9 let zapora za napad z nožem in sekiro

Foto: Žurnal24 Sporne karikature Mohameda iz leta 2005 je prvi objavil časnik Jyllands Posten.
Dansko sodišče je na devet let zapora obsodilo 29-letnega Somalca zaradi napada na enega od avtorjev karikatur preroka Mohameda iz leta 2005. Napadalec v dom vdrl z nožem in sekiro.
Oglej si celoten članek

29-letni Somalec Muhudin Mohamed Geele je prvega januarja lani s sekiro in nožem vdrl na dom karikaturista Kurta Westergaarda, enega izmed avtorjev leta 2005 objavljenih karikatur preroka Mohameda. 

Westergaard se je od objave 12 karikatur preroka Mohameda, ki jih je 30. septembra 2005 objavil danski časnik Jyllands-Posten, soočil s številnimi grožnjami s smrtjo. Karikature so leta 2006 in tudi kasneje sprožile val protestov v islamskem svetu.

Kot je povedal na pričanju minuli mesec, je Geele vdrl v njegov dom in pri tem vpil: "Umreti moraš! Odšel boš v pekel!" Dansko sodišče, ki je Geeleju v petek dosodilo devet let zapora, je že v četrtek napadalca spoznalo za krivega poskusa izvedbe terorističnega dejanja, poskusa umora in nasilja nad policijo.

Hotel ga je le prestrašiti
75-letni karikaturist se je pred napadalcem zatekel v posebej zavarovano kopalnico, od koder je poklical policijo. Somalec je s sekiro in nožem grozil tudi policistom, ti pa so nato nanj dvakrat streljali in ga aretirali. Med sojenjem je napadalec vztrajal, da je karikaturista poskušal le prestrašiti.

Dansko sodišče je še odločilo, da bo Geele po izteku zaporne kazni za vedno izgnan iz Danske, Westergaardu pa bo moral plačati tudi 10 tisoč kron (1300 evrov) odškodnine in stroške sodnega procesa.

Ni šlo za terorizem
Odvetnik Geeleja Niels Strauss se je na sodbo že pritožil in od sodišča zahteval, naj njegovega klienta oprosti obtožb o terorizmu. Dejal je, da se je tokrat zgodilo prvič, da je bil napad na samo enega človeka označen za teroristično dejanje, kar je povsem neutemeljeno.

Tožilka Kirsten Dyrman je s sodbo zadovoljna, predvsem zaradi odločitve o izgonu Somalca po izteku zaporne kazni. Do odločitve o pritožbi pa mora Geele ostati v priporu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.