Zmaga Maribora v derbiju

Foto: EPA
Foto: EPA
V zadnji tekmi 15. kola sta se Krka in Rudar v Novem mestu razšla brez zmagovalca.
Oglej si celoten članek

Začetek dvoboja v Novem mestu je pripadel domačim, ki pa rahle terenske premoči niso znali pretopiti v prednost. Žoga je enkrat sicer končala v mreži gostov, vendar je sodnik zadetek razveljavil, poizkus Nane Adda Welbeck-Maseka in dva prosta strela domačih pa nista pomenila večje nevarnosti za vratarja Rudarja Matjaža Rozmana. Domači vratar Tomislav Pelin je bil prvič zaposlen šele v 17. minuti, ko je posredoval po strelu Denisa Klinarja.

Krka je nato le povedla. Welbeck-Maseko je na sredini igrišča prišel do žoge, podal v kazenski prostor, Marin Perić pa je nato ugnal Rozmana za 1:0. Gostje so imeli najlepšo priložnost za izenačenje pet minut pozneje, toda osamljeni Ivan Firer je preveč okleval in Pelin je žogo po njegovem strelu še odbil.

V drugem polčasu so boljšo igro pokazali Velenjčani, ki so bili tudi nevarnejši. Damjan Trifković, ki je vstopil v igro v drugem polčasu, je povzročal največ preglavic domačim, a zadetka ni bilo. Vse do 76. minute, ko se je nekoliko napadalnejša igra gostov obrestovala; Elvedin Džinić je bil po podaji iz kota na pravem mestu in je z glavo premagal Pelina za 1:1. Izenačenje je spet spodbudilo tudi domače k nekoliko napadalnejši igri, priložnosti sta si pet minut pred koncem pripravila Martin Šaban in Josip Fuček, vendar se izid ni spremenil.

Maribor z enajstmetrovko do treh točk

Čeprav sta ekipi v prejšnjem kolu izgubili, je bil to še vedno obračun moštev, ki sta zbrali največ točk - po 11 - na zadnjih šestih prvenstvenih tekmah. Zdaj je v tem pogledu sam na vrhu Maribor, ki je po zaslugi uspešno izvedene enajstmetrovke Marcosa Tavaresa pozabil na domači poraz proti Celju. 

Gledalci na Ptuju v prvem polčasu niso videli zadetkov, tudi prav veliko pravih priložnosti si ekipi na težkem igrišču nista priigrali. Prvi so zagrozili domači, ko je v peti minuti Boris Sambolec z desne strani v kazenskem prostoru zgrešil cilj. Pet minut pozneje so prvič poskusili gosti, in sicer Tavares z leve strani s 14 metrov, žogo pa je ukrotil Marko Ranilović. Osem minut pozneje so obetavno akcijo spet izpeljali Mariborčani, po prodoru in podaji Petra Stojanovića je do žoge prišel Aleš Mejač, ki se mu je odprla pot proti vratom, a na koncu ni bil dovolj natančen. Zadnjo resnejšo priložnost v prvem delu igre so v 32. minuti zapravili domači, Jure Matjašič se je odločil za strel z dobrih 20 metrov, Jasmin Handanović pa je dobro posredoval.

V uvodu drugega polčasa so imeli gosti izjemno priložnost za vodstvo, toda po podaji Dareta Vršiča je Luka Zahović iz bližine žogo preusmeril točno v vratarja Zavrča Ranilovića. V 70. minuti pa so državni prvaki povedli. Dario Jertec je po podaji iz kota v svojem kazenskem prostoru igral z roko, izkušeni Tavares pa je bil natančen z bele točke. Po zadetku so domači prišli do dveh polpriložnosti, a so Mariborčani dobro nadzorovali potek tekme in jo pripeljali do zanje srečnega konca.

Verbič trikrat v polno za petardo Celja

Benjamin Verbič se na tekmah z Radomljami letos izvrstno znajde. Na dveh medsebojnih tekmah jim je zabil pet zadetkov, kar tri danes in to v dobre pol ure. Prav on je bil tako glavni tvorec sedme zmage Celja v tej sezoni in podaljšanja niza neporaženosti že na 13 tekem. To je drugi najdaljši celjski niz brez poraza, v sezoni 2002/03 so v prvenstvu točke nizali na kar 16 zaporednih tekmah. 

Foto: Saša Despot nogomet Ekipi sta zelo previdno začeli tekmo, v 16. minuti pa je Valon Ahmedi s prostega strela za malo zgrešil cilj. Celjani, ki so imeli pobudo na igrišču, so povedli v 25. minuti, ko si je Verbič na levi strani kazenskega prostora pripravil prostor za strel in z natančnim udarcem matiral Vjekoslava Andrića. Isti igralec je podvojil celjsko vodstvo v 29. minuti po dvojni podaji z Blažem Vrhovcem, "hat-trick" pa mu je uspel v 33. minuti, ko je dobro spremljal akcijo soigralcev in na koncu žogo med Andrićevema nogama poslal v mrežo za 3:0. Že nekaj trenutkov pozneje je Celje vodilo že s 4:0, po strelu Ahmedija je žoga presenetila Andrića in končala v mreži.

