Znana usoda Kopra

Foto: FC Luka Koper
Foto: FC Luka Koper
Licenčna komisija Nogometne zveze Slovenije je koprsko pritožbo na odločitev o nedodelitvi licence za nastopanje v prvoligaškem prvenstvu zavrnila kot neutemljeno!
Oglej si celoten članek

Na Bonifiki se bo v prihodnji sezoni še igral prvoligaški nogomet, saj bodo na njem igrali nogometaši Ankarana. Bodo pa brez nastopov med slovensko elito ostali igralci Kopra. Ta ni dobil potrebne licence in se bo tako moral preseliti v eno izmed nižjih lig.

Odločitev sprva še ni bila uradno potrjena s strani Nogometne zveze Slovenije, a je že bila odpovedana tekma dodatnih kvalifikacij med Aluminijem in Ankaranom. Klub iz Kidričevega tako ostaja med elito, ob Triglavu, ki je bil najboljši v drugoligaški konkurenci, pa novi član 1. SNL postaja tudi Ankaran. Ta je bil v drugi ligi sicer le tretji, drugouvrščeni Dob se je namreč znova odpovedal igranju v najmočnejši slovenski ligi.

"Licenčna komisija Nogometne zveze Slovenije za pritožbe je v skladu s Pravilnikom NZS o licenciranju sprejela odločitev glede pritožbe FC Koper zoper odločbo komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, ter pritožbo zavrnila kot neutemeljeno," so nato sporočili z NZS.
 
"Odločitev Licenčne komisije NZS za pritožbe pomeni, da FC Koper ni pridobil licence za nastopanje v 1. SNL v sezoni 2017/18, v povezavi z odločitvijo Odbora za nujne zadeve NZS pa ta odločitev pomeni, da se tekmi dodatnih kvalifikacij za uvrstitev v 1. SNL med NK Ankaran-Hrvatini in NK Aluminijem ne odigrajo. Odločitev Licenčne komisije NZS vezane na FC Koper je dokončna," se končuje izjava NZS.

Kako je prišlo do zavrnitve licence?

Nogometni klub FC Koper, ki se za zdaj na odločitev NZS uradno še ni odzval, je športno društvo z najštevilčnejšim članstvom na slovenski obali. Ustanovljen je bil leta 1920. Članska ekipa doslej le trikrat ni igrala v najvišjem rangu slovenskega nogometa, v sezonah 1995/96, 1997/98 in 1999/2000 je klub nastopal v drugi ligi, in ima tudi naslov državnega prvaka iz leta 2010 ter dve pokalni lovoriki. Vse od sezone 2000/01 je bil koprski klub stalni član prvoligaške druščine, ki jo po 17 letih zdaj zapušča. V FC Kopru dela v vseh selekcijah 18 trenerjev ter štirje trenerji vratarjev, je zapisano na spletni strani kluba.

Pravkar končano sezono je Koper končal na šestem mestu 1. SNL in je edini med deseterico klubov, ki ni izpolnil pogojev za pridobitev licence NZS. Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je že v začetku maja objavila rezultate licenčnega postopka za klube 1. SNL za sezono 2017/18. Na prvi stopnji je bilo uspešnih devet prvoligašev, komisija je zaradi neizpolnjevanja finančnih obveznosti zavrnila le Koper. Danes pa je Koper izgubil pritožbo tudi na drugi stopnji.

Februarja je klub izgubil glavnega pokrovitelja Luko Koper, ki je s klubom predčasno prekinila petletno sponzorsko pogodbo. V Luki Koper so takrat za Primorske novice pojasnili, da so se za prekinitev pogodbe odločili, ker je bil njihov sponzorski denar namenjen razvoju koprskega nogometa in s tem dvigu ugleda luke, ne pa plačevanju dolgov društva FC Koper upnikom.

Klub je v prisilni poravnavi. Potem ko je višje sodišče v Ljubljani tik pred koncem lanskega leta razveljavilo postopek prisilne poravnave nad nogometnim prvoligašem z Obale FC Koprom, je okrožno sodišče v Kopru 1. februarja klub znova poslalo v prisilno poravnavo, ki jo vodi Matija Vičar. Nogometni klub svojim upnikom ponuja zmanjšanje navadnih terjatev za 95,5 odstotka, poplačilo preostanka pa postopno v treh letih od pravnomočnosti potrjene prisilne poravnave.

Upniki s skupaj 3,7 milijona evrov navadnih terjatev lahko torej v treh letih pričakujejo poplačilo v višini 167.118 evrov. V to številko je všteto tudi nekaj manj kot 997.000 evrov posojila poslovneža Milana Mandarića, ki je zapadlo junija lani, zaradi česar so klubu tudi zablokirali račun.

Največji upnik koprskega kluba je sicer družba Swiss Sport Agency s sedežem na Maršalovih otokih, ki je v prvem postopku poenostavljene prisilne poravnave lani poleti prijavila terjatev v višini 2,12 milijona evrov. Račun v tej višini je FC Kopru izstavila za svetovanje, pogajanja in sklenitev pogodb s 15 nogometaši, ker pa je bil izstavljen šele nekaj dni pred vložitvijo zahteve za poenostavljeno prisilno poravnavo, so se pojavila ugibanja, ali ne gre le za navidezen dolg.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:18 1. Junij 2017.

    **** Odločitev sprva še ni bila uradno potrjena s strani Nogometne zveze Slovenije, a je že bila odpovedana tekma dodatnih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.