Zmagi Fourcadu in Solemdalovi, prvih deset brez naših

Foto: EPA
Foto: EPA
Zasledovalni preizkušnji na deset kilometrov sta v Hochfilznu dobila Norvežanka Synnove Solemdal in Francoz Martin Fourcade. Najboljša Slovenca sta bila Teja Gregorin (13.) in Jakov Fak (16.).
Oglej si celoten članek

Za Synnove Solemdal, ki je pustila nepokrito le eno tarčo (1,0,0,0), je to druga zmaga v svetovnem pokalu, obe je dosegla v zasledovanju. Po odpadlih zasledovanjih v švedskem Östersundu so se ženske prvič v sezoni pomerile na desetkilometrski zasledovalni tekmi. Druga je bila Ukrajnika Julija Džima, tretja pa Poljakinja Krystyna Palka. Najboljša Slovenka je bila na 13. mestu Teja Gregorin.

Gregorinova je napredovala za šest mest glede na sprintersko uvrstitev. Precej je izboljšala streljanje, saj je od dvajsetih tarč zgrešila le dve v položaju stoje (0,0,1,1), v zadnjem krogu pa prehitela celo finsko biatlonko Kaiso Mäkaräinen, ki je znana kot ena najhitrejših v svetovnem pokalu.

"Najboljši nastop, a zdaleč ne tak, kot si ga želim"

"Zanesljivo je bil to moj najboljši letošnji nastop, ki pa še zdaleč ni tak, kot si ga želim. S tem mislim predvsem na strelske postanke stoje, kjer se še lovim. Tudi danes še ni šlo brez napak, vendar se po občutku tudi to pomika navzgor in bo na naslednjih tekmah še boljše. V zadnjem krogu sem se držala boljših tekmovalk, da smo skupaj napredovale ter nato prehitela Kaiso v boju za 13. mesto. To je bila dobra primerjava za mojo tekaško formo, ki je očitno kar dobra," je bila po tekmi zadovoljna Gregorinova.

"Malo bolj pogumno bo morala streljati še stoje, saj dobro ve, da lahko zadane vse tarče. Predvsem zadnji strel ji dela še nekaj preglavic, sicer pa gredo skoraj vsi povsem v središče. Ponavadi na začetku sezone potrebuje kakšno tekmo več, da pridobi samozavest, kar je še posebej pomembno pri streljanju. Sedaj si to že dokazuje in verjamem, da bo šlo pri njej le še navzgor," je njene predstave strelski trener Tomaš Kos.

Fourcade slavil pri moških, Fak trikrat grešil za 16. mesto

Andreja Mali si je s petimi nepobeljenimi tarčami (1,2,2,0) pokvarila uvrstitev iz sprinta in pristala na 49. mestu, novinka Anja Eržen pa je podlegla pritisku neposredne primerjave, bila z devetimi zgrešenimi tarčami nezanesljiva na strelišču (2,1,3,3) in končala kot 59.

Francoz Martin Fourcade je dobil moško 12,5-kilometrsko zasledovalno preizkušnjo v Hochfilznu. Drugo mesto je osvojil Norvežan Emil Hegle Svendsen (+ 7,7; 1), tretji pa je bil njegov rojak Tarjei Boe (+ 17,6; 2). Edini slovenski predstavnik Jakov Fak je tekmo končal na 16. mestu (+ 1:15,7) s tremi zgrešenimi streli.

Fak zdaj pred Bauerjem

Fourcade je dosegel tretjo letošnjo zmago in je po štirih tekmah zanesljivo na vrhu skupnega seštevka. Slovenski biatlonec Fak je, podobno kot Gregorinova pred njim na ženski tekmi, napredoval za šest mest in se z 22. zavihtel na 16. mesto. V seštevku svetovnega pokala je Fak na 27. mestu, Klemen Bauer je 29.

Edini slovenski predstavnik na moški zasledovalni tekmi je bil zelo prepričljiv na prvih dveh strelskih postankih, ko je na progi zasedal trinajsto mesto. Nato je stoje zgrešil eno tarčo, a še vedno ohranil začasno trinajsto mesto. Po zadnjem obisku strelišča je prvi zgrešeni tarči dodal še dve, zapustil strelišče kot devetnajsti in v ciljnem sprintu prišel do končnega 16. mesta.

Potrebuje še nekaj časa

"Na zadnjem streljanju sem poskušal biti čim bolj hiter in obenem več tvegal, da bi si priboril uvrstitev vsaj v deseterico. Tako je pač potrebno razmišljati, če si želiš vrhunske uvrstitve. Včasih dobiš, včasih pa tudi izgubiš. Dobri občutki se vendarle spet vračajo in gre na bolje. Nekaj časa še potrebujem, da bo spet vse v najlepšem redu, predvsem pa želim stopnjevati formo do februarskega vrhunca. Čeprav sem v zadnjem krogu ujel tri odlične tekmovalce pred seboj, mi je malo zmanjkalo moči, kar je tudi posledica pomanjkanja treninga. To se vidi predvsem po treh zaporednih tekmah," je Fak sklenil po vikendu v Hochfilznu.

