''Želeli smo obstati, a to je realnost''

Foto: EPA
Foto: EPA
Z nedeljskim porazom proti ZDA se je po tekmovalni plati svetovno prvenstvo za slovenske hokejiste že končalo. Želja obstati med najboljšimi na svetu je ostala neizpolnjena.
Oglej si celoten članek

Slovenija je izpadla v drugoligaško konkurenco, danes jo čaka še sklepna tekma z Dansko, ki pa pravega tekmovalnega pomena nima več. To seveda ne pomeni, da se bodo Slovenci predali vnaprej. Če nič drugega, si želijo prvenstvo, ki si ga sicer ne bodo zapomnili po lepem, končati vsaj s kakšno točko.

Blizu so ji bili že v nedeljo z ZDA. Če bi hokejske tekme igrali le eno tretjino, bi Slovenci zanesljivo za zbiranje točk izbrali drugo proti ZDA. Takrat so kar leteli po ledu, si pripravljali priložnost za priložnostjo, dosegli tudi lep gol, za katerega je poskrbel Aleš Mušič. A ostalo je samo pri tem enem golu, to pa je bilo na koncu premalo. Vse priložnosti, ki jih samo v tem delu ni bilo malo, so ostale neizkoriščene, prav to pa je na celotnem prvenstvu najbolj teplo izbrance selektorja Matjaža Kopitarja.

"Imeli smo premoč in priložnosti. To bi morali zadeti, to so malenkosti, ki odločajo takšne tekme. Pa še to, ko plošček zadane našega igralca, obleži, tako smo prejeli tretji gol. Pri njih pa ga je v enem napadu plošček zadel trikrat, pa nisem videl, da bi klecnil," je enega od razlogov za ta zadnji poraz našel Kopitar.

Neučinkovitost je bila velika težava, osem golov na šestih tekmah je verjetno premalo za kakšno zmago, morda pa bi bilo dovolj, če bi Slovenci lahko sestavili svoje dobre tretjine. Teh je bilo za vsaj dve tekmi, a kaj, ko so bile pogosto osamljene. Druga težava pa je bila igra z igralcem več, kjer ima Slovenija slab izkoristek, nekatere druge reprezentance, kot Norveška, pa so to v boju z njo znale izkoristiti. Slovenija je tudi najslabša v branjenju z igralcem manj na tem SP.

"Struktura in sistem sta dobra, toliko smo že kakovostni. Manjka pa to, da daješ gole. Potem pa to objokuješ. Borili so se, trudili ... s tega stališča jim nimam kaj očitati. Res je bila v redu tekma, na koncu pa je bilo tako ..." Kopitar svojim hokejistom pomanjkanja borbenosti ni mogel očitati.

Selektor je celotno prvenstvo iskal prave zasedbe peterk. Najprej mu jo je zagodla poškodba Jana Urbasa, zaradi katere je bil prisiljen menjati napad z Anžetom Kopitarjem in Janom Muršakom, pozneje pa tudi kazni. Na zadnji tekmi je ostal brez Roberta Saboliča, a je dejal, da bi, tudi če ne bi bil kaznovan, za tekmo z ZDA razbil doslej nedotakljivi napad Jeglič-Sabolič-Tičar. Trojici, ki je v preteklosti velikokrat nosila največje breme v reprezentanci, tokrat ni šlo in tudi to je eden od razlogov za neuspeh.

"Težko bi rekel, kaj je razlog. Mogoče smo si preveč želeli, tudi premor je bil zelo dolg od konca prvenstva. Vse to zelo vpliva, da ne steče, postaneš nervozen in to ni bilo to, kar smo pričakovali. Sicer smo imeli priložnosti, a manjkala je pika na i, kot pri celotni ekipi," je o svojem napadu razmišljal Žiga Jeglič.

V vratih je bil na tekmi z ZDA prvi slovenski vratar Robert Kristan. Delo je opravil dobro, ni pa mogel preprečiti zadetkov, na kakršne je opozoril tudi Kopitar: do odbitih ploščkov tekmeci pridejo prej in potem je pred golom pogosto zelo vroče.

"Lahko bi bilo še bolje. S sabo nikoli nisem prav zadovoljen, vedno so kakšni poceni goli. Ampak na vseh štirih tekmah, ki sem jih branil, sem dal na vsaki ekipi dovolj možnosti za kakšno zmago. A žal za zdaj ostajam pri eni zmagi v A skupini," je o svojih predstavah dejal Kristan.

O prihodnosti pred zadnjo tekmo Kopitar še ni želel razmišljati. "Prihodnost? Čaka nas še tekma z Dansko", je pa jasno povedal, da je to prvenstvo v Ostravi zanj razočaranje in da so bili cilji jasni, obstanek med elito.

"Žal. Realnost? Vsi mi želimo več. Lani se je 'poklopilo', letos se ni. Zdaj lahko rečemo, to je realnost, ampak želeli smo obstati v skupini, to je dejstvo," pa je o tem, ali je izpad v nižji razred realnost slovenskega hokeja, še dejal Kopitar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.