Zlato v roke največjega

Foto: Žurnal24 Henklova je odlično tekla in bila mirna na strelišču.
Na svetovnem prvenstvu v biatlonu je na tekmi v zasledovanju v ženski konkurenci prepričljivo slavila Nemka Andrea Henkel, v moški pa je zlato pripadlo Norvežanu Oleju Einarju Bjoerndalnu.
Oglej si celoten članek
 

Östersund, zasledovalno (Ž), 10 km

1. A. Henkel (NEM) 28:56,00
2. A. Ahatova (RUS) +20,5
3. J. Jurjeva (RUS) +38,5
11. D. Grudiček-Ravnikar (SLO) +2:28,00
31. T. Gregorin (SLO) + 4:05,4
41. A. Mali (SLO) +5:06,0

V Östersundu je bila na sporedu ženska zasledovalna tekma. Prva se je na progo podala Andrea Henkel , ki si je prvo startno pozicijo zagotovila na sobotni sprinterski preizkušnji. Slabih 13 sekund pozneje se je v lov za Nemko spustila Rusinja Albina Ahatova . Dijana Grudiček-Ravnikar je startala deseta s 43 sekundami zaostanka, le sekundo za Rusinjo Jekaterino Jurjevo . Na zasledovalni tekmi sta natopili tudi Andreja Mali in Teja Gregorin .

Prvi sta na strelišče pritekli Henklova in Ahatova, iz ozadja pa se je v ospredje vseskozi prebijala Rusinja Jekaterina Jurjeva. Grudiček-Ravnikarjeva je prav tako kot vodilni tekmovalki zadela vse tarče in se prebila na sedmo mesto. Od slovenskih tekmovalk je na prvem strelskem nastopu enkrat zgrešila le Andreja Mali.

Do drugega strelskega nastopa leže se je Jurjeva uspela prebiti na tretje mesto in s hitrim ter predvsem natančnim streljanjem prehitela še rojakinjo Ahatovo. Grudiček-Ravnikarjeva je zgrešila eno tarčo in padla na 12. mesto. Še slabše sta drugi strelski nastop opravili Gregorinova in Malijeva. Obe sta namreč morali odteči kar dva kazenska kroga.

Dijana Grudiček-Ravnikar je z 11. mestom znova dosegla lep uspeh. © BZS

 
V obeh streljanjih stoje ni prišlo do večjih presenečenj. Henklova, Jurjeva in Ahatova so zadele vseh deset strelov in suvereno zadržale svoje položaje vse do cilja. Grudiček-Ravnikarjeva je v naslednjih desetih strelih zgrešila le enkrat in iz 12. napredovala na končno 11. mesto.  Henklova je tako osvojila že drugo zlato kolajno na tem svetovnem prvenstvu. "Pred zadnjim streljanjem sem bila zelo napeta, saj sem vedela, da gre za zmago. Sicer nisem imela česa izgubiti, saj sem zlato medaljo osvojila že včeraj, po drugi strani pa sem bila v vodstvu in tam sem seveda želela tudi ostati," je priznala Henklova, ki je povedala, da si je pred SP želela vsaj eno kolajno, ki so jo nemška dekleta že malo zalila: "Včeraj smo seveda nazdravile, a le s kapljico. Danes se bomo malce bolj poveselile."

"Svoje cilje na tem prvenstvu sem že izpolnila, seveda pa si bom visokih uvrstitev želela tudi na naslednjih tekmah. Zdaj sem utrujena in najprej se moram spočiti," je začela DIjana Grudiček-Ravnikar , nato pa nadaljevala: "Poskušala sem nastopiti čim bolj sproščeno, kar mi je delno uspelo, vedno pa je v glavi seveda vprašanje, kaj bi lahko bilo, če bi ... Vsekakor sem vedela, da je pred mano nekaj zelo hitrih tekmovalk in da lahko plačam visoko ceno, če bi se spustila v lov za njimi, zato sem se odločila, da se skoncentriram le na lastni nastop. Pri streljanju pa sem bila tokrat nekaj počasnejša, saj sem imela dobro izhodišče, zato sem šla bolj na 'ziher'." Teja Gregorin (štirje zgrešeni streli) je na koncu osvojila 31. mesto, Andreja Mali pa 41. (pet zgrešenih strelov). "Očitno sem popolnoma zgrešila formo. Želela sem si povsem drugačnih nastopov, a vselej ne gre po lastnih željah. Danes je bilo zelo podobno kot včeraj. Prevečkrat sem zgrešila, pa tudi tek ni bil tisti pravi. Zdaj bo na vrsti dan odmora in upam, da bo šlo na naslednjih tekmah vendarle bolje," je po tekmi povedala razočarana Teja Gregorin .

