Zmaji končno premagali urok Celovca

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Hokejisti Tilie Olimpije so po letu 2008 končno uspeli premagati KAC v Celovcu. Za zmago zmajev je tri minute pred koncem zadel Aleš Mušič (4:3). Acroni Jesenice so brez izstreljenega naboja v Podmežakli položile palice pred Gradcem (0:3).
Oglej si celoten članek

Ljubljančani so pred zahtevnim gostovanjem v Celovcu, kjer niso zmagali že od uspešne končnice pred tremi leti, doživljali manjšo krizo. Izgubili so štiri tekme, od tega dve domači, posledica slabe forme pa je bil tudi odhod Finca Tomija Mustonena, ki se je s klubom razšel v ponedeljek. Pred tekmo pa sta bili obe moštvi pred pomembno nalogo, saj so tudi domači imeli za sabo serijo petih porazov.

Že v prvi minuti je po desni strani ušel Thomas Koch, toda vratar Jean Phillipe Lamoureux je bil na mestu. Domači so pritisnili, ko so dvakrat zapored imeli na ledu igralca več. Nato pa so Ljubljančani z igralcem manj prišli do prednosti, po podaji Žige Panceta je v polno zadel John Hughes. Domači navijači so še bolj onemeli, ko je nekaj minut pozneje po podaji Hughesa Justin Taylor spretno in srečno povišal vodstvo.

Na začetku druge tretjine so domači pritisnili z igralcem več, ko pa se je vrnil izključeni ljubljanski igralec, so gostje izpeljali hiter protinapad, ki ga je z lepim golom kronal Petr Šachl. Tedaj so imeli domači lepo izhodišče, toda v nadaljevanju je sodnik kot po tekočem traku izključeval Olimpijine hokejiste. V 30. minuti je tako Gregor Hager iz bližine znižal na 1:3. Domači so nato dve minuti igrali z dvema igralcema več, vendar so se zmaji ubranili. A le 31 sekund potem, ko so si oddahnili, je sledila nova kazen in Kirk Furey je še pred zadnjim odmorom izid znižal na 2:3.

V zadnji del so zmaji krenili številčno močnejši, a tega niso izkoristili, nato pa so zaspali pred svojim golom in domači so prek Kocha izid izenačili. Tako je tekma spet postala odprta. Celovčani so še trikrat igrali z igralcem več. Prebujeni domači navijači so čakali vodilni gol. V 50. minuti je Scott Hotham z modre črte zadel okvir gola. V 58. pa so gostje z igralcem več preko Aleša Mušiča, ki je bil najbolj spreten pred vrati, le zadeli. V 59. minuti je gostom ušel Tyler Scoffield, a je bil Lamoureux na mestu. V zadnji minuti so domači poskušali še brez vratarja, toda zmaji so vse nalete ustavili in prišli do pomembne zmage in obenem prekinili dolg niz porazov v Celovcu.

V naslednjem kolu bodo Ljubljančani v petek igrali z Medveščakom.

Železarji brez izstreljenega naboja

Jeseničani kljub številnim težavam izven ledu na terenu v zadnjem času presenečajo. Nazadnje so s pomlajeno in oslabljeno zasedbo na domačem terenu v prejšnjem kolu po kazenskih strelih premagali Celovec, tokrat pa so v Podmežaklo prišli hokejisti Gradca. Pred tekmo sta zadnjeuvrščene Jeseničane in devetouvrščene Gradčane ločili dve točki. Železarji so nastopili brez poškodovanih Jake Ankersta, Andreja Židana in Anžeta Kuralta, manjkal je tudi Karl Henrik Petre, ki se s klubom še vedno ni dogovoril o nadaljnjem sodelovanju.

Gostje so hitro nakazali, na kakšen način želijo priti do zmage. S trdo in grobo igro na meji prekrška so se zaletavali v jeseniške igralce in domači vratar Michal Fikrt se je moral hitro izkazati. Prvi poskusi Jeseničanov pa so postali plen gostujočega vratarja Fabiana Weinhandla, tudi ob prvi izključitvi na avstrijski strani. Gostje so prišli do vodstva z igralcem več, ko se je plošček srečno odbil v gol od branilca Dustina Van Ballegooieja. Gostje iz Gradca so izkoristili tudi drugo številčno prednost, tokrat je Van Ballegooie lepo zadel zgornji levi kot Fikrtovih vrat. Železarji so bili najbližje zadetku minuto pred prvim odmorom, ko je Jan Berčič iz ugodnega položaja zadel zunanji del vrat Gradca.

Domači so drugo tretjino začeli z igralcem več, Antti Pusa je pri tem zadel le zunanji del mreže. V nadaljevanju je bila igra dokaj tekoča, z nekaj zaključnimi streli na obeh straneh, ki pa sta jih oba vratarja zanesljivo zaustavila. Najnevarnejši je bil strel gostujočega napadalca Guillauma Lefebvreja, ki ga je Fikrt odbil. Druga tretjina se je tako končala brez golov.

V 42. minuti je Matthias Iberer po prodoru izza vrat presenetil Fikrta in povišal vodstvo gostov. Gorenjci so se nato dvakrat zapored ubranili z igralcem manj. Pred vrati Weinhandla je bilo vroče, ko so železarji napadali z igralcem več, a plošček ni hotel v gol po poskusu Jureta Dolinška. Avstrijski vratar je srečno ohranil mrežo nedotaknjeno tudi po strelu Žige Grahuta. Projektil Andreja Tavžlja z modre črte pa je zaustavila prečka.

V naslednjem kolu se bodo Jeseničani v petek v gosteh pomerili z vodilnim Linzem.

Liga Ebel, 29. kolo:

KAC Celovec : Tilia Olimpija 3:4 (0:2, 2:1, 1:1)
Hager (30), Furey (35), Siklenka (42); Hughes (6), Taylor (15), Šachl (26), Mušič (57)

Acroni Jesenice : Graz 99ers 0:3 (0:2, 0:0, 0:1).
Van Ballegooie (13), Van Ballegooie (16), Iberer (42)

Vienna Capitals : Black Wings Linz 2:5 (0:1, 1:1, 1:3)

Red Bull Salzburg : Medveščak Zagreb 6:2 (3:0, 1:1, 2:1)

Orli Znojmo : VSV Beljak 5:1 (2:0, 3:0, 0:1

Sapa Fehervar je bila prosta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.