31 mrtvih, opozorila ni bilo

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Zaradi izbruha vulkana Ontake v osrednjem delu Japonske umrlo 30 planincev.
Oglej si celoten članek

Zaradi izbruha vulkana Ontake v osrednjem delu Japonske je življenje izgubilo 30 japonskih planincev, poroča BBC.

Pohodniki, ki so jih našli reševalci, niso dihali, tudi srčnega utripa ni bilo zaznati, poročanje lokalnih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Dokončno potrditev smrtni na Japonskem sicer vedno sledi zdravniškemu pregledu, pojasnjuje  BBC.

Na prek 3000 metrov visoki gori, kjer se nahaja vulkan, je v soboto ostalo približno 250 ljudi, večini pa je uspelo srečno sestopiti. Včeraj so potrdili smrt ženske.

3067 metrov visoki ognjenik Ontake v osrednjem delu države je izbruhnil včeraj okoli poldneva po lokalnem času. Dim se je dvigal do dest kilometrov visoko in je iz vulkana izhajal tudi ponoči. Pristojne oblasti napovedujejo, da bo vulkan še bruhal in v okolico nanesel nove plasti pepela in drugih snovi.

Na gori naj bi ostajalo še nekaj deset ljudi, vključno z osebjem v gorskih kočah v bližini vrha.

Težave povzroča tudi letalom

Ontake je ena izmed najbolj priljubljenih točk za pohodnike na Japonskem. Zadnji večji izbruh ognjenika je bil leta 1979.

Večje težave izbruh vulkana povzroča tudi v letalskem prometu, saj je vidljivost močno zmanjšana. Številne lete so odpovedali oziroma jih preusmerili.

Planina Ontake, na katerem je delujoči vulkan, leži 200 kilometrov zahodno od Tokia, v njeni bližini ni nuklearnih elektrarn.

Japonsko ozemlje je seizmološko eno najbolj aktivnih, vendar vse od leta 199, ko je na gori Unzen na jugovzhodu države umrlo 43 ljudi, izbruhi vulkanov niso terjali življenj. Zakaj pred včerajšnjim izbruhom ognjenika Ontake pristojne službe niso objavile nobenega opozorila, še ni jasno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:42 28. September 2014.

    Adrenalin včasih drago stane

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.