15-letnica poteptane človečnosti

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Jutri mineva 15 let od pokola v Srebrenici, najtemnejše lise evropske preteklosti po drugi svetovni vojni. Na spominski slovesnosti pričakujejo 50 tisoč ljudi.
Oglej si celoten članek

Na slovesnosti bodo med drugim pokopali posmrtne ostanke 775 žrtev od skupno več kot 8 tisoč ubitih v Srebrenici, med njimi tudi posmrtne ostanke dveh fantov, ki sta bila v času genocida stara 14 let.

Na spominski slovesnosti organizatorji pričakujejo tudi do 50 tisoč ljudi, med njimi pa bo tudi vrsta državnikov. Iz Slovenije se bodo komemoracije med drugim udeležili predsednik Danilo Türk, ki naj bi imel krajši nagovor, ter evropska poslanca Tanja Fajon in Jelko Kacin. Udeležbo sta med drugim napovedala tudi srbski predsednik Boris Tadić in zunanji minister Vuk Jeremić, prišli pa naj bi tudi predstavniki Turčije, ZDA, Francije, Nizozemske in Sveta Evrope.

15 let po nasilni smrti bo 775 žrtev jutri dočakalo dostojen pokop. Novo odpiranje ran, vendar potrebno, da bi se ob tem kaj naučili, menijo matere. Nekaj fotografij pred jutrišnjo komemoracijo.

„Pohod smrti – pot miru“
V četrtek se je na več kot 100-kilometrsko pot proti Srebrenici iz kraja Nezuk v Potočare, kjer bo potekala jutrišnja slovesnost, odpravilo približno 500 ljudi, v Sarajevu pa so včeraj pričakali tovornjake s krstami tistih žrtev, ki bodo jutri, 15 let po smrti, dočakale dostojen pokop.

Največ joka in krikov obupa je bilo slišati, ko so se tovornjaki zaustavili pred predsedniško palačo Bosne in Hercegovine. Tam je bilo zbrano veliko število žensk, ki so v genocidu izgubile člane svojih družin.

Predsednik predsedstva Bosne in Hercegovine Haris Silajdžić je ob tej priložnosti novinarjem povedal, da obžaluje, da je 15 let po genocidu še vedno veliko takšnih, ki „nudijo rešitve za dokončanje Miloševićevega načrta“.

Predsednika Združenja srebreniških mater Munira Subašić pa je ob tem še enkrat izpostavila, da tudi 15-letnica Srebrenice Evropi nudi, da se vendarle nekaj iz tragedije nauči. „Tudi po 15-tih letih mnogi krivci tega zločina še vedno uživajo prostost, medtem ko so ljudje v Bosni in Hercegovini še naprej v getu. Še vedno trdim, da se je vojna pravzaprav vodila proti Bošnjakom in da se je v resnici zgodil genocid,“ poudarja Subašićeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.