Zlatorog izločil Union Olimpijo

Foto: KZS/www.alesfevzer.com
Foto: KZS/www.alesfevzer.com
V finalu slovenskega pokala se bosta pomerila Zlatorog in branilka naslova Krka. Laščani so izločili Olimpijo, Novomeščani pa so bili za točko boljši od Tajfuna.
Oglej si celoten članek

Košarkarji Laškega so na turnirju, ki ga gostijo v domači dvorani, presenetljivo premagali Union Olimpijo z 72:63 in se tako uvrstili v  finale pokala Spar. Devetnajstkratni pokalni prvaki so bili v drugem polčasu neprepoznavni, v dvajsetih minutah so zbrali 23 točk, Laščani pa so jih dosegli kar 45. Zlatorog je postal prvi domačin po 16 letih, ki bo zaigral v finalu sklepnega turnirja.

Tako Laščani kot Novomeščani bodo v jutrišnjem finalu ob 20. uri naskakovali drugi pokalni naslov. Krka ga je osvojila lani v Mariboru, Zlatorog pa 2004. Več izkušenj v finalih imajo Laščani, za katere bo to osmi nastop v zaključnih dejanjih, medtem ko jih imajo Novomeščani doslej štiri.

Union Olimpija je proti Zlatorogu v prvem polčasu sicer vodila že z 19 točkami prednosti (31:12), Zlatorog pa je do najvišjega naskoka prišel v drugem pri rezultatu 66:52. Kot je po srečanju dejal prvi strelec tekme Sašo Zagorac (20 točk, 6 skokov), je bil ključ do uspeha Zlatoroga pogovor med odmorom v slačilnici ter dejstvo, da so domači igralci verjeli v zmago.

Tako so v 28. minuti prvič na tekmi povedli, si na začetku zadnje priigrali prvo dvomestno prednost in na veliko veselje blizu 1000 domačih navijačev zmagovalca odločili v 35. minuti, ko se je razlika povzpela na 14 točk. Olimpija se je še približala na minus šest, prednost gostiteljev so Ljubljančani poskušali izničiti predvsem z meti za tri točke, do preobrata pa izbrancem Aleša Pipana ni uspelo priti.

"V drugem polčasu smo pustili srce na igrišču. Svojim igralcem, ki so res odigrali fantastičnih 20 minut, iz srca čestitam za zmago. S takšnim vzdušjem in s takšno kolektivno obrambo se lahko kosamo z vsakim nasprotnikom. Resnično sem vesel tega uspeha, toda že jutri nas čaka nova težka tekma. Tudi na finalni tekmi bomo imeli nekaj možnosti," je po zmagi povedal trener Laščanov Predrag Milović.

Armstead odločil s trojko

Branilci naslova so po dramatični končnici premagali Tajfun s 66:65. Odločilni koš je štiri sekunde pred koncem tekme dosegel Malcolm Armstead. Tajfun, ki je tretjič v zgodovini nastopil v polfinalu pokala, je ostal praznih rok kljub velikemu preobratu v zadnji četrtini. Po mnenju trenerja Dejana Mihevca je bil v zaključku tudi oškodovan, saj zapisnikarska miza po košu Armsteda ni prekinila igre z minuto odmora, ki jo je zahteval Tajfun.

Krka bi lahko sicer že prej odločila zmagovalca, saj si je po treh četrtinah nabrala 14 točk naskoka, v 35. minuti pa je imela še vedno prednost 63:54. Tedaj je Tajfun krenil v zadnji poskus preobrata in ga po zaslugi sedmih točk Ceola Clarka ter po dveh Domna Bratoža ter Dragiše Drobnjaka tudi izpeljal - 29 sekund pred koncem so Šentjurčani vodili s 65:63.

Krka je šla v zadnji napad. Chris Booker je na vrhu rakete naredil ravno dovolj prostora, da je prvi strelec Krke in lige Aba Armstead zadel met za tri točke. Na semaforju so ostale še štiri sekunde, v katerih Tajfunu ni uspelo več kot met iz obupa. Verjetno bi bilo drugače, če bi Tajfun dobil minuto odmora, saj bi lahko žogo izvajal s sredine igrišča. Pri zmagovalcih sta po trinajst točk dosegla Booker in Luka Lapornik, pri Tajfunu, ki je trojke metal 2:19, pa je jih je toliko zbral Clark.

"Lahko bi igrali pametneje, ampak dobro, zdaj je vse v redu. Rad imam delavske ekipe, kot je Tajfun, ki se je vrnil po tem, ko smo vodili z devetimi, desetimi točkami prednosti, naši igralci pa so mislili, da je vse že odločeno. Na koncu je odločil Armstead, ki sploh ni igral dobre tekme. Zdaj bomo videli kakšno je psiho-fizično stanje igralcev in se nato pripravili na finale, ki nas čaka že jutri," je tekmo pokomentiral trener Krke Aleksandar Džikić.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.