Znova drama na dvoboju Dallasa in Phoenixa, odločil je zadnji met

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dallas Mavericks so sezono odprli s porazom pri Phoenixu. Ta je bil boljši s 107:105.
Oglej si celoten članek

Svojo prvo tekmo v sezoni so odigrali tudi Dallas Mavericks. Nasprotnik Luke Dončića in kolegov so bili Phoenix Suns, ki so sredi maja proti zasedbi iz Teksasa klonili v drugem krogu play-offa, ko je o zmagovalcu serije odločala sedma tekma. Na njej je blestel slovenski zvezdnik.

Ta je dobro odprl tudi tokratni dvoboj, dosegel je šest od prvih sedem točk gostujočega moštva, nato pa je dodal še asistenci za koš JaValeja McGeeja, ki je svojo prvo tekmo po vrnitvi v Dallasovo franšizo odigral prav proti svoji nekdanji ekipi, in trojko Doriana Finney-Smitha za vodstvo z 12:9.

Slabih pet minut pred koncem četrtine je bil izid še izenačen, nato pa so gostje po uspešnih metu za tri točke Christiana Wooda, po pirueti Dončića in hitrem protinapadu Tima Hardawayja Jr. povedli za osem točk. Za prav toliko so gostje vodili tudi po koncu prvih 12 minut. Ljubljančan je v prvi četrtini, ki se je končala z izidom 32:24, z metom 6/9 zbral 13 točk, k temu pa je dodal še po tri ulovljene žoge in podaje.

Tako kot v večijem delu minule sezone je Dončić presedel začetek druge četrtine, njegovi soigralci pa so v tem obdobju še povečali naskok. Spencer Dinwiddie je v nizu dosegel osem točk in Mavericks popeljal do 42:26. Trener Sonc Monty Williams je vzel minuto odmora. Dodatno težavo za domače so predstavljale tudi osebne napake prvega centra Deandreja Aytona. Ta je na začetku druge četrtine odigral le nekaj sekund, nato pa v napadu storil prekršek in s tremi takoj sedel na klop.

Luka se je na parket vrnil na polovici četrtine, z njegovima prostima metoma pa je Dallas prišel do +21. Tudi preostalih pet točk do polčasa je Dončić dosegel s črte prostih metov (7/7), v drugi četrtini je iz igre metal le enkrat in bil pri tem neuspešen. Na glavni odmor je odšel z 20. točkami, petimi skoki in tremi asistencami, Mavericks pa so vodili z 62:45.

Foto: Profimedia Luka Dončić

Tretja četrtina se je začela s petimi točkami Slovenca, najprej je zadel svojo drugo trojko, nato pa je sledil še težek met, ko ga je pokrival Devin Booker, Dončić pa je ob kontaktu izgubil ravnotežje, a vseeno uspel poslati žogo skozi mrežico za +22.

A naslednje minute so bile precej slabše za Dallas. Po delnem izidu 14:3 se je Phoenix približal na 11 točk zaostanka, gostujoči trener Jason Kidd je zahteval posvet na klopi. Ostalo je še sedem minut tretje četrtine.

Po vrnitvi na parket je Reggie Bullock izgubil žogo, Mikal Bridges pa je na drugi strani zadel in nato dodal še prosti met. Ko je bil v naslednjem napadu gostiteljev uspešen še Ayton, se je na semaforju izpisal rezultat 70:64.

Dallasu se je povsem ustavilo v napadu, minuto in 20 sekund pred koncem četrtine pa so Suns prišli le na točko zaostanka. A sledile so štiri zaporedne točke Wooda, ob tem je Dončić prišel do pete asistence, v zadnjo četrtino pa so tako Mavs krenili s prednostjo 81:76. Luka, ki je na klopi presedel začetek zadnjih 12 minut, je bil pri 27 točkah in devetih skokih.

Wood je nadaljeval z izjemnim nizom, ob delnem izidu 12:2 na začetku zadnje četrtine je bil edini strelec Dallasa. Pri tem je bil trikrat natančen z meti za tri točke. Osem minut in pol pred koncem so gostje vodili s 93:78.

