Znane tekmice za EuroBasket 2019

Foto: KZS
Foto: KZS
Slovenski selektor pričakuje glasno podporo.
Oglej si celoten članek

Žreb je določil, da bodo slovenske košarkarice na evropskem prvenstvu 2019 v Srbiji in Latviji igrale v skupini s Turčijo, Italijo in Madžarsko. Prvenstvo je na sporedu od 27. junija in 7. julija, Slovenija pa bo predtekmovanje igrala v Nišu.

Na evropskem prvenstvu bo nastopilo šestnajst ekip. Zmagovalke skupin se bodo neposredno uvrstile v četrtfinale, drugo- in tretjeuvrščene ekipe pa bodo igrale repasaž za preostala štiri prosta mesta. Zaključni boji bodo potekali v beograjski Areni. Slovenija bo prvo tekmo igrala z Madžarsko, naslednji dan jo čaka Turčija, po dnevu premora pa Italija.

Slovenija, ki je drugič zapored udeleženka eurobasketa, je bila na žrebu v Beogradu uvrščena v zadnji, četrti kakovostni razred, saj ima glede na to, da bo zanjo to šele drugi nastop na EP, najnižjo uvrstitev na lestvici Fiba med vsemi udeleženkami tega evropskega prvenstva. Slovenija je na svetovni lestvici Fiba na 63. mestu, med evropskimi reprezentancami pa na triindvajsetem.

Iz prvega bobna je Slovenija dobila Turčijo, šesto reprezentanco na svetu in tretjo v Evropi, Italija, ki je 31. na svetu in 16. v Evropi, je bila v drugem bobnu, v tretjem pa Madžarska, ki zaseda 50. mesto na svetu oziroma 19. v Evropi.

"Z žrebom smo lahko zadovoljni. Dobili smo atraktivno skupino, v kateri so reprezentance približno enake kakovosti kot mi. Zavedamo se, da imata Italija in Turčija bogato tradicijo, Madžarska pa zadnja leta ogromno vlaga v žensko košarko. Tekmice zelo spoštujemo. Kljub temu, da še vedno veljamo za novince na velikih tekmovanjih, se ne bomo vnaprej predali. Na prvenstvo se bomo dobro pripravili, se borili in ob številčni ter glasni podpori fantastičnih slovenskih navijačev prikazali všečno košarko, ki nas krasi v zadnjem obdobju," je po žrebu dejal selektor reprezentance Damir Grgić.

Foto: KZS slovenska ženska košarkarska reprezentanca

Z žrebom je zadovoljna tudi kapetanka Nika Barič: "Mislim, da smo lahko z žrebom vsi zadovoljni. Sama sicer pred žrebom nisem imela nekih pričakovanj, v skupini si nisem želela le Francije in Španije. Na prvenstvu je možno vse. Vsaka tekma je zgodba zase in veliko bo odvisno tudi od dnevne forme. Verjamem, da bomo imele glasno podporo naših navijačev. Že se veselim priprav in komaj čakam, da se prvenstvo začne."

Slovenija je bila v skupino C uvrščena neposredno, saj jo je gostiteljica Srbija izbrala kot partnersko zvezo. Tekme predtekmovanja bo igrala v dvorani Čair, ki sprejme 4000 gledalcev. Slovenija je na EP 2017 v Pragi zasedla 14. mesto. Premagala je Izrael (59:56), visoko izgubila s Srbijo (69:88) ter za las zgrešila zmago proti Franciji (68:70), ki je kasneje v finalu izgubila proti Španiji.

Na žrebu sta bili predstavljeni tudi maskoti evropskega prvenstva - mački z imenoma Pick in Roll, ki jih je oblikovala agencija Zadrga iz Maribora. V četrtek se bo v Beogradu odvil še žreb za evropska prvenstva mlajših starostnih skupin. Vse tri slovenske fantovske ekipe bodo v letu 2019 nastopile v diviziji A, dekliški reprezentanci do 16 in 18 let pa v diviziji B.

  • Skupina A (Riga): Ukrajina, Velika Britanija, Latvija, Španija
  • Skupina B (Riga): Švedska, Francija, Češka, Črna gora
  • Skupina C (Niš): Madžarska, Turčija, Italija, Slovenija
  • Skupina D (Zrenjanin): Belorusija, Rusija, Belgija, Srbija
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.