Zmaga Schlierenzauerja

Foto: Žurnal24 Gregor Schlierenzauer Planica Reuters
Na zadnji preizkušnji svetovnega pokala na planiški velikanki je svoje mojstrstvo znova dokazal Gregor Schlierenzauer. Robert Kranjec se je s četrtim mestom vrnil v svetovni vrh.
Oglej si celoten članek
 

Planica, poleti, 2. tekma

1. G. Schlierenzauer (AVT) 442,1 točke
2. M. Koch (AVT) 435,2
3. J. Happonen (FIN) 418,8
4. R. Kranjec (SLO) 418,5
24. J. Damjan (SLO) 357,9
28. J. Tepeš (SLO) 342,6

V popolnoma drugačnih vremenskih pogojih kot včeraj so skakalci začeli še zadnjo preizkušnjo v Planici . Prva sta se občinstvu predstavila Primož Pikl in Jurij Tepeš . Primož Pikl je v slabih razmerah zmogel zgolj 166,5 metra, kar ga je postavilo v vrste tistih, ki so čakali na napake drugih tekmovalcev, da bi se le uvrstili v drugo serijo. Jurij Tepeš si je z malenkost boljšim skokom 174,5 metra kmalu zagotovil pot v finale. "Pozna se, da ni vzgonskega vetra, tako kot včeraj. Tudi nalet je danes nižji," je povprečen dosežek za Zurnal24.si obrazložil Tepeš. Večina tekmovalcev je dosegala povprečne skoke, do nastopa Roberta Kranjca je bil namreč najboljši dosežek 191,5 metra Takuja Takeuchija . Slovenski skakalec pa je z odličnim skokom poletel kar 210,5 metra in si zagotovil veliko prednost pred zasledovalci. Nihče izmed skakalcev, ki so sledili, se mu ni uspel približati. Vodstvo Kranjca je tako trajalo do odličnega nastopa Avstrijca Martina Kocha , ki je z daljavo 216,5 metra dosegel nov najboljši dosežek dneva. Večina skokov se je končala pred mejo 200 metrov, med drugimi je povprečno daljavo 189 metrov dosegel tudi Jernej Damjan . "Današnji skok je bil boljši od včerajšnjih dveh, vendar mi počasi zmanjkuje baterij," je za Zurnal24.si priznal izčrpani Damjan.

Kranjec je bil na zadnji tekmi sezone odličen četrti. © Reuters

 
 
 

Ocena sezone je slaba, vtisa pa to četrto mesto ne more popraviti.

Robert Kranjec

 
Velika pričakovanja Bjoerna Einarja Romoerena pa so se zaradi napake pri odskoku končala čisto na vrhu hrbtišča. Prek dvesto metrov pa je do takrat uspel poleteti zgolj še Janne Happonen . Prav nihče od najboljših se v neugodnih razmerah ni uspel približati najboljši trojici – vse od nastopa Gregorja Schlierezauerja , ki je uspel dosežek Kocha izboljšati še za pol metra. Tudi zadnji na zaletišču Thomas Morgenstern se je stopil z oblačnim nebom in pristal pri 184,5 metra, kar je zadostovalo za 23. mesto.

 

Preberite še ...

Planiški praznik 

Prva tekma 

Moštvena tekma

V drugi seriji smo bili priča zvišanju zaletnega mesta in posledično daljšim dosežkom vseh tekmovalcev. Jernej Damjan je v zadnjem skoku dosegel podobno daljavo kot v prvi seriji in tako končal naporno, a uspešno sezono. Dobre razmere je izkoristil Martin Schmitt , ki se je s skokom 212,5 metra za kar dolgo časa zasidral na prvem mestu. "Sklatiti" ga je uspel šele Norvežan Anders Jacobsen , ki je s skokom 211 metrov postal novi vodilni, tesno pa mu je sledil Švicar Simon Ammann . Na vrhu je na svoj nastop čakala še najboljša deseterica. Svoje mojstrstvo je nedvomno pokazal Anders Bardal , ki je tudi preletel dvesto metrov in prevzel vodstvo, ki mu ga ni uspel vzeti niti rojak Tom Hilde . Vseeno je to pomenil trojno norveško vodstvo. Vsi trije pa so se morali umakniti Fincema Janneju Ahonenu in odličnemu Janneju Happonenu , ki sta v duhu dobrih medsosedskih odnosov preskočila njihove dosežke. Predvsem Happonen je z odličnim skokom navdušil planiško občinstvo. Robert Kranjec pa se je s skokom 214,5 metra zavihtel na drugo mesto. Skoki so postajali vse daljši, saj je Koch dosegel kar 229,5 metra in prevzel vodstvo. Vse pa je znova utišal Schlierenzauer, ki poletel prav do dna letalnice in dosegel daljavo 231 metrov. Kranjec je tako tekmo končal na odličnem četrtem mestu. Damjan je končal na 24. mestu, medtem ko se je Tepeš moral sprijazniti z 28. 

 
 

Spat grem že ob štirih popoldne.

Jernej Damjan

 
Naši skakalci so tako končali letošnjo sezono, ki nas navdaja z mešanimi občutki in mislijo, da bi lahko dosegli več. "Oba današnja skoka sta bila dobra, a nisem imel sreče, saj bi mi lahko en sodnik dal za pol točke boljšo oceno. Ocena celotne sezone je slaba, vtisa pa to četrto mesto ne more popraviti", je po zadnjem skoku v letošnji sezoni dejal Robert Kranjec. Tudi Damjan, ki je bil naš najboljši skakalec letos, ni skrival nezadovoljstva. "Zelo sem vesel, da je vsega konec. Letošnja Planica mi ne bo ostala v najlepšem spominu, manjkala pa mi je namreč sreča z vetrom. Spat bom šel že ob štirih popoldne." Tudi naš najmlajši tekmovalec na finalu svetovnega prvenstva v Planici, ki se je uspel uvrstiti v finale, Jurij Tepeš, je od sebe pričakoval boljše dosežke. "Z rezultatom moram biti zadovoljen, čeprav sem pretekle dni skakal bolje. Iz tekme v tekmo sem bil bolj utrujen, tako da se kaj več ni dalo postoriti. Od celotne sezone sem sicer pričakoval več, kot sem dosegel. Upam, da bo naslednja boljša."

Najboljši letos © Saša Despot

 

Skupno zmago si je, kljub slabšemu koncu sezone, priskakal Avstrijec Thomas Morgenstern, ki je svojo superiornost dokazoval predvsem v prvem delu sezone, ko je bil skoraj nepremagljiv. Drugo mesto je slavil odlični Schlierenzauer, medtem ko je tretje mesto pripadlo zvezdi stalnici na skakalnem nebu Janneju Ahonenu.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.