Zaprta Podmežakla = 80.000 € škode

Foto: Žurnal24 Ekipi Olimpije in Jesenic bosta morda igrali v ligi Ebel proti 11 tekmecem. (Fot
Zaradi zaprtja Podmežakle je nastalo za okrog 80 tisoč evrov škode. O pokrivanju izgube se bodo Acroni Jesenice, Zavod za šport in občina dogovorili skupaj, je pojasnil župan Tomaž Tom Mencinger.
Oglej si celoten članek

Tomaž Tom Mencinger je prepričan, da ima zaprtje dvorane Podmežakla s strani inšpekcije politično ozadje. Začelo se je zapletati, ko je policist inšpekcijskim službam podal prijavo o uporabi nove vzhodne tribune brez dovoljenja. "22. februarja smo doživeli, kar si niti v sanjah nismo znali predstavljati, to je zaprtje dvorane v celoti. Inšpektorat za okolje in prostor je ugotovil, da tudi stari del dvorane, ki se je gradil vse od leta 1953, nima uporabnega dovoljenja," je pojasnil Mencinger.

Zagotovil je, da ni vedel, da dvorana dovoljenja nima in da občina v letih 2003 in 2005, ko je bilo izdano uporabno dovoljenje za gostinski del in fitnes, ni izkoristila možnosti za legalizacijo objekta, zgrajenega pred letom 1967. Zato se je občina, ki je na vrhuncu hokejske sezone potrebovala hitro rešitev za ponovno odprtje dvorane, oprla na gradbeno dovoljenje iz leta 1997. Na podlagi tega dovoljenja je bil šestega aprila opravljen tehnični pregled, kjer so bile ugotovljene še nekatere pomanjkljivosti, vendar so jih pristojni namesto v roku 60 dni odpravili v dveh dnevih ter tako omogočili pridobitev uporabnega dovoljenja za finalno tekmo državnega prvenstva v hokeju. Tekmo pred tem so hokejisti Acroni Jesenic in Tilie Olimpije odigrali pred praznimi tribunami, kar je bila po pojasnilih Mecingerja zelo nenadna odločitev, saj tekme niso mogli niti preseliti v blejsko dvorano, kjer je potekalo tekmovanje v drsanju, niti v Beljak, kjer se je zapletlo pri zagotavljanju varnostne službe.

V mesecu in pol, ko je bila dvorana zaprta, je nastalo za okrog 80 tisoč evrov škode. Od tega okrog 11 tisoč evrov zaradi preselitve tekmovanja v drsanju Triglav Trophy in dvakrat po 35 tisoč evrov zaradi derbijev med Olimpijo in Acronijem, je povedala vodja oddelka za družbene dejavnosti in splošne zadeve na jeseniški občini Petra Dečman. "Primanjkljaj je v blagajni HK Acroni, vendar bomo v dogovoru s klubom, Zavodom za šport in občino ta primanjkljaj rešili, ker smo vsi skupaj vpleteni v to zgodbo," je poudaril Mencinger. Zadovoljen je, da so nastalo situacijo hitro rešili, sam pa odgovornost zanjo prevzema zaradi svoje županske funkcije. Pojasnil je, da so vzhodno tribuno brez dovoljenja odprli zaradi pritiska javnosti. "Nekaj časa se je nabiralo in mislim, da so bili nekateri pod hudimi pritiski in mogoče je bila sprejeta tudi kakšna odločitev, ki ni bila pravilna," je priznal župan in državnozborski poslanec, ki pa meni, da za zaprtjem celotne dvorane stojijo politični nameni, a ni želel izdati širšega konteksta političnega ozadja zaprtja Podmežakle. V državi je po njegovem mnenju namreč vrsta objektov, ki že dolgo delujejo brez uporabnega dovoljenja, pa jih zato inšpekcija ne zapre.

Urejanje dvorane zdaj normalno teče dalje. Letos se bo začela izgradnja dodatnega stopnišča in garderob, naslednje leto bo sledila obnova preostale strehe, razsvetljave in ventilacije. Leta 2013 pa bo dvorana nared, da bo gostila eno od predtekmovalnih skupin EP v košarki, kar je po mnenju Mencingerja velika priložnost za promocijo celotne regije. Tedaj bo dvorana imela 4.500 sedežev, da bo zadostila kriterijem prvenstva, pa bo nameščenih še tisoč pomožnih sedežev. "Tako bomo na Jesenicah resnično dobili dvorano, ki bo v ponos celotni Gorenjski in Sloveniji," je prepričan Mencinger, ki še pred začetkom letošnje hokejske sezone pričakuje, da bo vendarle uporabno dovoljenje pridobila tudi vzhodna tribuna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.