Zmaga Američanki, dober zaključek Lampičeve

Foto: Epa
Foto: Epa
Jessie Diggins zmagala v Oberstdorfu, Lampičeva zelo dobra 17. v eni izmed svojih manj priljubljenih disciplin.
Oglej si celoten članek

Ameriška smučarska tekačica Jessie Diggins je zmagala na tekmi za svetovni pokal v prosti tehniki s skupinskim startom v Oberstdorfu. Na 10 km je bila na tretji tekmi novoletne turneje Anamarija Lampič 17., edina Slovenka na startni listi je zaostala 37,3 sekunde.

Jessie Diggins, zmagovalka tour de skija in skupnega seštevka svetovnega pokala v prejšnji sezoni, je do zmage prišla v zaključnem sprintu, v katerem je silovito pospeševala, čeprav ni uporabljala palic. V deseterici, ki se je borila za vrh, je bila druga s pol sekunde zaostanka Švedinja Frida Karlsson, tretja pa Rusinja Tatjana Sorina, ki je bila še tri desetinke počasnejša.

"Tekma je bila odlična, zelo dober trening. Zaostanki so bili res majhni. Proga je bila ekstremno hitra, ena hitrejših, odkar tečem, ne vem, če smo tako hitro kdaj že pretekle desetko. V prvem krogu sem izgubila malo preveč pozicij, v drugem so se delale razlike, v tretjem pa sem bila najbolj močna, a ne moreš več ujeti, ko si tako zadaj. Bila sem na mestu, kjer sem, in mislim, da sem s predstavo lahko zadovoljna," je dejala Lampičeva.

Bila je 19. na prejšnji tekmi na 10 km v Lenzerheideju. V prvem kilometru se je danes sicer približala deseterici (13.), vendar se je v nadaljevanju gibala med 20. in 25. mestom. Kilometer in 300 m pred koncem je bila 19., potem pa je do cilja pridobila še dve mesti.

S šestega mesta je v seštevku turneje nazadovala na 11., a je 52 sekund zaostanka po prejšnji tekmi povečala le za devet sekund. Vodstvo je prevzela Digginsova, 13 sekund na drugem mestu zaostaja doslej vodilna Finka Kerttu Niskanen.

Slednja je po zmagi na prejšnji tekmi tokrat dvakrat padla in končala na 22. mestu. Digginsova vodi tudi po točkah za najboljšo sprinterko (40), Lampičeva je peta (20).

V skupnem seštevku pokala je na novoletni turneji odsotno Majo Dahlqvist s Švedske na prvem mestu zamenjala rojakinja Karlssonova, Digginsova je ostala tretja, Lampičeva pa šesta.

Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo je pred tem slavil na 15 km. S tem se je po tretji tekmi utrdil v vodstvu novoletne turneje in tudi skupno v pokalu. Na tekmi, na kateri ni bilo Slovencev, je bil drugi branilec zmage na touru Rus Aleksander Boljšunov.

Rus, tudi skupni zmagovalec svetovnega pokala minule sezone, je zaostal 3,4 sekunde in se prebil na drugo mesto v pokalu ter tretje na turneji. Tretji je bil drugi Norvežan Sjur Roethe s štirimi sekundami zaostanka.

Svetovni pokal se bo nadaljeval v soboto. Na prvi dan leta 2022 se bodo izločilni boji v sprintu v klasični tehniki začeli ob 12. uri.

"Klasičnega sprinta ni bilo že od Ruke. Bomo videli, če sem še kaj napredovala v klasiki, saj so bili zdaj le sprinti v prosti tehniki. To bo zadnji sprint pred Planico, ki je zadnja postaja pred olimpijskimi igrami," je dodala Lampičeva.

 

* Izidi, prosta tehnika, skupinski start:
* moški, 15 km:
 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) 32:26,4
 2. Aleksander Boljšunov (Rus)        +3,4
 3. Sjur Roethe (Nor)                  4,0
 4. Andrew Musgrave (VBr)              5,6
 5. Francesco de Fabiani (Ita)        23,6
 6. Calle Halfvardsson (Šve)          23,6
...

- svetovni pokal, skupno (13):
 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)     631
 2. Aleksander Boljšunov (Rus)         388
 3. Richard Jouve (Fra)                343
 4. Sergej Ustjugov (Rus)              315
 5. Erik Valnes (Nor)                  311
 6. Aleksander Terentjev (Rus)         276
...
100. Vili Črv (Slo)                      7

- novoletna turneja (3):
 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) 1:09,28
 2. Paal Golberg (Nor)               +0:45
 3. Aleksander Boljšunov (Rus)        0:47
 4. Iivo Niskanen (Fin)               1:19
...

* ženske, 10 km:
 1. Jessie Diggins (ZDA)           21:30,8
 2. Frida Karlsson (Šve)              +0,5
 3. Tatjana Sorina (Rus)               0,8
 4. Ebba Andersson (Šve)               1,2
 5. Heidi Weng (Nor)                   2,6
 6. Katharina Henning (Nem)            3,5
...
17. Anamarija Lampič (Slo)            37,3
...

- svetovni pokal, skupno (13):
 1. Frida Karlsson (Šve)               483
 2. Maja Dahlqvist  (Šve)              464
 3. Jessie Diggins (ZDA)               344
 4. Therese Johaug (Nor)               375
 5. Rosie Brennan (ZDA)                328
 6. Anamarija Lampič (Slo)             306
....
27. Eva Urevc (Slo)                    114
...
- novoletna turneja (3):
 1. Jessie Diggins (ZDA)              5:44
 2. Kerttu Niskanen (Fin)            +0:13
 3. Natalija Neprjajeva (Rus)         0:14
...
11. Anamarija Lampič (Slo)            1:52
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.