Zato je Randolph sprejel ponudbo KZS in postal "Tonček"

Foto: Epa anthony randolph
Anthony "Tonček" Randolph je razkril, zakaj je leta 2017 sprejel ponudbo Košarkarske zveze Slovenije (KZS).
Oglej si celoten članek

Naturalizirani slovenski košarkar Anthony Randolph, ki je reprezentanci pod vodstvom Igorja Kokoškova pomagal do zlate medalje na EuroBasketu 2017, je v pogovoru za uradno stran Evrolige razkril nekatere podrobnosti njegove bogate športne poti.

Randolph se je rodil v Nemčiji, vendar se je njegova družina že zelo zgodaj podala onkraj luže. "Rodil sem se v Würzburgu, a tam nisem ostal niti eno leto, saj smo se preselili v Los Angeles, kjer sem odraščal," je razkril nekdanji NBA-jevec.

"V Nemčiji sem živel samo kakšno leto, zato se tega ne spomnim. Spomnim pa se odraščanja v Los Angelesu in prvega potovanja v tujino. Kmalu po naboru sem šel v Peking z Golden State Warriors. Star sem bil 18 let. To je bila moja prva izkušnja v tujini," je povedal slovenski Američan, ki je v nadaljevanju športne poti korenine pognal na stari celini.

Foto: Profimedia Luka Dončić, Anthony Randolph

Priložnost, da se iz ZDA preselil v ruski Krasnodar, kjer se je pridružil Lokomotivu Kubanu, je pograbil z obema rokama. "Odločitev je bila povsem profesionalna. Nisem razmišljal o tem, kje bom. Opravil sem z NBA in iskal sem kraj, kjer bi lahko uspel. Lokomotiv je bil najboljša priložnost, da me opazijo tudi drugje, kar bi mi lahko pomagalo pri iskanju boljših priložnosti v nadaljevanju karere. Imel sem še nekaj drugih ponudb, a sem menil, da je to najboljša izbira."

"Slovenijo sem prvič obiskal 18. julija, ko smo začeli priprave. Luka Dončić mi je pomagal in me predstavil igralcem. Lepo ga je bilo imeti ob sebi. Če sem imel vprašanje, sem vedel, na koga se lahko obrnem. Celotna ekipa je bila super. Prehod je bil zelo enostaven."

Anthony Randolph

Posvetoval se je tudi z drugimi igralci. "Pozanimal sem se, zato sem vedel, da je Lokomotiv dokaj konkurenčen. Prav tako sem dobil informacije od drugih igralcev. Pogovarjal sem se številnimi ljudmi. Vedel sem, da je to najboljša odločitev v tistem trenutku. V klubu nisem poznal nikogar, vendar se nisem težko privadil. V ekipi je bilo nekaj Američanov in postala smo tesna klapa, kar mi je olajšalo prehod. Vsi košarkarji govorijo angleško, kar mi je bilo v veliko pomoč. V slačilnici se je govorilo rusko, a trening je večinoma potekal v angleščini," je pojasnil Randolph.

Foto: Profimedia Anthony Randolph Kristaps Porzingis Slovenija Latvija EuroBasket 2017

"Nekaj časa je trajalo, da sem prilagodil igro, saj se NBA in Evropa zelo razlikujeta. Vse je drugače. Taktika, sojenje, treningi. Ko sem enkrat nabral minutažo na parketu, sem se prilagodil in vse je potekalo gladko. Krasnodar je lepo mesto. Drugačno od vseh drugih, ki sem jih imel do takrat priložnost spoznati. Užival sem. Hrana, kultura, ljudje.. vse je drugače. To je namen potovanja. Spoznavanje različnih držav, vpogled v življenja ljudi. Tudi družina me je obiskala. Vedno so podpirali moje odločitve."

Randolph je v Rusiji odigral dve uspešni sezoni in moštvu pomagal do uvrstitve na Final Four. Uspeh je privabil zanimanje evropskih velikanov in tako je leta 2016 dobil ponudbo Real Madrida.

"Vedel sem, da v klubu lepo skrbijo za svoje igralce in da se vsako leto potegujejo za velike lovorike. Igraš zato, da zmaguješ, tako da je bila odločitev lahka. V Madridu mi je lažje, ker jezikovna bariera ni tako velika kot v Rusiji, a obe mesti imata svoje prednosti. Zadovoljen sem v Madridu in upam, da bom ostal še nekaj let."

Foto: Profimedia Anthony Randolph Slovenija

Njegova kariera je leto kasneje doživela še en nepričakovan preobrat, ko se mu je ponudila priložnost, da zaigra v dresu slovenske košarkarske reprezentance. "Zadevo mi je predstavil agent. Dejal je, da bi bilo to dobro zame že zaradi izpostavljenosti, prav tako pa bi dobil evropski potni list (EU), kar bi mi pomagalo v nadaljevanju kariere," je glavna motiva za dogovor razkril košarkar Reala.

Pogovori z zvezo so ga prepričali, da je odločitev pravilna, piko na i pa so dodali dobri odnosi v reprezentanci. "Slovenijo sem prvič obiskal 18. julija, ko smo začeli priprave. Luka Dončić mi je pomagal in me predstavil igralcem. Lepo ga je bilo imeti ob sebi. Če sem imel vprašanje, sem vedel, na koga se lahko obrnem. Celotna ekipa je bila super. Prehod je bil zelo enostaven," je uvod v reprezentančno kariero na sončni strani Alp orisal Randolph.

Slovenija je na evropskem prvenstvu nekoliko presenetljivo osvojila zlato medaljo in Randolph je bil eden izmed košarkarjev, ki so se znašli v središču pozornosti. "Pred začetkom turnirja je bila medalja naš cilj, vendar nismo določili, kakšen bo njen lesk. Tekom tekmovanja smo postajali samozavestnejši. Spoznali smo, da lahko naredimo nekaj posebnega. Vse se je poklopilo," je povedal 28-letnik.

Foto: Epa Finale Eurobasket, Slavje

Veličasten sprejem ob vrnitvi v Slovenijo se mu je za vedno vtisnil v spomin. "Bilo je izjemno! Vsak naslov je nekaj posebnega, a naslova evropskega prvaka mi nihče ne more vzeti. Po pogovorih z zvezo sem hitro spoznal, da bi bila medalja res nekaj posebnega. Ko smo se vrnili in videli vse navijače... cela država se je veselila z nami. To je nekaj, kar si bodo ljudje zapomnili za vedno. In jaz sem bil del tega. Ljudje so nas pričakali na letališču, nato smo imeli proslavo v središču mesta, kjer se je kljub dežju zbralo na tisoče in tisoče navijačev, da bi se z nami veselili naslova. Res je bilo čudovito," se spominja naš "Tonček".

Foto: Anže Petkovšek sprejem zlatih košarkarjev

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.