Zlata žoga Cristianu, Pelé in CR7 zajokala na odru

Foto: EPA Cristiano Ronaldo Ballon d'Or Foto: EPA Cristiano Ronaldo Ballon d'Or Foto: EPA Zlatan Ibrahimovič Viktor Orban Ballon d'Or Foto: EPA Hodgson Heynckes Ballon d'Or Foto: EPA Silvia Neid Ballon d'Or Foto: EPA Pele Blatter Ballon d'Or Foto: EPA Pele Ballon d'Or Foto: EPA Blatter Rogge Ballon d'Or Foto: EPA Cristiano Ronaldo Irina Shayk Ballon d'Or Foto: EPA Leo Messi Antonella Roccuzzo Ballon d'Or Foto: EPA Neymar Ballon d'Or Foto: EPA Marta Ballon d'Or Foto: EPA Pilar Rubio Fernandez Sergio Ramos Ballon d'Or Foto: EPA Ballon d'Or Foto: Reuters zlata žoga nagrada trofeja podelitev gala Zürich Švica rokavice
Cristiano Ronaldo je pričakovano osvojil zlato žogo. Pri ženskah je nagrada šla v roke nemške vratarke Nadine Angerer, častno zlato žogo je dobil Pelé. Najlepši gol je bil delo Zlatana Ibrahimovića, trener leta je postal Jupp Heynckes. Nagrado za fair play je dobila afganistanska nogometna zveza.
Oglej si celoten članek

Kongresshaus v Zürichu je najprej videl prihod vseh nominirancev na oder. Tako so trije najboljši nogometaši leta 2013 pred občinstvo prišli v družbi svojih ženskih kolegic. Franck Ribéry je na oder pospremil nemško vratarko Nadine Angerer, Leo Messi Brazilko Marto, Cristiano Ronaldo pa Američanko Amy Wambach.

Nato so se gledalci poklonili najboljši enajsterici preteklega leta, ki so jo izbrali člani nogometnega sindikata FIFPro. Tako so se predstavili vratar Manuel Neuer (Bayern), branilci Phillip Lahm (Bayern), Sergio Ramos (Real Madrid), Thiago Silva (PSG) in Daniel Alves (Barcelona); vezisti Franck Ribéry (Bayern), Andrés Iniesta (Barcelona) in Xavi Hernández (Barcelona) ter napadalci Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) in Zlatan Ibrahimović (PSG).

Predsedniška nagrada Fife je šla v roke nekdanjega predsednika mednarodnega olimpijskega komiteja Jacquesa Roggeja. Podelil mu jo je Sepp Blatter. S kratkim posnetkom so se poklonili tudi nedavno preminulemu Eusébiu.

Heynckes in Neidova trenerja leta

Najprej so podelili nagrado za najboljšega trenerja/trenerko v ženskem nogometu. Zmagovalka je postala selektorica Nemčije Silvia Neid, ki je prehitela trenerja Wolfsburga Ralfa Kellermanna in selektorico Švedske Pio Sundhage. Zmagovalko je razglasil angleški selektor Roy Hodgson.

Slednji je podelil tudi nagrado za najboljšega trenerja v moškem nogometu. V konkurenci Sira Alexa Fergusona, Juppa Heynckesa in Jürgena Kloppa je slavil nekdanji trener Bayerna Heynckes, ki je z Bavarci lani osvojil zgodovinski trojček.

"Moram reči, da sem zelo hvaležen za to nagrado. V ekipnih športih ni lahko vse postoriti prav. Ni bilo vse odvisno od mene, v ozadju je ogromno ljudi. Imeli smo izjemen strokovni štab in nogometaše. Pred nekaj leti si ne bi mogel niti predstavljati, da bi dobil to nagrado," je povedal sedaj že upokojeni Heynckes.

