Žalostna usoda prvega zmagovalca Monaka

Foto: Agence de presse Meurisse
Foto: Agence de presse Meurisse
Prvo dirko po ulicah monaške kneževine je dobil Britanec William Grover-Williams. ki je med drugo svetovno vojno umrl v nemšem koncentracijskem taborišču Sachsenhausen.
Oglej si celoten članek

V monaški kneževini bo ta konec tedna na sporedu 75. dirka za Veliko nagrado Monaka, prvo pa je pred 88 leti dobil Britanec. Leta 1929 je namreč v športu, ki je v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja zahteval veliko smrtnih žrtev, slavil William Grover-Williams. Ta je med drugo svetovno vojno postal vohun, življenje pa je sklenil v nemškem koncentracijskem taborišču.

Grover-Williams se je sicer rodil britanskim staršem v Franciji, kjer se je njegov oče ukvarjal z vzrejo konjev. Pri 11 letih se je za nekaj časa preselil v Hertfordshire, saj je v Franciji potekala prva svetovna vojna, po njenem koncu pa se je z družino preselil v Monte Carlo, kjer je njegova ljubezen do avtomobilov hitro prišla na plan. Naučil se je voziti Rolls-Royca, dobil vozniško dovoljenje, nato pa je kupil motor in v dvajsetih letih sodeloval na številnih motociklističnih dirkah.Svoje udejstvovanje v tem športu je skrival pred družino, nastopal je pod psevdonimom W. Williams.

Foto: Le Sport Universel Illustré William Grover-Williams

Leta 1926 je presedlal na avtomobilistične dirke, dirkal je v Bugattiju. Dve leti kasneje je že zmagal na Veliki dirki Francije v Magny-Coursu, uspeh pa ponovil tudi naslednje leto. Britanec je nekaj časa dominiral in zmagal tudi na prvi preizkušnji formule 1 v Monaku, kasneje trikrat zapored osvojil Grand Prix de la Baule, slavil pa je tudi v belgijskem Spaju leta 1931.

Med drugo svetovno vojno, ko je Nemčija okupirala Francijo, je pobegnil v Veliko Britanijo in se pridružil vojski, kmalu pa je bil premeščen v specialne enote zaradi odličnega znanja francoščine. V Parizu je sodeloval z nekdanjim dirkaškim kolegom Robertom Benoistom pri različnih operacijah in sabotažah, avgusta 1943 pa so ga ujeli, dolgo zasliševali in nato deportirali v Nemčijo.

Foto: Agence de presse Meurisse William Grover-Williams

Grover-Williams je svojo pot končal v koncentracijskem taboru Sachsenhausen, 35 kilometrov severno od Berlina, pred koncem vojne, natančneje marca 1945, je bil usmrčen.

Foto: Profimedia William Grover-Williams

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.