Zgodovinar predstavil seznam 107 golov

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Zambijci v bitki z Lionelom Messijem ne odnehajo. Zgodovinar Jerry Muchimba je v prestolnici države Lusaki zdaj predstavil seznam 107 zadetkov njihovega heroja Godfreyja Chitaluja, ki jih je zabil na uradnih tekmah leta 1972. Messijev rekord 88 zadetkov v koledarskem letu je sicer že vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov.
Oglej si celoten članek

Poleg Jerryja Muchimbe, zgodovinarja pri portalu Zambianfootball.co.zm, je pred zbranimi v hotelu v Lusaki spregovoril tudi Boniface Mwamelo, podpredsednik Zambijske nogometne zveze (FAZ).

Muchimba je predstavil seznam 107 zadetkov Godfreyja Chitaluja, ki naj bi jih zambijski napadalec zabil leta 1972 in tako že takrat presegel do decembra 2012 veljavno znamko Nemca Gerda Müllerja. Müllerjevih 86 golov je pred dnevi v zgodovino poslal Barcelonin napadalec Lionel Messi, ki je v letu 2012 zabil že 88-krat.

"Objavil sem seznam 60 tekem, ki jih je Chitalu odigral leta 1972," je za madridski časnik AS v četrtek povedal Muchimba. "Vzamemo mu lahko le devet od 116 golov, ki jih je zabil na prijateljskih tekmah. Ostane nam torej 107 golov. To je 19 več kot Messi. Sploh nismo proti Messiju, niti slučajno. Ampak rekorder je Godfrey 'Ucar' Chitalu."

"V Zambiji bi tudi jaz zabil 200 golov"

Muchimba je še zatrdil, da je pri raziskavi uporabil zapise v zambijskih časopisih Daily Mail in Times of Zambia, državne arhive zambijske univerze in druge zgodovinske registre. V Madridu se je že začela prodaja majic s Chitalujevo podobo.

"Vsi smo Chitalu. Afričan je, tako kot mi," pravijo afriški priseljenci v španski prestolnici. Prepričani so, da Mednarodna nogometna zveza (Fifa) rekorda noče priznati, ker je Afrika za Evropo pač tretji svet.

"Čeprav je treba priznati v Zambiji bi tudi jaz zabil 200 golov," je za AS še dodal eden izmed Afričanov iz Madrida.

Foto: Twitter Chitalu seznam 107 golov Kabwe Warriors Zambija Muchimba

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.