Čast za Afganistance, Zlatanu Puškaš

Nagrado za Fair play je dobila afganistanska nogometna zveza za prizadevanje k stabilnosti in miru v državi skozi nogometne aktivnosti. Še pred tem so Pelé, Cafu in Amarildo (leta 1962) spregovorili nekaj besed tudi o prihajajočem mundialu v njihovi domovini Braziliji.

Madžarski premier Viktor Orban in brazilski vratar Julio César sta imela čast podeljevanja nagrade Ferenca Puškaša za najlepši gol. Največ nogometnih navdušencev si je oči paslo ob izjemnih "škarjicah" Zlatana Ibrahimovića za Švedsko na prijateljski tekmi proti Angliji. Gol je bil sicer dosežen novembra 2012, a lani ni prišel v izbor zaradi že zaključenega glasovanja ob dosegi zadetka na stockholmski Friends Areni.

Pelé zajokal na odru

Pred glavnim dogodkom večera so prvič v zgodovini prireditve podelili častno Zlato žogo (Ballon d'Or prix d'honour), katere dobitnik je postal edini trikratni svetovni prvak - legendarni Pelé. Brazilcu so ob sprejemu nagrade in stoječih ovacijah občinstva na oči stopile solze.

"Družini sem obljubil, da ne bom jokal, a so me premagala čustva. Najprej hvala Bogu, da mi je dal zdravje, da sem lahko tako dolgo igral. Dobil sem veliko nagrad in naslovov, a sem bil ljubosumen na igralce v Evropi, ki so bili v konkurenci za Zlato žogo. Vesel sem, da lahko končno nesem to nagrado domov," je dejal najboljši nogometaš 20. stoletja.

Angererjeva pri ženskah ...

Končno je prišel čas za glavni nagradi večera. V konkurenci Marte, Amy Wambach in Nadine Angerer si je Zlato žogo iz rok Mie Hamm prislužila nemška vratarka Angererjeva, ki trenutno brani za nemško reprezentanco (s katero je osvojila osmi celinski naslov) in avstralski Brisbane Roar.

... in Cristiano pri moških

Po napovedih je Cristiano Ronaldo v izboru ugnal Lea Messija in Francka Ribéryja. "Najprej bi se rad zahvalil mojim soigralcem pri madridskem Realu in reprezentanci, brez njihovega truda te nagrade ne bi bilo. Hvala tudi vsem, ki so mi pomagali na osebnem nivoju: moji družini, predsedniku (Florentinu, op. a.), mojemu sinu ... To je izjemno čustven trenutek zame," je na odru uspel povedati Cristiano, preden so ga oblile solze sreče. To je druga Zlata žoga za Portugalca.

Nemški viri razkrili zmago Ronalda

Foto: Twitter zlata žoga Sport Bild Ribery Ronaldo Messi Barcelona Real Madrid

"To je bilo moje najboljše leto. Ne vidim logike, če ne osvojim zlate žoge," je v pogovoru za RTL le nekaj ur pred prireditvijo v Zürichu dejal Franck Ribéry. Francoski reprezentant je finalist z največ kolektivnimi argumenti, z Bayernom je namreč osvojil zgodovinski trojček naslovov, a se vseeno zdi, da se Portugalcu Cristianu Ronaldu in Argentincu Lionelu Messiju v glasovanju ne bo niti približal.

"Sanjam o zlati žogi, ob istem času mi je uspelo tudi popraviti tisto, kar mi je do sedaj manjkalo na zelenici. To mi je uspelo tudi izven igrišč. Dal sem svoj maksimum in ne vem, kaj več bi še lahko storil za zmago. Vem, da se bom pomeril z dvema velikima nogometašema, toda letos sem osvojil vse. Če ne bom zmagal vseeno ne bo konec sveta, bo pa veliko razočaranje. Življenje bo šlo naprej. Še naprej bom moral delati, uživati in osvajati reči z Bayernom in Francijo. Raje imam naslov svetovnega prvaka kot zlato žogo," je še dodal Ribéry.

