Zeleni veter lahko odpihne vijolice – za prvi naslov Olimpije po 17 letih

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Zapleti s sestavo deseterice klubov Prve lige so pozabljeni, čas je, da se nogomet vrne na slovenske zelenice. S tekmo med Mariborom in Gorico se v Ljudskem vrtu v soboto odpira 21. sezona prve slovenske lige. Maribor je prvi favorit za naslov. Bil bi njihov 10. A Olimpija bo po sedmih letih zopet konkurenčna za naslov in tako bodo večni derbi še posebej napeti.
Oglej si celoten članek

Adut Maribora bo Ibraimi

Aktualni državni prvaki iz Maribora bodo skušali osvojiti svoj 10. naslov slovenskega prvaka, a je pričakovati, da bodo imeli na poti do njega več težav kot lani, ko je bila po njihovem izjemnem začetku sezona bolj ali manj odločena že pozimi. To so nakazali nogometaši Domžal, ki so jih spomladi skoraj ujeli, pred dnevi pa z 2:1 slavili sredi štajerske prestolnice in osvojili svoj drugi superpokal. Vijoličasti so svoje moštvo dodatno okrepili s tremi napadalno usmerjenimi igralci. Dalibor Volaš se je vrnil v štajersko prestolnico iz moldavskega Šerifa, povratnik je tudi Dragan Jelić, ki je kot posojen nogometaš lansko sezono igral za nizozemski Williem, iz Nafte pa je prišel Agim Ibraimi in se na superpokalu in na prvi tekmi kvalifikacij za Ligo prvakov že izkazal. V obrambi jih je okrepil Brazilec Arghus in na debiju zabil gol. Nekaj težav mariborskemu trenerju je povzročal Marcos Tavares, ki je že bil na poti na Kitajsko, a je na koncu vendarle ostal kapetan vijoličastih in po poškodbi sezono začel ne stoodstotno pripravljen. Formo bo moral dvigniti vratar Marko Pridigar, ki je na minulih dveh tekmah naredil kar nekaj napak. Maribor bo sezono zabelil tudi izven zelenic, če vemo, da Zlatko Zahović rad pove kaj sočnega.

Velika vrnitev Olimpije

Ljubljanska Olimpija je drugo polovico lanske sezone igrala iz tekme v tekmo bolje, a je na koncu prvenstva za večnimi tekmeci iz Maribora zaostala za 20 točk. Po prihodu športnega direktorja Milenka Ačimoviča je v zmajevem gnezdu zapihal nov, pozitiven veter, vse bolj pa v ekipo verjame tudi zelo zahtevna ljubljanska publika. Ključna aduta Olimpije bosta vezist Dare Vršič in branilec Sreten Sretenović, ki sta na zadnjih tekmah lanske sezone in prvih letošnje pokazala, da sta v odlični formi. Pred letošnjo sezono so iz Interblocka, ki ni želel igrati v 1. SNL, pripeljali Matica Finka, Filipa Valenčiča in Antonia Delameo Mlinarja, iz velenjskega Rudarja se je v Ljubljano preselil Dragan Čadikovski, iz Nizozemske pa so v svoje vrste zvabili še izkušenega vratarja Aleksandra Šeligo. Slednji po poškodbi še ni povsem okreval, a mladi Elvis Džafić delo v golu za zdaj opravlja odlično. Širša klop je dodaten vzrok, da lahko odkrito ciljajo na državni in pokalni naslov. Da je Olimpija na pravi poti, je po tekmi prvega kola kvalifikacij za Evropsko ligo proti Širokem Brijegu, ko so zeleno-beli s skupnim izidom 3:0 napredovali v drugo kolo, dejal tudi ljubljanski trener Dušan Kosić in napovedal lepše nogometne čase v slovenski prestolnici. Sedem let mineva, odkar so se borili za naslov in že 16, odkar so ga dejansko osvojili.


Tiha favorita Domžale in Koper

V boj za vrh lestvice bi se lahko vmešali tudi igralci Domžal, aktualni podprvaki, in pa Koprčani, lansko leto tretjeuvrščeno moštvo. Domžalčani so svoje vrste okrepili s šestimi obetavnimi nogometaši in z že preverjenim Dejanom Geričem, moštvo pa je od vidnejših članov za zdaj zapustil le Mitja Zatković (morda odide Brazilec Juninho, ki je v superpokalu dominiral na sredini igrišča). Sezono začenjajo brez poškodovanega najboljšega klubskega strelca lanskega prvenstva Damirja Pekića (hrbet). Že lani so pokazali, da je klub pod taktirko Darka Birjukova vedno nevaren tekmec, tudi letos pa lahko favoritom povzročijo kar nekaj sivih las. Koprčani v novi sezoni ne bodo več računali na usluge izkušenih Mitje Brulca in veterana zlate generacije Mirana Pavlina, iz Olimpije pa so zvabili Petra Stojanoviča, ki se je nemudoma ustalil v prvi postavi koprskega moštva. Kljub izpadu v kvalifikacijah za Evropsko ligo pa Koprčani pod vodstvom Vlada Badžima obljubljajo boj za vrh prvenstvene lestvice.


Več težav kot okrepitev

Spodnji del razpredelnice naj bi tvorili nogometaši Gorice, Rudarja, Triglava, Mure, Nafte in Celja. Slednja imata v zadnjem času kar nekaj težav, ki bi se lahko odrazile tudi na igrišču, prav vsi omenjeni klubi pa zaradi ne preveč dobrega finančnega stanja svojih ekip niso pretirano okrepili. Lendavčani so na zadnji skupščini potrdili, da bodo prvi prvoligaški klub, ki bo deloval na amaterski bazi, v Celju pa prav pred pričetkom prvenstva iščejo novo upravo, pokrovitelja in rešitev za moštvo, ki je že dva meseca brez dohodkov. Povratnik med slovensko elito iz Murske Sobote ne želi igrati obrobne vloge, moštvo so okrepili z nekaterimi izkušenimi nogometaši, jedro ekipe pa so še vedno obetavni mladeniči, ki bi z željo po dokazovanju lahko Muro popeljali do sredine lestvice. Triglav je lani ostal brez prvoligaške licence, a zaradi popolnitve lige so Kranjčane nato le povabili med najboljše, ki so lani po tekmovalni plati dokazali, da sodijo v Prvo ligo, a kožo so reševali in rešili v zadnjem kolu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.