19-letnega bombaša išče na tisoče policistov

Foto: Žurnal24 Lov za pobeglim osumljencem v ZDA Foto: Reuters Lov za pobeglim osumljencem v ZDA Foto: Žurnal24 Lov za pobeglim osumljencem v ZDA Foto: Žurnal24 Lov za pobeglim osumljencem v ZDA Foto: Reuters Osumljenca Foto: Reuters Osumljenca Foto: Reuters Osumljenca Foto: Reuters Osumljenca Foto: Reuters Osumljenca Foto: Reuters Osumljenca Foto: Reuters Osumljenca Foto: Reuters Osumljenca Foto: Reuters Osumljenca Foto: Reuters Osumljenca Foto: Reuters Streljanje na univerzi Foto: Reuters Streljanje na univerzi Foto: Reuters Streljanje na univerzi
V obsežni policijski akciji policija v predmestju Bostona policija še vedno išče preživelega 19-letnega osumljenca, ki naj bi bil odgovoren za ponedeljkov napad na tamkajšnjem maratonu. V nočnem lovu umrla njegov brat, prav tako osumljenec, in policist, še en pa je bil hudo ranjen. Morda imela pomagače.
Oglej si celoten članek

Ameriški mediji poročajo, da je iskani begunec Džohar Carnajev zelo nevaren, na sebi utegne imeti nameščeno tudi bombo, kot so jo našli pri njegovem 26-letnem ustreljenem bratu Tamerlanu Carnajevu. 

Čeprav je policija v Watertownu okoli 11. ure po lokalnem času povsem zaprla ožje območje in se pripravila na posredovanje, se je kasneje izkazalo, da tam ni osumljenca, čeprav naj bi ga pred tem opazili. So pa našli njegovo zapuščeno hondo CR-V, v kateri se je Carnajev prevažal. V akciji sodelujejo številne enote policije, tudi posebne enote za posredovanje SWAT.

Policija intenzivno preučuje možnost, da so jima pri napadu pomagali še drugi, zato so raziskavo še razširili. 

"Zgubi," ki se nista znala prilagoditi

Medtem je ameriška tiskovna agencija AP poročala, da se je po telefonu pogovarjala z očetom obeh bratov. Anzor Carnajev je iz ruske Mahačkale dejal, da je njegov sin Džohar "pravi angel" in da je študent drugega letnika medicinske fakultete. "Je zelo inteligenten. Pričakovali smo, da nas bo za praznike obiskal." Oglasil se je tudi stric obeh bratov in dejal, da ga je včeraj poklical Tamerlan ter ga prosil odpuščanja za to, kar je storil. Kasneje je pred kamerami vseh glavnih medijev dejal, da bratov ni videl že šest let, da pa bi se moral Džohar, če je še živ, predati policiji in v primeru, da je res kriv za napad, družine žrtev prositi za odpuščanje. Svoja nečaka je sicer označil za "zgubi", ki se nista znala prilagoditi življenju v ZDA, poleg tega pa je dejal, da sta sta osramotila celotno družino in celotno čečensko skupnost.

Po nekaterih vesteh sta oba imela volilno pravico in sta bila torej ameriška državljana. Prijatelji so ju opisovali kot prijazna človeka, mlajši naj bi bil celo prostovoljec v društvu oseb z downovim sindromom.

NBC poroča, da je bil Džohar, ki je na begu, rojen v Kirgizistanu, brat Tamerlan pa v Rusiji.V ZDA naj bi s starši prišla leta 2002 po drugih podatkih pa precej kasneje. Mlajši je obiskoval šolo v Cambridgu in je bil amaterski prvak v rokoborbi. Starejši Tamerlan pa je obiskoval tamkajšnji kolidž in se šolal za inženirja, nato pa si je vzel leto dni odmora, da bi se posvetil boksu. Neki prijatelj obeh bratov je za CNN dejal, da ju pozna že od leta 2006, da sta bila povsem naturalizirana in da je Džohar tako dobro govoril angleško, kot da bi vedno živel v ZDA. 

Izsledili so ju sinoči

Potem ko je ameriški zvezni preiskovalni urad FBI včeraj objavil fotografije osumljencev, je prišlo okoli 22.20 po lokalnem času na bostonski elitni univerzi Massachusetts Institute of Technology do streljanja. Kot je sporočila policija, so na kraju dogodka našli policista iz tamkajšnjega univerzitetnega kampusa s številnimi ranami. Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer pa je umrl. 

Okoli 23.30 so bili policisti obveščeni, da sta neznanca na bencinski črpalki v bližnjem Cambridgeu ugrabili voznika z avtomobilom vred. Po približno pol ure sta ugrabitelja žrtev nepoškodovano izpustila. Okoli enih ponoči so policisti izsledili vozilo z osumljencema in začel se je divji lov po predmestju Watertown. Brata sta na policiste streljala in uporabila celo več doma narejenih eksplozivnih teles. Pri tem je bil ranjen eden od policistov. 

Enega od osumljencev so po spopadu s hudimi ranami prepeljali v bolnišnico, kjer pa je bil boj zdravnikov za njegovo življenje zaman. Pristojni zdravnik je povedal, da so bile na njegovem telesu številne rane kot posledica eksplozij in streljanja. Na vprašanje, koliko strelnih ran je videl, je zdravnik dejal, da jih ni mogel prešteti.

Mlajši brat pa se je uspel policiji izmuzniti z vozilom, s katerim naj bi še pred tem povozil na tleh ležečega brata. Sedaj ga iščejo v obsežni akciji, ki poteka "od vrat do vrat" po Watertownu.

Fotografije obeh je FBI v javnosti objavil včeraj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 13:33 19. April 2013.

    Cel svet??? Mislis da se v Iraku, Iranu, Pakistanu, Afganistanu ubajo s temi par mrtvimi...tam je to na zalost skoraj …

  • Rra
    13:00 19. April 2013.

    Slučajno, bi lahko za svojo razgledanost pomislil, da nam perejo možgane z "amerikanizacijo" in krasno demokratizacijo. Je teh pet žrtev …

  • 11:29 19. April 2013.

    Slucajno, samo za tvojo informacijo, cel svet govori o temu. Ne samo ZDA in Zurnal v Sloveniji.<br />Ce te pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.