Zaradi SP policija ubila več ljudi

Foto: EPA
Foto: EPA
Brazilski policisti so nekaj mesecev pred svetovnim prvenstvom postali bolj "uspešni" v boju s kriminalci. Ustrelili so precej več ljudi.
Oglej si celoten članek

Foto: http://dontkill4me.org statistika Brazilska policija je pred svetovnim prvenstvom obljubila, da bo zmanjšala kriminal v državi. Mnogi borci za človekove pravice so v preteklosti že opozarjali, da se s kriminalom spopada na neustrezen način. Policisti naj bi večkrat po nepotrebnem streljali na kriminalce, posledično pa bi bilo tako pred mundialom ustreljenih več ljudi.

To se je tudi zgodilo. Po podatkih Amnesty International je bilo zaradi policijskega streljanja v Sao Paulu v šestih mesecih pred prvenstvom ubitih 62 odstotkov več ljudi. V enakem obdobju leta 2013 je bilo tako do smrti ustreljenih 269 oseb, v letu 2014 pa 434. V Rio de Janeiru je bilo 43 odstotkov več mrtvih, številka je s 199 poskočila na 285.

Foto: EPA Brazilska policija Mnogi se zdaj sprašujejo, kako bo brazilska policija ravnala pred olimpijskimi igrami leta 2016. Pred kratkim je v javnost pricurljal tudi video na katerem policisti v Riu proslavljajo smrt dveh mladeničev po preiskavi v revnejših predelih mesta. "Dva manj," je izjavil eden izmed policistov in dodal: "Če bi nam to uspelo vsak teden, bi se kriminal zmanjšal. Zadeli smo tarči." A na žalost je statistika še precej hujša od dveh smrtnih žrtev na teden.

Po uradnih poročilih naj bi policija v Riu v letu 2013 ustrelila 4 ljudi na teden, v tej zvezni državi pa naj bi zaradi tega umrlo osem oseb. V povprečju v Braziliji policisti na dan ubijejo pet ljudi. Do olimpijskih iger v Riu bi tako samo v mestu umrlo 816 ljudi, v Braziliji pa 3.590. "To je zagotovo najnizkotnejša reč ob pripravah na olimpijske igre. Brazilsko vlado in organizatorje iger rotim, naj ne ubijajo v mojem imenu," je v svojem blogu zapisala aktivistka Liz Martin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:29 20. Avgust 2014.

    Spet delate policaje slabe fante, barabine pa angelčke.<br />V Riu se še zaveš ne dobro ko ti "angelček" prisloni pištolo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.