. Vhod v ciljno areno je bil smešno ozek. Zaščitna ograja ni bila zadostna. Za povrhu vsega je bil tam še kup snega, ki je ponoči zaledenel. Preveč je bilo napak," poudarjata.

Podobnega mnenja je tudi Nickov reprezentančni kolega David Duncan. "Če bi bilo vse po pravilih, bi bil Nick še vedno z nami. Fis ni prevzela odgovornosti, ker tega nikoli ne stori. Dejali so le, da je varnost v domeni organizatorjev. To ni prav. Fis bi morala odgovarjati, ker ni ukrepala," je prepričan.

Za Nickovega strica Miodraga Zoricica, ki je nečaka pogosto spremljal na tekmah, so stvari jasne kot beli dan: "Ubil ga je zaledenel kup snega. Če tega ne bi bilo, bi bil zagotovo še živ. Z bratom sva si neštetokrat pogledala posnetek. Če snega ne bi bilo, bi verjetno vstal brez pomoči."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.