V 54. minuti je Denis Lidjan v kazenskem prostoru storil prekršek nad Vrhovcem, ki je nato sam zanesljivo izvedel še najstrožjo kazen za 5:0. Trener domačih Simon Rožman je hitro opravil vse tri menjave, kar se mu je malce maščevalo v 72. minuti, ko je z igrišča moral poškodovani Tadej Vidmajer, tako da je domača ekipa do konca tekme morala igrati le z deseterico. Z desetimi pa so končali tudi gosti po drugem rumenem kartonu Jureta Balkovca v 89. minuti. Dobil ga je zaradi simuliranja. V 83. minuti so bili gosti blizu zadetka, ko je Dušan Stojilković zadel vratnico.

Šest točk pred zasledovalci

Domžalčani z zmago proti Kopru (2:0) ohranjajo relativno varno razdaljo šestih točk pred najbližjimi zasledovalci v prvenstvu. Kot zanimivost velja omeniti, da so imeli Domžalčani v sezonah 2006/07 in 2007/08 po 14 krogih, torej pred današnjim obračunom, enako število točk kot v tej, v obeh omenjenih so nato slavili naslov prvaka.

Foto: Saša Despot Nejc Vidmar Domžale Maribor PLTS Domžalčani so tekmo izvrstno odprli in že v drugi minuti povedli. Erik Janža je z leve strani podal na vrh kazenskega prostora, kjer je visoko skočil Benjamin Morel. Ta je z glavo žogo podal do Sashe Aneffa, slednji pa jo je vrnil Morelu, ki je natančno meril s 17 metrov v zgornji levi kot. Na 2:0 je tik pred koncem polčasa povišal Uroš Delić z avtogolom, potem ko je v lastno mrežo preusmeril žogo po podaji iz kota.

Koprčani niti v drugem polčasu nikakor niso mogli poiskati lukenj v domžalski obrambi, izjema je bila 61. minuta, ko je Urban Žibert s podajo v kazenskem prostoru našel Mateja Pučka, ta je obšel vratarja Vidmarja in žogo poslal proti praznim vratom, a je na golovi črti posredoval Nejc Skubic. Koprčani so proti koncu tekme vse bolj prevzemali pobudo, toda domači jim niso dovolili nevarnejšega strela.

Olimpija ostaja druga

Olimpija ostaja skupaj z Mariborom najtesnejši zasledovalec vodilnih Domžal. Gorica je na drugi strani doživela že deveti poraz in zaostaja že za 14 točk za petim Zavrčem.

Ljubljančani so povedli v praktično prvi nevarnejši akciji, v deveti minuti, ko je z roba kazenskega prostora z nizkim strelom Vasjo Simčiča premagal Miha Zajc. Ob rahli pobudi so domači do prvega strela prišli v 28. minuti prek Marshala Mfona Johnsona, ki pa je bil nenatančen, tako kot tudi v 34. minuti. Gledalci sicer v tem delu igre niso videli kakšne obilice obetavnih akcij, zaključnih strelov je bilo bore malo.

V uvodu drugega polčasa so Ljubljančani podvojili prednost, po akciji Filipa Valenčiča in Aleksandra Rodića je zadel prvi, ko je žogo čez Simčiča poslal v mrežo. Potem so nekaj strelov sprožili domači prek Alessia Innocentija in Simoneja Napolija, a v 61. minuti je udaril nekdanji igralec Gorice, zdaj pa napadalec Olimpije Miran Burgić. Po vsega šestih minutah v igri je po dolgi podaji prišel do žoge pred Simčičem in jo poslal v prazno mrežo.

Zmagovalec je bil odločen, še toliko bolj v 66. minuti, ko je moral Innocenti zaradi prekrška nad Antoniom Delameo Mlinarjem in drugega rumenega kartona iz igre. Gosti sicer številčne prednosti niso unovčili.

Prva liga TS, 15. kolo:

Zavrč : Maribor 0:1 (0:0)
Tavares 70./11-m

Domžale : Luka Koper 2:0 (2:0) 
Morel 2., Korun 45.

Celje : Kalcer Radomlje 5:0 (4:0) 
Verbič 25., 29., 33., Ahmedi 35., Vrhovec 54./11-m

Gorica : Olimpija 0:3 (0:1)
Zajc 10., Valenčič 48., Burgič 61.

Krka : Rudar 1:1 (1:0)
Perić 28.; Džinić 76.

  • Lestvica:
    1. Domžale 35 točk
    2. Olimpija 29 (-1)
    3. Maribor 29 (-1)
    4. Celje 27
    5. Zavrč 26 
    6. Luka Koper 19
    7. Rudar Velenje 16
    8. Gorica 12
    9. Krka 9
    10. Kalcer Radomlje 5

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.