65 let od tragedije v Hirošimi

Foto: Žurnal24 Hirošima, obletnica, druga svetovna vojna Foto: Žurnal24 Hirošima, obletnica, druga svetovna vojna Foto: Žurnal24 Hirošima, obletnica, druga svetovna vojna Foto: Žurnal24 Hirošima, obletnica, druga svetovna vojna Foto: Žurnal24 Hirošima, obletnica, druga svetovna vojna Foto: Žurnal24 Hirošima, obletnica, druga svetovna vojna Foto: Žurnal24 Hirošima, obletnica, druga svetovna vojna Foto: Žurnal24 Hirošima, obletnica, druga svetovna vojna Foto: Žurnal24 Hirošima, obletnica, druga svetovna vojna Foto: Žurnal24 Hirošima, obletnica, druga svetovna vojna Foto: Žurnal24 Hirošima, obletnica, druga svetovna vojna Foto: Žurnal24 Hirošima, obletnica, druga svetovna vojna Foto: Žurnal24 Hirošima, obletnica, druga svetovna vojna
V Hirošimi so se z zvonjenjem zvonov ob 8.15 po lokalnem času spomnili dogodkov izpred 65 let, ko je ameriški bombnik B-29 odvrgel atomsko bombo. Takrat je umrlo 140 tisoč ljudi.
Oglej si celoten članek

Slovesnosti so se tokrat prvič udeležili ameriški veleposlanik, delegaciji Velike Britanije in Francije ter generalni sekretar ZN.

Atomska bomba je pred 65 leti Hirošimo, mesto na zahodu Japonske, povsem uničila. Zaradi neposrednih posledic bombe je samo do konca leta 1945 umrlo okoli 140 tisoč ljudi.

Fotografije tokratne slovesnosti si oglejte v zavihku GALERIJA.

Ob letošnji slovesnosti so na spominsko obeležje v Hirošimi dodali imena tistih, ki so umrli lani zaradi izpostavljenja sevanju.

Teh je bilo 5501. Na seznamu žrtev ameriške atomske bombe je zdaj skupno 269.446 umrlih.

Sorodnica preživelih: Moj dedek se je zavil v molk
Pričevanja žrtev te tragedije ob koncu druge svetovne vojne so med tamkajšnjimi prebivalci še vedno zelo pretresljiva.

Nekateri so se po atomski bombi raje zavili v molk, saj je bolečina ob izgubi svojcev še vedno velika. O takratnih dogodkih niso govorili niti svojim vnukom.

28-letni novinarki Yoko Kubota in dopisnici Reutersa iz Tokia je babica šele pri njenih 22 letih spregovorila o takratnih grozotah.

"Ko je nekdo zares in resnično žalosten, je zelo težko, da bo govoril o takratnem dogajanju,"
ji je te dni dejala njena 82-letna babica.

Babico rešil opečnati zid
Kubotova se je za dogajanje v Hirošimi bolj začela zanimati med študijem v ZDA. Neko poletje je po poizvedovanju pri sorodnikih odkrila, da spada v tretjo generacijo preživelih po atomski eksploziji.

Šestega avgusta leta 1945 je njena babica, ki je bila takrat stara 17 let, delala v skladišču vojaške tovarne, ko je na mesto padla atomska bomba.

Skladišče je bilo od epicentra eksplozije oddaljeno tri kilometre in na tla jo je v trenutku vrgel močan veter. Temperature so takrat dosegle tudi 4000 stopinj Celzija in babica je prepričana, da jo je rešila prav močna opečnata ograja pred skladiščem.

Prizor, ki ga nikoli ne bo pozabila
Ko je takoj po eksploziji zapustila tovarno, je videla prizor, ki ga nikoli ne bo pozabila. "V rokah sem držala dojenčka, ki mi ga je nekdo dal. Dojenčkov hrbet je bil opečen in na njem je bilo več mehurjev. Ko sem se dotaknila njegove kože, se je preprosto odluščila. Otrok je moral biti takrat že mrtev," je dejala.

"Tega občutka ne morem pozabiti. Težko ga je izraziti v besedah." Čeprav je bila njena hiša takrat popolnoma porušena, je čez nekaj dni spet lahko stopila v stik z družino.

Bomba preživelim popolnoma spremenila življenje
Dedek Yoko Kubote, ki je bil takrat star 27 let, je tedaj učil letenje na vojaški šoli blizu Tokia. Ko se je čez teden dni vrnil v porušeno mesto, je našel zoglenela trupla svojih staršev in dveh sester. Ti so bili od epicentra oddaljeni le 400 metrov.

"O tem je govoril zelo malo, potem pa je za vedno utihnil. O tem sploh ni želel govoriti. Po bombi se mu je življenje popolnoma spremenilo," je še dejala babica novinarke.

Dejala je še, da je bil kljub temu zelo vesel človek in da je zelo rad igral bejzbol. O bombi pa njej ni nikoli govoril. Umrl je pred desetimi leti v avtomobilski nesreči.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.