"Zadovoljni moramo biti z obema našima vodilnima tekmovalcema, tako s Tejo kot z Jakovim. Oba sta naredila precejšen preskok, ki pa bi bil lahko še večji, če bi bila bolj natančna na strelišču. Tejo nekoliko tepe še hitrost streljanja, Jakova pa predvsem pomanjkanje treninga. Danes je v zaključku naredil dve napaki, saj je bil morda celo prehiter pri streljanju, vendar se tako tekmuje za visoke uvrstitve," je dejal glavni trener Uroš Velepec.

Še vedno lovijo priključek

"Njemu deseto ali petnajsto mesto pač ne pomenita tako veliko, kot morda komu drugemu, saj je že posegal po zmagah. Oba se pogumno borita na progi in prihajata v formo, kot jo poskušamo tempirati. Napredek je bil viden in smo zadovoljni s trenutnim stanjem. Seveda moramo še z ostalimi ujeti priključek, ki pa bo v skladu z njihovimi zmožnostmi in trenutnim stanjem. Veselimo se naslednjih tekem na novem prizorišču v Franciji, ki ga razen francoske ekipe še nihče ne pozna, zato bo potrebnega tudi nekaj več privajanja na proge. Naš cilj ostaja isti, tekmovati na najvišji možni ravni in stopnjevati uvrstitve," je še dodal.

Biatlonke in biatlonci se prvič selijo v francoske Alpe, kjer jih naslednji konec tedna s štafetnimi, sprinterskimi in zasledovalnimi tekmami pričakuje prizorišče Annecy-Le Grand Bornand. Slovenska ekipa (Gregorin, Mali, Eržen, Fak, Bauer, Janez Marič, Simon Kočevar) se bo tja odpravila že v torek zgodaj zjutraj, saj jih čaka več kot osemurna pot do zadnje postaje svetovnega pokala v letu 2013.

Svetovni pokal, Hochfilzen, zasledovalnje na 10 km (Ž), rezultati:

1. Synnove Solemdal (Nor) 30:16,2 (1)
2. Julia Džima (Ukr) + 11,5 (0)
3. Krystyna Palka (Pol) 15,1 (0)
4. Veronika Vitková (Češ) 18,1 (1)
5. Irina Starih (Rus) 24,3 (1)
6. Jekaterina Šumilova (Rus) 31,9 (1)
7. Valj Semerenko (Ukr) 1:02,5 (2)
8. Vita Semerenko (Ukr) 1:06,4 (1)
9. Gabriela Soukalová (Češ) 1:07,0 (1)
10. Olga Zajceva (Rus) 1:07,2 (3)
...
13. Teja Gregorin (Slo) 1:12,1 (2)
49. Andreja Mali (Slo) 4:14,0 (5)
59. Anja Eržen (Slo) 7,54,0 (9)
...

Svetovni pokal, skupno (po štirih tekmah):

1. Gabriela Soukalová (Češ) 146 točk
2. Synnove Solemdal (Nor) 145
3. Olga Zajceva (Rus) 143
4. Irina Starich (Rus) 142
5. Tora Berger (Nor) 132
6. Marie Laure Brunet (Fra) 132
7. Veronika Vitková (češ) 127
8. Julija Džima (Ukr) 121
9. Selina Gasparin (Švi) 119
10. Darja Domračeva (Blr) 116
...
19. Teja Gregorin (Slo) 73
39. Andreja Mali (Slo) 27
...

Zasledovanje na 12,5 km (M), rezultati:

1. Martin Fourcade (Fra) 31:21,0 (1)
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) + 14,8 (1)
3. Tarjei Boe (Nor) 26,3 (2)
4. Jevgenij Ustjugov (Rus) 33,5 (0)
5. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 34,1 (3)
6. Simon Schempp (Nem) 35,7 (1)
7. Christoph Sumann (Avt) 39,3 (0)
8. Alexis Boeuf (Fra) 58,1 (1)
9. Andrejs Rastorgujevs (Lat) 44,9 (1)
10. Jena Guillaume Beatrix (Fra) 45,7 (1)
...
16. Jakov Fak (Slo) 1:15,7 (3)
...

Svetovni pokal, skupno (po štirih tekmah):

1. Matrin Fourcade (Fra) 234 točk
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) 143
3. Jevgenij Ustjugov (Rus) 133
4. Simon Eder (Avt) 129
5. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 127
6. Daniel Böhm (Nem) 125
7. Jean Guillaume Beatrix (Fra) 112
8. Tarjei Boe (Nor) 106
9. Arnd Peiffer (Nem) 103
10. Sergej Semenov (Ukr) 99
...
27. Jakov Fak (Slo) 57
29. Klemen Bauer (Slo) 51
...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.