Zaradi širjenja virusa so tudi slovenski orli spremenili načrte

Foto: Epa peter prevc
Za konec svetovnega pokala na sporedu še skandinavska turneja.
Oglej si celoten članek

Slovenska skakalna reprezentanca je pred odhodom na Finsko, kjer bodo na sporedu naslednje tekme za svetovni pokal, spregovorila o pričakovanjih pred zaključkom sezone, ki ga v določeni meri kroji tudi nalezljivi koronavirus. Zaradi njega bodo na severu celine ostali vse tja do 15. marca.

Še pred domačim vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom v poletih v Planici, ki bo na sporedu med 20. in 22. marcem, moške čakajo tekme v Lahtiju ter nato na norveški turneji med 6. in 15. marcem, ko bo padel zastor nad sezono svetovnega pokala.

S Finske se bodo varovanci glavnega trenerja Gorazda Bertonclja napotili proti Norveški in ne v domovino, kot je bilo sprva predvideno. Skakalci bodo tako ostali na severu celine, pretiranih skrbi zaradi koronavirusa pa ni zaznati.

"Zaenkrat je na severu zdravstvena situacija dobra. Nevarnosti ni, zato bomo ostali tam. Gre bolj za tista dva dneva, ko bi lahko bili doma, saj je vedno zelo dobrodošlo in prijetno biti v domačem okolju. To smo sprejeli in poskušali bomo to izkoristiti z dodatnim treningom v Lillehammerju," je ob tem dejal 43-letni Bertoncelj.

Zadnji del sezone poleg boja za čim višje uvrstitve prinaša tudi pripravo na domače SP v poletih. Dolina pod Poncami bo, če vmes ne bo poseglo kaj nepredvidljivega, še sedmič gostila najboljše letalce na svetu, v slovenski reprezentanci pa se za mesta v ekipi obeta srdit obračun.

Ne grem razmišljati, če bom zbolel

Eno od teh ima zagotovljeno Timi Zajc, ki je na Kulmu pred nekaj tedni dvakrat stal na odru za zmagovalce in se bori za mali kristalni globus v poletih. Tekem pred planiškim zaključkom ne jemlje z levo roko, za razliko od koronavirusa. "Za zdaj me to ne skrbi kaj dosti. Zaradi navadne gripe umre trikrat več ljudi kot zaradi tega virusa. V Skandinavijo grem skakat in ne razmišljat o tem, ali bom zbolel," je odvrnil Zajc, preden je obrnil pogled proti naslednjim preizkušnjam.

"Sezona gre proti koncu, s treningi več ne moreš odkriti ničesar. Delati moramo na lahkotnosti, biti čim bolj sproščeni in se malce prepustiti toku. Seveda moramo računati tudi na Planico, da si tudi tam fizično sposoben in tudi psihično zelo močan," je še pristavil 19-letnik, ki je v letošnji sezoni dvakrat stal na stopničkah na Kulmu.

Foto: Epa Timi Zajc Kulm

Minuli konec tedna ni nastopal v romunskem Rašnovu, kjer je bil od tiste najboljše četverice prisoten le Peter Prevc. Devetnajstletnik iz Hramš pravi, da sta mu trening in predvsem počitek v domovini dobro dela in da zdaj svež pričakuje naslednje tekme. "Veliko sem počival. Vsak trening, ki sem ga opravil, sem naredil z mislijo, da ne dodajam česa po nepotrebnem. Bolj smiselno je bilo privarčevati čim več energije. Norveška turneja bo zelo dolga, lani sem bil na koncu izčrpan. Sploh v Vikersundu sem imel veliko težav, zato moram letos stvari zapeljati drugače, da bom tudi v Vikersundu močan," je še dejal Zajc.

Bertoncelj: Fantje so dobro pripravljeni

Najstarejši od bratov Prevc, trenutno najbolje uvrščeni Slovenec v svetovnem pokalu na osmem mestu, je v Romuniji skakal na lastno željo. Nekaj, kar meni, da mu bo koristilo v zaključku sezone."Do konca se zone ni več veliko časa. Opremo tudi težko izboljšam. Tudi s trenerji sem govoril in zatrdili so mi, da nimamo rezerv pri tem. Treniram iz tekme v tekmo. Nova skakalnica, nov izziv, biti pod pritiskom in iti iz tekme v tekmo, da ostanem v ritmu," je dodal 27-letni nekdanji dobitnik velikega kristalnega globusa.

Glavni trener Bertoncelj je, za razliko od Prevca in ostalih v Romuniji, pretekli teden bdel nad varovanci, ki se niso odločili za pot na jug. Na treningih je skušal najti pravi kompromis med treningi in počitkom.

"Mislim, da smo dobro zadeli kombinacijo treninga ter prostih dni in regeneracije. Opravili smo štiri treninge v Planici na 90- in 120-metrski skakalnici. Testirali smo nekaj novih tekmovalnih dresov ter opravili kondicijski trening. Mislim, da so fantje, ki so ostali doma, dobro pripravljeni," je zaključil Bertoncelj.

Foto: Profimedia Gorazd Bertoncelj

Sezona smučarskih skokov se bo kot rečeno nadaljevala v Lahtiju na Finskem, kjer bodo organizatorji skušali izpeljati tri tekme. V petek bo na sporedu prestavljena preizkušnja iz Ruke, v soboto bo na vrsti ekipna tekma, v nedeljo pa bo še ena posamična tekma.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.