Zvezo so oškodovali za 140 milijonov dolarjev

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Predsednik južnoameriške nogometne zveze (CONMEBOL) Alejandro Dominguez je na kongresu v Santiagu de Chile razkril, da je zveza zaradi korupcije med letoma 2000 in 2014 ostala brez več kot 140 milijonov dolarjev (128,5 milijona evrov).
Oglej si celoten članek

"CONMEBOL je bil ogoljufan za več kot 140 milijonov dolarjev," je ob razkritju izsledkov zunanje revizije, ki se je osredotočila na obdobje med letoma 2000 in 2014, poudaril Alejandro Dominguez.

Južnoameriški nogometni funkcionarji so bili močno vpleteni v korupcijsko afero, ki jo preiskujejo ameriške oblasti in ki je med drugim leta 2015 odnesla takratnega predsednika Mednarodne nogometne zveze Fife Seppa Blatterja.

Paragvajca Domingueza so izvolili za predsednika CONMEBOL, da počisti korupcijo v tej zvezi. Nekateri funkcionarji omenjene zveze so namreč obtoženi, da so s podkupninami za sponzorstvo in marketinške pogodbe v žepe pospravili na milijone dolarjev.

Trije nekdanji predsedniki CONMEBOL - Urugvajec Eugenio Figueredo ter Paragvajca Nicolas Leoz in Juan Angel Napout - so obtoženi prav jemanja podkupnin. Figueredo in Leoz sta v hišnem priporu in sta dva od približno 40 funkcionarjev, ki so jih aretirali v tako imenovani aferi "Fifagate".

Izsledki revizije so pokazali, da so se dvomljive finančne operacije dogajale v obdobju Leozovega in Figueredovega vodenja zveze. Revizijsko poročilo pravi, da so se s transakcijami nekateri osebno okoristili.

"Težki, zapleteni časi so bili v nogometu, toda zdaj je tega konec. Osredotočiti se moramo na prihodnost in pokazati, da smo transparentni. Čestitam CONMEBOL za nov veter in nov način delovanja," je ob obisku kongresa dejal zdajšnji predsednik Fife Gianni Infantino.

Priznanje nekdanjega funkcionarja Fife

Nekdanji funkcionar Mednarodne nogometne zveze (Fifa) iz Guama Richard Lai pa je na sodišču v New Yorku priznal krivdo za korupcijske obtožbe, so sporočili iz ameriškega državnega tožilstva. Nekdanji član Fifine revizijske komisije je priznal, da je v času delovanja pri Fifi prejemal podkupnine.

Petinpetdesetletni ameriški državljan, ki je predsednik nogometne zveze Guama, je leta 2011 v zameno za svoj glas od predstavnika azijske nogometne zveze AFC sprejel 100.000 dolarjev podkupnine, med letoma 2009 in 2014 pa je skupno v žep "pobasal" za več kot 850.000 dolarjev podkupnin iz azijske regije.

"Današnje priznanje krivde pomeni nov pomemben korak pri naših prizadevanjih, da izkoreninimo korupcijo v mednarodnem nogometu," je dejala ameriška državna tožilka Bridget Rohde in dodala: "Obtoženec je zlorabil zaupanje vseh, ki so ga imenovali v mednarodno zvezo, ter namesto v dobro nogometa deloval z namenom, da si napolni lastne žepe. Zdaj bo za svoja dejanja odgovarjal."

Preiskave v zvezi s korupcijo v Fifi še potekajo pod vodstvom ameriških in švicarskih oblasti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.