Hoeness verjame v zaroto

Predsednik bavarskega velikana Uli Hoeness je medtem za dnevnik Abendzeitung že dejal, da Ribéry ni del načrta "nekaterih, ki želijo po tem, ko je Bayern v zadnji sezoni osvojil vse možne pokale, nagraditi tudi kakšen drug klub.

"Menim, da si Franck najbolj zasluži. Ni ga športnika, ki bi igral bolj stanovitno tako za Bayern kot za Francijo," je dejal Hoeness. "Vseeno menim, da so nekatere osebe storile neke reči tako, da ne bi zmagal. Dejstvo, da je Bayern osvojil vse naslove, se ne sklada z načrti ene ali dveh oseb."

Blatter pojasnil Ronaldu po telefonu: "Bil je le enkraten šov"

V Hoenessovih besedah se lahko brez dvoma prepozna Sepp Blatter, predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je na vsesplošno začudenje podaljšala rok glasovanja in tako po mnenju mnogih prinesla nepravično prednost Ronaldu, s katerim je bil Blatter po zdaj že dodobra prežvečenem oponašanju na "bojni nogi" vse od svoje predstave na oxfordski univerzi.

"Na začetku leta sem se po telefonu pogovarjal s Cristianom Ronaldom. Pojasnil sem mu, da je šlo takrat le za enkraten šov," je španski televiziji TVE na dan prireditve pojasnil Blatter. Ta je v svojem predavanju britanskim študentom še dejal, da Ronaldo zapravi veliko denarja za frizerja, da je "kot komandant" in da je Messi "dober fant".

Portugalec naj bi se dolgo časa izmikal njegovim klicem, nazadnje je decembra celo rekel, da nima mobilnega telefona, vse klice pa da sprejema njegova tajnica, ki mu Blatterjevih pozivov bojda do takrat še ni prenesla.

Rosell: "Če bo pošteno, bo zmagal Leo"

Pred vkrcanjem na zasebno letalo in letom za Zürich je predsednik Barcelone Sandro Rosell še zadnjič podprl svojega zvezdnika Messija. Argentinec se bo z Ronaldom in Ribéryjem potegoval za neverjetni kvintet naslovov, ki bi sledili tistim iz 2009, 2010, 2011 in 2012.

"Če bo pošteno, bo zmagal Leo," je bil pred slovesom od katalonskih tal jasen Rosell. Od leta 2007 je bil Argentinec vedno na zmagovalnem odru. V zadnji sezoni so ga mučile poškodbe, a je vseeno zabil rekordno število golov (podrl je rekord za koledarsko leto Gerda Müllerja) in z Barcelono osvojil naslov španskih prvakov.

Pred štirimi zaporednimi zmagami v zdaj kombiniranem izboru Fife in revije France Football je bil leta 2007 tretji, ko je nagrado osvojil Kaká (AC Milan), drugi pa leto kasneje, ko je do sedaj edinkrat slavil portugalski heroj Ronaldo (Manchester United).

Sport Bild: slavil bo Ronaldo

Da bo zmagal Ronaldo, tik pred začetkom novinarskih konferenc v Zürichu trdi tudi nemški Sport-Bild. Športna priloga najbolj priljubljenega dnevnika v državi trdi, da bo Portugalec v izboru slavil pred Ribéryjem in Messijem.

"Sport-Bild je imel dostop do krogov v Fifi: Ribéry ne bo osvojil ničesar. Cristiano Ronaldo bo osvojil nagrado, potem ko je v glasovanju dobil največ točk," trdijo nemški kolegi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:09 13. Januar 2014.

    čeprav nisem njegov navijač mu prvoščim ress na odru se je jokal on in njegov sin - veliko mu to …

  • 14:11 13. Januar 2014.

    "Ribery:.. toda letos sem osvojil vse". Jaz naivnež sem pa mislil, da je fuzbal kolektivna igra...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.