Črn dan: Zmago posvetil preminulemu prijatelju

Foto: Epa
Foto: Epa
Quartararo do zmage na dirki, ki jo je zaznamovala smrt mladega Švicarja.
Oglej si celoten članek

Dirkaški dan v Mugellu, kjer je bila na sporedu šesta dirka sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu, je zaznamovala predvsem smrt Jasona Dupasquierja. Mladi Švicar je umrl zaradi posledic padca na sobotnih kvalifikacijah, v senci tragedije pa so danes zmage dosegli Fabio Quartararo, Remy Gardner in Dennis Foggia.

V elitnem razredu motoGP je bil najhitrejši Quartararo (Yamaha), ki je tako povečal naskok v SP. Na koncu je drugo mesto pripadlo Portugalcu Miguelu Oliveiri (KTM), tretji je bil Španec Joan Mir (Suzuki). Ob koncu dirke so v vodstvu tekmovanja poskrbeli za nekaj zmede. Sprva so namreč Oliveiri odvzeli drugo mesto, ker naj bi v zadnjem krogu zapeljal z območja steze, ter ga prestavili na tretje. A že nekaj minut zatem so kazen razveljavili in vrstni red na drugem in tretjem mestu je bil spet takšen, kot je bil ob prečkanju ciljne črte.

To je bila tretja zmaga v tej sezoni za Francoza, z njo pa je povečal naskok v SP, zdaj ima 105 točk. Njegov doslej najbližji zasledovalec Francesco Bagnaia (Ducati) tokratne dirke ni končal. Na drugo mesto se je prebil danes četrti Johann Zarco z 81. točkami, Bagnaia je ostal pri 79 in je zdaj tretji.

A vse dogajanje in akcije na stezi so danes ostali v senci tragičnega sobotnega dogodka v kvalifikacijah razreda motoGP. Komaj 19-letni Dupasquier je pri padcu in po tem, ko je vanj še trčil eden od tekmecev, dobil tako hude poškodbe glave, da je danes v bolnišnici v Firencah umrl.

Foto: Epa Jason Dupasquier

Po njegovi smrti so se v vodstvu tekmovanja odločili, da program vseeno izpeljejo po predvidenem urniku. Pred začetkom vsake dirke so se nesrečnega Švicarja njegovi sotekmovalci spomnili z minuto molka. Tudi po dirki pa so bili odzivi večinoma povezani z njim, vsi zmagovalci so današnje zmage posvetili njemu in izrazili sožalje njegovi družini.

V elitnem razredu je sprva kazalo, da bo potekal oster boj med Francozoma Quartararojem in Zarcojem, potem ko se je prvi Ducatijev dirkač Bagnaia po padcu poslovil že v drugem krogu. A dirkač poltovarniškega Ducatija je zdržal le do petega kroga, potem pa se je Quartararo v vodstvu odpeljal naprej in tekmeci niso imeli več možnosti, da bi ga še ujeli.

Zadnji krogi dirke so tako ponudili le obračun za preostali mesti na stopničkah. Iz tega se je sam izločil drugi Suzukijev voznik Alex Rins s padcem nekaj krogov pred ciljem, potem se je pred Zarcoja prebil Oliveira, Mir ga je v zadnjih krogih sicer ogrožal, a ga ni mogel premagati. Po nekaj minutah negotovosti glede tega, ali sta dirkača pravilno prevozila celotno stezo oziroma ali je kdo od njiju zapeljal čez belo črto, ki označuje območje dirkanja, pa je nazadnje obveljal prvotni vrstni red.

"Ne morem se veseliti, izgubili smo prijatelja. To je črn dan. Ko smo imeli minuto molka, sem se težko zbral. V vsakem krogu, ko sem prišel mimo mesta nesreče, sem se spomnil na Jasona. Zmago posvečam njemu," je po dirki dejal Quartararo.

"Dobra dirka, ves konec tedna nam je šlo dobro in ko sem prehitel Zarcoja, sem vedel, da sem na dobri poti. Rad bi, da bi to doživel v drugačnih okoliščinah. Z mislimi smo pri njegovi družini, žal je naš šport lahko včasih tudi zelo krut," pa je menil drugouvrščeni Oliveira.

Tudi v obeh šibkejših razredih je tragična nesreča močno zaznamovala dogajanje. Dirki sta dobila Avstralec Gardner in Italijan Foggia. V razredu moto2 je preizkušnjo dobil Gardner pred Špancem Raulom Fernandezom in Italijanom Marcom Bezzecchijem. Skupno je v SP v vodstvu Gardner s 114 točkami.

Zmagovalec razreda moto3, v katerem je tekmoval tudi nesrečni Švicar, pa je postal Foggia. Drugi je bil Španec Jaume Masia, tretji pa Argentinec Gabriel Rodrigo. Skupno je v vodstvu s 111 ostal Španec Pedro Acosta, danes sicer osmi.

Naslednja preizkušnja SP bo že naslednji teden dirka v Barceloni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:47 30. Maj 2021.

    V prvem mesecu sem prejel 23785 ameriških dolarjev, zadnji mesec pa 29847 dolarjev, samo delal sem od spleta od doma. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.