 Ole Einar Bjoerndalen © Action Images

 


 

Östersund, zasledovalno (M), 12.5 km

1. O. E. Björndalen (NOR) 31: 04,5
2. M. Čudov (RUS) +10,1
3. A. Wolf (NEM) +42,8
44. K. Bauer (SLO) +4:00,4

Bjoerndalnova 35. kolajna na velikih tekmovanjih
Med moškimi je na 12,5-kilometrski preizkušnji slavil stari maček Ole Einar Björndalen , ki je osvojil že svojo 35. kolajno v karieri. Norveški šampion je za seboj pustil včerajšnjega zmagovalca Rusa Maksima Čudova , tretje mesto in bronasto kolajno pa je osvojil Nemec Alexander Wolf . Edini slovenski predstavnik na tekmi Klemen Bauer je osvojil 44. mesto (+4:00,4). Prvi favorit biatlonskega SP na Švedskem, Norvežan Björndalen, je ubranil lansko zmago iz Anterselve v zasledovanju in osvojil jubilejno 10. medaljo na SP. "Danes sem nastopil res dobro. Zadel sem kar 18 strelov, kar je zame precej optimalno, temu pa sem dodal dober tek. Pomembno je bilo, da sem zadel vseh pet strelov na koncu, saj sem vedel, da je Čudov prav tako zelo hiter v smučini. Šele na zadnjem ovinku sem bil res prepričan v zmago," je po zmagi povedal 33-letni Björndalen in Čudova povabil na večerjo v norveški tabor ter se Rusu oddolžil za sobotno vabilo na pijačo, ko je zmagal Čudov.

Slovenci smo bili na moški tekmi zastopani le s Klemnom Bauerjem , ki je pokazal enega najboljših tekaških nastopov letos. Na prvih treh streljanjih je Bauer, ki je tekmo začel kot 59. iz sprinta, vselej zgrešil po en strel, a grešili so tudi tekmeci in na zadnje streljanje je Bauer prišel kot 34. Prav na koncu pa je 21-letni slovenski reprezentant večino pridobljenega spet zapravil in po treh kazenskih krogih izgubil 10 mest. "Do zadnjega streljanja mi je šlo odlično in kar nisem mogel verjeti, da bom po treh streljanjih in s tremi kazenskimi krogi tako visoko. Nato sem imel v podzavesti, da morda še lahko osvojim kakšno točko, a žal nisem zdržal," je dejal Bauer, ki je pohvalil tekaško formo, seveda pa je bil po šestih kazenskih krogih nezadovoljen s strelskim delom svojega nastopa.

Dolgo časa je kazalo, da bodo medalje osvojili isti tekmovalci kot na sobotnem sprintu - svetovni prvak Čudov , podprvak Hanevold in Björndalen . Začetek je pripadel Norvežanoma, ki sta prvič na strelišču zadela vseh pet tarč, Čudov pa je moral dvakrat v kazenski krog. Med zasledovalci je bil najboljši Nemec Michael Rösch, ki je zaostajal 31 sekund, kar 15 tekmovalcev pa je šlo po prvem streljanju v smučino z minuto ali manj zaostanka za Björndalnom. Ko se je po drugem streljanju v kazenskem krogu zavrtel še Björndalen, so bili vsi trije praktično skupaj, tekmeci pa so že začeli zaostajati, a tekma še zdaleč ni bila končana.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.