Po minuti odmora je Phoenix zaigral precej boljše, pred zadnjimi petimi minutami pa se je znova približal le na pet točk zaostanka. Nato so sodniki Dončiću dosodili osebno napako v napadu, Booker pa je pred minuto odmora, ki so jo zahtevali pri Dallasu, zadel za zaostanek 94:97.

Prvi zvezdnik gostov, ki se med strelce ni vpisal od začetka tretje četrtine, je nato prodrl pod koš, zadel, nad njim pa je bil storjen tudi prekršek. Z dodatnim prostim metom (10/10) je poskrbel za 100:94.  A tudi to ni pomagalo. Phoenix je z delnim izidom 7:0 povedel za točko.

Minuto in 38 sekund pred koncem je Damion Lee s svojo tretjo trojko v zadnji četrtini poskrbel za vodstvo Suns s 104:100. Ob tem je neumnost storil tudi Dončić, ki si je prislužil zelo strogo dosojeno tehnično napako, po Bookerjevem prostem metu pa je Phonex povedel s +5.

Slovenec je odgovoril z dvema prostima metoma, naslednji napad domačih pa se je končal neuspešno. Dallas je prišel do žoge in time-outa 46 sekund pred koncem dvoboja. Luka je 13 sekund kasneje zadel ob prekršku, nato pa zadel še svoj 13. prosti met iz prav toliko poizkusov. Tokrat so minuto odmora vzeli pri Phoenixu, izid je bil izenačen pri 105:105.

Dallas je dobro odigral obrambo, ob izteku napada pa je Lee vseeno prišel do težkega meta... in ga tudi zadel. Ostalo je še devet sekund, Dončić se je odločil za met za tri točke, a je žogo zaustavil obroč.

Luka je zbral 35 točk, 9 skokov, 6 asistenc in ukradeno žogo. Wood je dosegel 25, Dinwidie 15 točk. Pri tekmecih je Booker k zmagi prispeval 28 točk, Ayton 18, Lee pa je vseh svojih 11 točk dosegel v zadnji četrtini.

Dragić do prve zmage v novem dresu

Sezona se je uspešneje začela za Gorana Dragića. Kapetan slovenske reprezentance je odigral prvih 19 uradnih minut v dresu Chicaga in prispeval lep delež k zmagi proti svoji nekdanji ekipi. Miami je pred domačimi gledalci klonil s 108:116.

Gogi je bil tokrat izjemen pri metu za tri točke (4/5), manj uspešen pa je bil nekoliko bližje košu (0/3), zgrešil je tudi oba prosta meta (0/2). Dvanajstim točkam je dodal še po dve asistenci in ukradeni žogi.

Foto: Profimedia Goran Dragić

Blestel je njegov soigralec DeMar DeRozan, ki je zbral 37 točk in devet podaj, Nikola Vučević pa je k zmagi dodal 15 točk in 17 skokov. Jimmy Butler je na drugi strani dosegel 24 točk, Tyler Herro 23.

Chicago je do odločilne prednosti prišel v tretji četrtini, ki jo je dobil z desetimi točkami razlike. Ob polčasu je bil namreč izid izenačen na 59:59, v zadnjo četrtino pa so gostje vstopili s prednostjo 96:86.

Poraz Denverja

Manj razlogov za zadovoljstvo je imel Vlatko Čančar. Ta je ob porazu Denverja proti Utahu (102:123) odigral le minuto in pol in v tem času v svojo statistiko vpisal le en zgrešen met iz igre.

Pri Jazz je kar sedem igralcev doseglo dvomestno število točk, največ novinca v moštvu Collin Sexton (20) in Lauri Markannen (17), ki sta v Utah prišla iz Clevelenda, bila sta namreč udeležena v menjavi igralcev, ki se je končala s selitvijo Donovana Mitchella h Cavaliers.

Pri Denverju je Nikola Jokić vknjižil 27 točk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.