Zidane odprl dušo: "To so pravi razlogi, zakaj zapuščam Real"

Foto: Epa
Foto: Epa
Legendarni francoski trener Zinedine Zidane je po sušni sezoni, v kateri Real Madrid ostal brez lovorike, odstopil z mesta trenerja kraljevega kluba.
Oglej si celoten članek

Zinedine Zidane je prekinil medijski molk po odstopu z mesta trenerja Real Madrida. V odprtem pismu, ki ga je eksluzivno objavil madridski časnik AS, je 48-letnik podrobneje razkril razloge za slovo od Madrida, kjer se je v dveh mandatih proslavil kot eden najboljših trenerjev na svetu.

Prevod odprtega pisma objavljamo v celoti.

"Dragi navijači Real Madrida, odkar sem pred 20 leti prvič prispel v Madrid in oblekel belo majico, ste mi izkazovali vašo naklonjenost. Vedno sem čutil, da je med nami nekaj posebnega. Imel sem gromozansko čast, da sem bil igralec in trener najboljšega kluba na svetu, predvsem pa sem samo še en navijač Madrida. Iz teh razlogov sem si želel napisati pismo, da se poslovim od vas in pojasnim svojo odločitev za slovo od trenerskega mesta," je uvodoma zapisal Zidane.

Foto: Epa zinedine zidane "Ko sem marca 2019 po osemmesečnem premoru sprejel ponudbo za vrnitev k Realu, sem to storil na prošnjo Florentina Péreza, predvsem pa zato, ker ste me navijači to prosili iz dneva v dan. Če sem kogarkoli od vas srečal na ulici, sem vedno čutil vašo podporo in željo, da bi se vrnil k ekipi. Ker z vami delim vrednote Real Madrida: klub pripada članom, navijačem in celemu svetu. Vedno sem poskušal slediti tem vrednotam in biti zgledu drugim. Preživeti 20 let v Madridu je bilo nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo v mojem življenju. To v celoti dolgujem Florentinu Pérezu, ki je leta 2001 verjel vame in se boril za moj prihod, čeprav so nekateri temu nasprotovali. Iz srca lahko rečem, da mu bom vedno hvaležen za to. Vedno."

"Odločil sem se za slovo in želim si ustrezno pojasniti svoje razloge. Ne zapuščam krova in nisem se naveličal treniranja. Maja 2018 sem odšel, ker sem po dveh letih in pol, v katerih smo osvojili kopico pokalov, imel občuitek, da ekipa potrebuje svež pristop, če želi ostati na vrhu. Danes so stvari drugačne. Odhajam, ker čutim, da mi klub ne zaupa več in da nimam podpore za srednjeročno ali dolgročno izgradnjoekipe. Razumem nogomet in vem, da so pričakovanja pri Realu visoka. Če ne zmagaš, moraš oditi. Tega se dobro zavedam. Toda pozabili smo nekatere druge zelo pomembne reči. Pozabili smo vse, kar sem tukaj gradil iz dneva v dan. Pozabili smo moj doprinos k odnosu z igralci in 150 ljudmi, ki so povezani z ekipo. Sem rojen zmagovalec in tukaj sem bil z namenom, da osvajam lovorike, a še pomembnejši so bili ljudje, njihovi občutki, njihova življenja. Tega se ni upoštevalo. Nekateri ne razumejo, da vse to pripomore k dinamiki velikega kluba. Na nek način sem bil zaradi tega celo grajan."

Foto: Epa zinedine zidane "Želim spoštovanje za vse, kar smo skupaj dosegli. Želim si, da bi bil moj odnos s klubom in predsednikom v zadnjih mesecih drugačen, kot je bil z nekaterimi drugimi trenerji. Nisem zahteval privilegijev, samo malce boljši spomin na preteklost. Osebni odnosi so pomembnejši od denarja, slave, vsega ostalega Potrebno jih je negovati. Iz tega razloga me je tako prizadelo, ko sem v medijih prebiral, da bom izgubil službo, če ne zmagam naslednje tekme. To je prizadelo tako mene kot celotno ekipo, saj so imela ta namerno posredovana sporočila negativen vpliv na moštvo, med nas so vnašala dvom in nesporazume. Na srečo sem imel ob sebi fante, ki so mi stali ob strani. Ko mi je šlo za nohte, so me odrešili z zmagami. Ker so verjeli vame in jaz sem verjel v njih. Nisem najboljši trener na svetu, vendar znam vsakomur, naj bo to igralec, delavec ali član trenerskega osebja, vliti moč in zaupanje, ki ga potrebuje za opravljanje svojega dela. Zelo dobro vem, kaj potrebuje ekipa. V 20 letih sem se nahčil, da navijači hočete zmage, še bolj pa si želite, da na igrišču damo vse od sebe. To velja za trenerja, pomočnike, zaposlene v klubu in seveda igralce. Zagotavljam vam, da ste od mene vedno dobili 100%. Izkoristil bom to priložnost še za sporočilo novinarjem. Opravil sem na stotine tiskovnih konferenc, kjer smo se redko pogovarjali o nogometu, čeprav vem, da imate tudi vi radi nogomet, ki nas vse združuje. Ne da bi vam pridigal ali vas kritiziral, si želim, da se vprašanja ne bi vedno nanašala na kontroverzne teme, da bi se lahko več pogovarjali o nogometu in igralcih, ki so in vedno bodo najpomembnejša stvar v tem športu. Ne pozabimo na nogomet, temveč ga negujemo. Dragi navijači Madrida, vedno bom eden izmed vas."

Hala Madrid!

Zinedine Zidane

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:37 3. Junij 2021.

    Zanesljiva in resna kreditna ponudba. Z veseljem vam bomo pomagali, da boste koristili posojila med posamezniki katerim koli ljudem, če …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.