Že leto dni brez zmage

Foto: Saša Despot Rado Trifunović
Slovenija je v petem krogu drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo (skupina I) izgubila proti Turčiji z 58:77 (11:17, 34:26, 58:42).
Oglej si celoten članek

Košarkarji Slovenije so v predzadnjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 doživeli deveti poraz oziroma osmega zaporednega. Na gostovanju v Ankari so morali priznati premoč Turčiji, ki je slavila s 77:58. Izbranci selektorja Rada Trifunovića, ki so že lani novembra zapravili vse možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu na Kitajskem, bodo kvalifikacije končali v ponedeljek ob 19. uri v Stožicah s tekmo proti Ukrajini.

Slovenija je v enajstih tekmah dosegla le dve zmagi. V prvem krogu je doma premagala Belorusijo, v tretjem pa je bila v Podgorici boljša od Črne gore. Prav jutri bo minilo točno eno leto od te zadnje zmage. Čeprav je Slovenija v Ankari nastopila brez svojih dveh najvišjih igralcev, Žige Dimca in Vlatka Čančarja, tako da je bil njen prvi center novinec Leon Šantelj z 205 centimetri, je vrhunsko odigrala uvodno tretjino tekme. V 13. minuti je tako pred 10.000 gledalci vodila s 23:13. Na igrišču je tedaj imela tri debitante v izbrani vrsti - Jana Špana, Šantlja in Miho Škedlja, ob tem pa je dobivala skok ter igrala čvrsto in strnjeno v obrambi.

Žal sanjski začetek ni trajal dolgo. Turški strateg Ufuk Sarica je v igro hitro poslal svoje visoke igralce, razigral se je organizator igre Dugrahan Tuncer, ki je v drugi četrtini dosegel enajst točk - do polčasa že 16 (na koncu 22), in gostitelji so v naslednji petih minutah naredili delni izid 13:0 ter na odmor odšli z do tedaj najvišjo prednostjo - 34:26.

To so v naslednjih štirih minutah povišali na 43:28, vseeno pa se slovenski fantje niso predali. Vztrajali so pri agresivni obrambi, kombinatoriki in ekipni igri v napadu ter z borbeno predstavo znova prišli na 45:38. A nato je razlika ob slabem odstotku meta Slovencev hitro naraščala.

Zoki Zoran Dragić: Deset mesecev sploh nisem gledal košarke

Borbenosti Sloveniji ni manjkalo - nenazadnje je imela 18 skokov v napadu, kar je njen rekord v teh kvalifikacijah, višine ter širše rotacije igralcev pa zagotovo. Medtem ko je Turčija igrala z vsemi dvanajstimi igralci, je Trifunović večino časa v igri držal Zorana Dragića, Matica Rebca, Gregorja Hrovata, Jana Kosija ali Eda Murića ter jim dodajal ostalih pet, ki jih je imel na razpolago. Tako je tudi utrujenost botrovala drugemu najvišjemu porazu v teh kvalifikacijah.

Prvi strelec Slovenije je bil Hrovat z 12 točkami, sedmimi skoki, petimi ukradenimi žogami ter tremi podajami. Povratnik v izbrano vrsto Zoran Dragić je vseh svojih deset točk dosegel v drugem polčasu (met 3:13), 22-letni član Sixt Primorske Jan Kosi pa je le za en skok zgrešil dvojnega dvojčka - 10 točk, 9 skokov.

Izjave po tekmi:

Rado Trifunović, selektor Slovenije: "Pričakovali smo težko tekmo, saj smo vedeli, da nam manjkajo centimetri. Vseeno so fantje z veliko mero borbenosti, kar dokazuje predvsem skok v napadu, to delno nadoknadili, žal pa je ta borba s precej višjimi in težjimi igralci Turčije zahtevala svoj davek. V drugem polčasu se nam je poznala utrujenost in temu je sledil visok poraz. Hkrati nam tudi meti z razdalje, ki so bili naše glavne orožje, niso šli od rok, pa še domačini so v nadaljevanju zaigrali precej bolj fizično, česar sodniki niso kaznovali. Kljub porazu si fantje zaslužijo pohvale za borbenost in vztrajanje vse do konca."

Edo Murić, kapetan Slovenije: "Ko smo videli postavo Turčije in izvedeli, da Dimec in Čančar ne bosta mogla igrati, smo vedeli, da nas čaka huda in naporna borba. Manjkalo nam je centimetrov in igralcev. V takem primeru se moraš zanesti na koše z razdalje, mi pa smo bili danes v tem pogledu katastrofalni. Na drugi strani so Turki zadeli tudi nekaj težkih metov, gledalci v dvorani so se prebudili in razlika je hitro narasla. Zdaj se moramo zbrati za tekmo proti Ukrajini, ji vrniti za hud poraz, ki smo ga tam doživeli, nato pa čim prej pozabiti te kvalifikacije in misli usmeriti v boj za evropsko prvenstvo 2021."

Gregor Hrovat, prvi strelec Slovenije z 12 točkami: "Borili smo se, vendar so bili Turki fizično močnejši in višji, kar je bilo odločilno. Preveč smo nihali v igri, kar moramo do tekme z Ukrajino popraviti in te kvalifikacije končati z zmago."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.